19 Απρ 2024
READING

Πώς το Buy Now Pay Later αλλάζει την ταξιδιωτική βιομηχανία

5 MIN READ

Πώς το Buy Now Pay Later αλλάζει την ταξιδιωτική βιομηχανία

Πώς το Buy Now Pay Later αλλάζει την ταξιδιωτική βιομηχανία

Το Buy Now, Pay Later (BNPL) είναι ένας τύπος ευέλικτων πληρωμών που επιτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν αγορές και να τις πληρώσουν σε μελλοντικό χρόνο, συχνά άτοκα. Οι ρυθμίσεις Buy Now, Pay Later, γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή πληρωμής, ιδίως κατά τις ηλεκτρονικές αγορές. Η ιδέα πίσω από το Buy Now, Pay Later είναι ότι οι καταναλωτές μπορούν να αποκτήσουν τα πράγματα που χρειάζονται άμεσα, ενώ παράλληλα θα έχουν επιπλέον χρόνο για να τα πληρώσουν.

Διαβάστε επίσης: Buy Now, Pay Later | μια νέα και μεγαλή αγορά 100 δισεκατομμύρια δολάρια

Οι υπηρεσίες Buy Now, Pay Later προσφέρονται από διάφορες εταιρείες, με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις. Τέτοιες εταιρείες είναι οι Klarna, Afterpay, Affirm και Uplift, οι οποίες, επί της ουσίας, παρέχουν στον καταναλωτή ένα προσωπικό δάνειο για να αγοράσει ό,τι προϊόν ή, μερικές φορές, και υπηρεσία, επιθυμεί. Τώρα, πέρα από τα απλά προϊόντα, ως επί το πλείστον, στην ηλεκτρονικές αγορές, το Buy Now, Pay Later, επεκτείνεται και στη βιομηχανία του τουρισμού. Οι ταξιδιώτες μπορούν να προβούν σε μια αγορά ή κράτηση, να λάβουν επιβεβαίωση και να διανείμουν το ποσό σε ισόποσες δόσεις.

Ξαφνικά, φαίνεται ότι κάθε μεγάλος πάροχος, ιδίως οι εταιρείες booking, όπως η Priceline και η Expedia, είναι στην ευχάριστη θέση να δώσει στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα να πληρώνουν με πολύ μικρές δόσεις. Κάποιοι, όπως η PayPal Credit, για παράδειγμα, η οποία αποτελεί επιλογή για κάθε κράτηση στο Airbnb, δίνει μια περίοδο χωρίς πληρωμή που εν τέλει μπορεί να επιτρέψει σε έναν ταξιδιώτη να κάνει ολόκληρο το ταξίδι χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει καθόλου εκείνη την ώρα και, μάλιστα, χωρίς τόκο για όταν τελικά θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή.

Οι περισσότερες δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ταξίδια, όπως οι οργανωμένες εκδρομές, οι κρουαζιέρες και η διαμονή, είναι πολύ συχνό να πληρώνονται με προκαταβολή. Το Buy Now, Pay Later μπορεί να αλλάξει εντελώς αυτό το καθεστώς μειώνοντας την πίεση για εξόφληση του λογαριασμού πριν το ταξίδι, αλλά και με την αμεσότητα κατά τη διαδικασία κρατήσεων: το δάνειο που προσφέρουν οι υπηρεσίες BNPL παρέχεται ουσιαστικά αυτοστιγμεί, κατά το checkout της κράτησης, χωρίς διαδικαστικά για εγκρίσεις και ελέγχους πιστοληπτικής ικανότητας.

Διαβάστε επίσης: Η Mastercard εισέρχεται δυναμικά στην αγορά του «buy now, pay later»

Μια δημοσκόπηση της Atmosphere Research σε καταναλωτές που ταξίδεψαν πρόσφατα διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 4 στους 10 δήλωσαν ότι η δυνατότητα χρήσης του Buy Now, Pay Later ήταν που τους επέτρεψε να κάνουν ένα ταξίδι. Αυτός ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς ο πληθωρισμός και η ζήτηση οδηγούν τα αεροπορικά εισιτήρια, τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και σε πολλές περιπτώσεις τις διαμονές σε ξενοδοχεία σε υψηλότερα επίπεδα. Τον Μάρτιο, μάλιστα, μια μελέτη που διεξήχθη από την Qualtrics για την Karma έδειξε ότι σχεδόν το 60% των καταναλωτών ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το Buy Now, Pay Later λόγω του πληθωρισμού, καθώς πολλοί το θεωρούσαν καλή επιλογή σε περιόδους οικονομικής στενότητας.

Για την ταξιδιωτική βιομηχανία είναι πολύ συμφέρουσα μια μέθοδος πληρωμής που κάνει περισσότερους ανθρώπους να προβαίνουν σε αγορές. Πόσω μάλλον όταν η μέθοδος αυτή δεν επηρεάζει πραγματικά το κόστος πώλησης ή το περιθώριο κέρδους, ενώ μπορεί ακόμη και να οδηγήσει τους ανθρώπους να ξοδέψουν περισσότερα – να αναβαθμίσυουν, για παράδειγμα, τα δωμάτια ή τις κρατήσεις τους στην πορεία, ή να αποφασίσουν να μείνουν περισσότερο, εφόσον υπάρχει αυτή η ευελιξία και δεν ανησυχούν για την άμεση εξόφληση. Μάλιστα, το όλο ρίσκο για τις πληρωμές το αναλαμβάνουν οι εταιρείες που παρέχουν την επιλογή Buy Now, Pay Later και όχι οι φορείς όπως οι αεροπορικές εταιρείες ή τα ξενοδοχεία.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτές οι νέες δυνατότητες θα ωφελήσουν ιδιαίτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία που προσφέρουν οικονομικά πακέτα και απευθύνονται σε ένα κοινό που δεν ταξιδεύει συχνά, εξαιτίας οικονομικών λόγων.

Η μέθοδος Buy Now, Pay Later έχει φυσικά και τους κινδύνους της. Η έρευνα της Qualtrics / Credit Karma αποκάλυψε ότι πάνω από το 60% των Αμερικανών την είχαν χρησιμοποιήσει και ότι τη χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο, αλλά από αυτούς το 20% έχει χάσει τουλάχιστον μία πληρωμή και το 33% αυτών παλεύει να αντεπεξέλθει. Υπάρχουν δηλαδή καταναλωτές που βυθίζονται σε μια ολοένα και βαθύτερη τρύπα χρέους. Εν ολίγοις, οι κίνδυνοι και εδώ αφορούν αυτήν την ψευδαίσθηση οικονομικής άνεσης, ακριβώς όπως συνέβαινε και με τις πιστωτικές κάρτες.

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό από την πλευρά των καταναλωτών να παρακολουθούν κάθε δάνειο που συνάπτουν, όσο μικρό κι αν είναι, και να φροντίζουν να διαβάζουν τα ψιλά γράμματα πριν συμφωνήσουν σε μια συναλλαγή. Είναι πολύ σημαντικό να καταλαβαίνουν οι καταναλωτές επακριβώς ποιο είναι το συνολικό κόστος, πόσες είναι οι δόσεις και έως πότε πρέπει να έχουν εξοφληθεί. Μια έρευνα της The Ascent, διαπίστωσε ότι μόνο το 43% των 1.800 ενηλίκων που δήλωσαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει μια υπηρεσία Βuy Now, Pay Later κατανόησαν πλήρως τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Επιπλέον, οι άνθρωποι του κλάδου επισημαίνουν ότι τώρα βρισκόμαστε ουσιαστικά στην καλύτερη στιγμή της τάσης, και ανησυχούν για τον βαθμό στον οποίο οι πάροχοι υπηρεσιών BNPL θα απορροφήσουν κόστη που αναμένεται να έρθουν από την αύξηση των επιτοκίων, για παράδειγμα.

Ένας λόγος για τον οποίο το Buy Now, Pay Later είναι τόσο επιτυχημένο είναι ότι προσφέρει μια εναλλακτική λύση στις πιστωτικές κάρτες, με λιγότερες ή μηδαμινές επιπλέον χρεώσεις, σε σχέση με τις τράπεζες, κάτι που μπορεί να είναι ελκυστικό αν κάποιος έχει ήδη πολλά χρέη από πιστωτικές κάρτες. Ωστόσο, αυτά τα δάνεια σε σημεία πώλησης μπορεί να παρασύρουν έναν καταναλωτή στην αγορά ταξιδιωτικών προϊόντων που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά.

Με πληροφορίες από το Fast Company
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.