20 Απρ 2024
READING

Πώς χτίζεται ένα brand

4 MIN READ

Πώς χτίζεται ένα brand

Πώς χτίζεται ένα brand

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε σήμερα έχει περισσότερες πληροφορίες από όσες μπορούμε να επεξεργαστούμε και αυτές αυξάνονται συνεχώς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι έχουν μια ιστορία να πουν, αλλά το περιεχόμενο αυτής και ο τρόπος που λέγεται είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία. Τα όρια μεταξύ μιας δημοσίευσης στο Instagram και της πραγματικότητας γίνονται όλο και πιο θολά. Πλέον, ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε τον αληθινό εαυτό κάποιου σε σχέση με αυτό που προβάλλει στο διαδίκτυο.

Η αυθεντικότητα είναι μια έννοια που δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τα brands. Το να είναι κανείς αυθεντικά ο εαυτός του είναι πολύ σημαντικό για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία και τα πάντα σχετικά με το αυθεντικό branding συνοψίζονται σε ένα πράγμα, το οποίο δεν είναι άλλο από την ειλικρίνεια. Το αυθεντικό branding δεν έχει να κάνει με το φαίνεσθαι, αλλά με το να προβάλλεται η πραγματικότητα. Πώς μπορεί λοιπόν μια μάρκα να χτίσει μια αυθεντική ταυτότητα;

Διαβάστε επίσης: Η ανάγκη για αυθεντικές μάρκες

1. Παρουσία στα social media

Στο ξεκίνημα ενός νέου brand, ο τρόπος που παρουσιάζει τον εαυτό του θα καθορίσει το πώς θα το αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Τα social media μπορούν να λειτουργήσουν ως το ψηφιακό διαφημιστικό φυλλάδιό του. Με την πάροδο του χρόνου, η ειλικρίνεια, η ακεραιότητα και ο πραγματικός εαυτός ενός brand θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί μια κοινότητα ανθρώπων που εκτιμούν και μοιράζονται το όραμα, τον στόχο και τις αξίες του. Η κοινοποίηση της αληθινής ιστορίας των αγώνων για τη δημιουργία του θα διαμορφώσει τις προσδοκίες του κοινού. Οι άνθρωποι ανταμείβουν την αυθεντικότητα με την αφοσίωσή τους.

Τα social media είναι το κατάλληλο μέρος να εκθέσει μια μάρκα τις απόψεις και την προσωπικότητά της, καθώς δίνει απεριόριστη πρόσβαση σε ένα κοινό καταναλωτών που είναι νεανικό και, με άλλα λόγια, είναι το μέλλον. Αυτά τα άτομα χρησιμοποιούν τις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να εκφραστούν επίσης, έτσι αντιλαμβάνονται με θετικό τρόπο τα brands που κάνουν το ίδιο. Κάθε πλατφόρμα, όπως το TikTok, το Instagram και άλλες, απευθύνονται κυρίως και σε άλλη δημογραφική ομάδα και ενδεχομένως να είναι απαραίτητο τα brands να διαμορφώσουν την προώθηση της ταυτότητάς τους με τον εκάστοτε κατάλληλο τρόπο.

Διαβάστε επίσης: Τι απαιτεί μία δυναμική παρουσία στο διαδίκτυο

2. Εφαρμογή κατάλληλης στρατηγικής marketing

Το branding και το marketing είναι ένας πολύ σημαντικός συνδυασμός. Όταν το branding είναι πραγματικά καλό, το marketing απλά προσθέτει λίγο περισσότερο συναίσθημα. Οι περισσότερες αγαπημένες μάρκες, λογότυπα και εταιρείες, ουσιαστικά, έχουν καταφέρει να προκαλούν ένα συναίσθημα, το οποίο να κάνει τους καταναλωτές να θέλουν να αγοράσουν αυτό που πουλάνε. Υπάρχει κάτι που ονομάζεται συναισθηματικό branding και υπάρχει επίσης η ψυχολογία του χρώματος. Ανάλογα με τη θέση και τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται ένα brand, μπορεί να χρειαστεί να ενσωματώσει ορισμένα συναισθήματα και χρώματα στο marketing και τις διαφημίσεις για να προκαλέσει τα σωστά συναισθήματα στους καταναλωτές.

Το καλό marketing πρέπει να έχει επίσης ορατό αντίκτυπο. Οι εκστρατείες marketing είναι ο τρόπος με τον οποίο μια μάρκα παρουσιάζει τους λόγους που είναι σημαντική και τι προσφέρει. Οι αποτελεσματικές καμπάνιες δημιουργούν περιέργεια και ενδιαφέρον, ενώ δεν είναι απόλυτα προβλέψιμες.

3. Δημιουργία γνήσιων σχέσεων με influencers

Για να βγει ένα αυθεντικό αποτέλεσμα, οι μάρκες πρέπει να επιλέγουν για την προώθησή τους influencers, διασημότητες ή όποιον άλλον δημιουργό ή δημόσιο πρόσωπο που είναι σε συμφωνία με αυτό το οποίο πρεσβεύουν. Επιπλέον, πρέπει να χτιστεί μια γνήσια φιλική σχέση μεταξύ του brand και του σημαντικού προσώπου, έτσι ώστε να υπάρχει πραγματική αφοσίωση και προώθηση που ο δημιουργός πράγματι εννοεί.

4. Αξιοποίηση της ιστορίας του brand

Το brand storytelling είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιείται στο marketing για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της μάρκας και για να την προωθήσει με έναν τρόπο διαφορετικό και αυθεντικό. Η αφήγηση ιστοριών από μια μάρκα μπορεί να ενισχύσει και να αυξήσει το κοινό της δημιουργώντας μια συναισθηματική σύνδεση και μια πιο προσωπική σχέση. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι το σημερινό κοινό που αποτελείται από καταναλωτές της Γενιάς Ζ και Μillennials καθοδηγείται από τις προσωπικές συνδέσεις που κάνει με τις μάρκες.

Διαβάστε επίσης: 3 πρακτικοί τρόποι αξιοποίησης της ιστορίας ενός brand

5. Η ταυτότητα του brand

Το κάθε brand πρέπει να βρει την ταυτότητά του, την εξειδίκευσή του και το σημείο για το οποίο ξεχωρίζει. Όταν τα διευκρινίσει όλα αυτά πρέπει να αφιερώσει χρόνο για να μάθει τις απαραίτητες δεξιότητες, να τις εφαρμόσει εσωτερικά και να δει τα αποτελέσματα και έπειτα να εκτεθεί στην αγορά. Ένα brand δεν πρέπει να είναι ένας ακόμα retailer, αντίθετα, πρέπει να κάνει τη διαφορά για τους γύρω του και να ανοίξει δρόμο. Πρέπει να μην είναι ευεπηρέαστο σε εξωτερικούς παράγοντες που, στην πραγματικότητα, δεν έχουν κάποια ουσία.

Όποια κι αν είναι η ταυτότητα του brand, είναι απαραίτητο να έχει όραμα, να πιστεύει στις δυνατότητές του και να έχει τις σωστές προθέσεις. Μόνο έτσι έχει τη δυνατότητα να είναι αυθεντικό και να πλησιάσει στην επιτυχία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.