29 Απρ 2024
READING

Η Κρι-Κρι που εξελίχθηκε από ένα ζαχαροπλαστείο σε μία βιομηχανία με 135 εκατομμύρια τζίρο

5 MIN READ

Η Κρι-Κρι που εξελίχθηκε από ένα ζαχαροπλαστείο σε μία βιομηχανία με 135 εκατομμύρια τζίρο

Η Κρι-Κρι που εξελίχθηκε από ένα ζαχαροπλαστείο σε μία βιομηχανία με 135 εκατομμύρια τζίρο

Μία επιχειρηματική οντότητα με διαρκή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και ισχυρή εξαγωγική παρουσία αποτελεί η γαλακτοβιομηχανία Κρι-Κρι. Η εταιρεία που εδρεύει στις Σέρρες επικεντρώνει το παραγωγικό της ενδιαφέρον στο παγωτό και το γιαούρτι. Ταυτόχρονα, διαθέτει φρέσκο γάλα Σερρών 7 ημερών, καθώς και σοκολατούχο γάλα αλλά και αριάνι, τα οποία αποτελούν ωστόσο ένα πολύ μικρό μέρος της δραστηριότητάς της.

Τα προϊόντα της Κρι-Κρι διατηρούν ευρύ εκτόπισμα τόσο μέσα από τα σούπερ μάρκετ όσο και μέσα από τα μικρά σημεία λιανικής. Η μικρή λιανική μάλιστα αλλά και ο τομέας της εστίασης στην Ελλάδα αποτελούν ισχυρά κανάλια διάθεσης του παγωτού, δεδομένου ότι η εταιρεία διατηρεί παρουσία τόσο σε περίπτερα ή καταστήματα ψιλικών ειδών, ενώ και με το παγωτό σε επαγγελματικές συσκευασίες έχει εισχωρήσει δυναμικά στον τομέα του HoReCa.

Ως προς την εξαγωγική της δραστηριότητα, αυτή εντοπίζεται σε περισσότερες από 25 χώρες του κόσμου. Οι εξαγωγές αποτελούν μάλιστα έναν τομέα τον οποίο αναπτύσσει με επιμέλεια η επιχείρηση, ενώ πρόσφατα με το γιαούρτι της μπήκε και στην αγορά της Κορέας. Το ποσοστό των διεθνών πωλήσεων επί του τζίρου της εταιρείας το 2021 ανήλθε στο 45%, ποσοστό αυξημένο κατά περίπου 12% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον και την προοπτική της εταιρείας στον εξαγωγικό τομέα.

Σε διαρκή ανάπτυξη μεγεθών τα τελευταία χρόνια

Μιλώντας κανείς για διαρκή ανάπτυξη μιας επιχείρησης, θα διαπιστώσει ότι στην περίπτωση της Κρι-Κρι αυτό συμβαίνει διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι και το 2021 ο τζίρος της αυξήθηκε περαιτέρω κατά 6,8%, φτάνοντας πλέον τα 134,6 εκατομμύρια ευρώ, από 125,98 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2020. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας στο τέλος του 2021 ήταν μηδενικός. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά της κέρδη μετά από τους φόρους, ήταν 13,18 εκατομμύρια ευρώ το 2021, από 15,84 εκατ. ευρώ το 2020.

Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων προέρχεται από το γιαούρτι

Εάν δει κανείς τη δυναμική του γιαουρτιού στον κύκλο εργασιών της εταιρείας, οι πωλήσεις του στο εξωτερικό υπερβαίνουν εκείνες της Ελλάδας, καθώς ανήλθαν στα 54,67 εκατ. ευρώ το 2021, σε σύγκριση με τα 49,56 εκατ. ευρώ που ήταν οι αντίστοιχες πωλήσεις στη χώρα μας. Οι συνολικές πωλήσεις γιαουρτιού ανήλθαν στα 104,23 εκατ. ευρώ. Ως προς το παγωτό, ένα προϊόν που είναι εκ των πραγμάτων αρκετά ευαίσθητο ως προς τη διακίνησή του, παρόλ’ αυτά στηρίζει και αυτό με τη σειρά του την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας. Από τις συνολικές πωλήσεις παγωτού του 2021 που ήταν 29,9 εκατ. ευρώ, τα 23,42 εκατ. ευρώ ήταν στην Ελλάδα και τα 6,5 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμα: Φάρμα Κουκάκη | Η ξεχωριστή περίπτωση μίας ελληνικής «boutique» γαλακτοβιομηχανίας

Ωστόσο, η ισχύς που έχουν τα μικρά σημεία πώλησης όπου διατίθενται σε μεγάλο βαθμό τα παγωτά της Κρι – Κρι αποτυπώνεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα οι πωλήσεις παγωγού υπερισχύουν σημαντικά των πωλήσεων παγωτού εκτός συνόρων.

H μεγάλη και διαρκώς αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά του Greek yogurt

Βλέποντας κανείς όμως λίγο ευρύτερα, αυτό που θα διαπιστώσει είναι η διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά γιαουρτιού. Η αξία της με βάση τη Statista ήταν 8,57 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020 και εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 12,3 δις ευρώ σε παγκόσμια βάση το 2024. Επομένως, και η Κρι-Κρι καθώς και άλλες βιομηχανίες ελληνικού ενδιαφέροντος όπως η ΦΑΓΕ, που ετοιμάζει εργοστάσιο στην Ολλανδία – διαθέτει ήδη εργοστάσιο και στις ΗΠΑ – έχουν μία μεγάλη ευκαιρία να αναπτύξουν σημαντικά τη δραστηριότητά τους στο πεδίο του Greek yogurt.

Επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Σε μία περίοδο που το ενεργειακό αποτύπωμα και η κατανάλωση ενέργειας βρίσκονται στο προσκήνιο των περισσότερων συζητήσεων από πλευράς επιχειρήσεων και ιδιωτών, η Κρι-Κρι έχει ήδη κάνει κινήσεις για την παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ολοκληρώσει επένδυση για παραγωγή βιοαερίου και συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, με συνολική ισχύ 998 κιλοβατώρες. Συν τοις άλλοις, για φέτος είχε σχεδιάσει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού σταθμού με ισχύ 1 MW στις στέγες των κτιρίων της.

Ιστορικά, η ίδρυση της Κρι-Κρι σηματοδοτείται το 1954, όταν ο Γιώργος Τσινάβος, ιδρυτής και πατέρας του σημερινού προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Παναγιώτη Τσινάβου, δημιούργησε ένα ζαχαροπλαστείο στις Σέρρες με παραγωγή παγωτού και διάθεση των προϊόντων του στην πόλη. Ήταν μάλιστα η εποχή, όπου η διανομή των παγωτών γινόταν με χειροκίνητα καροτσάκια  με πάγο και αλάτι.

Παναγιώτης Τσινάβος

Τα παγωτά της Κρι-Κρι αλλά κυρίως το Κασσάτο με πρώτη ύλη το πρόβειο γάλα, γρήγορα άρχισαν να υπερβαίνουν τα σύνορα των Σερρών. Ο Γιώργος Τσινάβος έφυγε νέος από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 35 ετών, ενώ την επιχείρηση ανέλαβαν στη συνέχεια η σύζυγός του αλλά και ο αδελφός του. Η γαλακτοβιομηχανία συνέχισε την ανοδική της διαδρομή, καθώς στη δεκαετία του 1970 απέκτησε την πρώτη αυτόματη γραμμή παραγωγής παγωτού, το οποίο μέχρι τότε παραγόταν στο χέρι.

Διαβάστε ακόμα: Η ΜΕΒΓΑΛ και το παράδειγμα επιχειρηματικής πυγμής και αποφασιστικότητας της Μαίρης Χατζάκου

Το 1987 δημιουργήθηκε το νέο σύγχρονο εργοστάσιο της εταιρείας, ενώ η εταιρεία μπήκε και στην παραγωγή γιαουρτιού και ταυτόχρονα δημιούργησε το υποκατάστημα της Αττικής με αντικείμενο την διανομή των προϊόντων της στη Νότια Ελλάδα.

Κρίνοντας κανείς από τη μέχρι στιγμής πορεία του γιαουρτιού, το οποίο καταγράφει το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της εταιρείας, η επιλογή για τη δραστηριοποίηση στο συγκεκριμένο προϊόν κρίνεται ως απολύτως επιτυχημένη, με την Κρι – Κρι να αποτελεί έναν από τους πολλά υποσχόμενους παίκτες στην αγορά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.