20 Απρ 2024
READING

Γιατί το Airbnb φεύγει από την Κίνα

3 MIN READ

Γιατί το Airbnb φεύγει από την Κίνα

Γιατί το Airbnb φεύγει από την Κίνα

25 εκατομμύρια επισκέπτες έχουν μείνει στα 150.000 καταλύματα του Airbnb στην Κίνα από το 2016, οπότε και ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στη χώρα, αριθμός που αντιστοιχεί, βέβαια, μόλις στο 1% των συνολικών εσόδων της εταιρείας τα τελευταία χρόνια.

Ίσως λοιπόν δεν ήταν και τόσο δύσκολη η απόφαση της εταιρείας να τερματίσει τις δραστηριότητές της στην εγχώρια αγορά της Κίνας. Εξάλλου, δεν είναι καν η μόνη που προχωρά σε μια τέτοια κίνηση. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί, το Google, το Twitter, το LinkedIn, το Facebook, έχουν ήδη σταματήσει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Κινέζους καταναλωτές, παρόλο που χρησιμοποιούνται από τους λιανοπωλητές της Κίνας για να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα συμβιωτική συνύπαρξη, που βασίζεται στον όποιο βαθμό εξωστρέφειας επιδεικνύει η κινεζική αγορά. Το κινεζικό Shein χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες του Meta για να προσεγγίσει τους Δυτικούς καταναλωτές, και το κάνει με εξαιρετική επιτυχία, και, τώρα, το Airbnb, παρόλο που κατεβάζει όλες τις κινεζικές καταχωρήσεις ιδιοκτησιών από την πλατφόρμα του, θα συνεχίσει να διατηρεί γραφεία στο Πεκίνο, με εκατοντάδες υπαλλήλους, μάλιστα, για την προώθηση των υπηρεσιών του Airbnb στους Κινέζους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμα: Το Airbnb αλλάζει και θέλει να αλλάξει και τον τρόπο που ταξιδεύουμε

Όταν είχε πρωτομπεί στην κινεζική αγορά η μεγαλύτερη πλατφόρμα διαμοιρασμού ιδιοκτησιών, είχε μεγάλες προσδοκίες, καθώς πόνταρε στους ξένους τουρίστες αλλά και στους Κινέζους με δυτική μόρφωση και τα τουριστικά ταξίδια τους εντός των συνόρων της Κίνας. Ωστόσο, αυτοί αποδείχτηκαν η μειοψηφία στην εγχώρια αγορά, ενώ, παράλληλα, η Airbnb είχε να αντιμετωπίσει και τοπικούς ανταγωνιστές όπως την Tujia, το «κινεζικό Airbnb».

Η πανδημία δε διευκόλυνε τα πράγματα. Η Κίνα είναι αυτήν τη στιγμή από τις τελευταίες χώρες με αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και με ένα εξαιρετικά σκληρό lockdown, που δεν έχει προς το παρόν κάποιον ορίζοντα τερματισμού, στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικών κρουσμάτων» που ακολουθούν οι αρχές της χώρας. Όπως αναφέρουν γνώστες του ζητήματος, με αφορμή την ανακοίνωση της παύσης των δραστηριοτήτων του Airbnb εκεί, «το εγχώριο κομμάτι είναι κοστοβόρο και περίπλοκο στη διαχείρισή του και η Covid-19 επιδείνωσε αυτά τα ζητήματα και όξυνε τον αντίκτυπό τους».

Διαβάστε ακόμα: To κόστος των νέων lockdowns της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία

Έτσι, τώρα το Airbnb θα επικεντρωθεί σε ό,τι αφορά τον τουρισμό του εξωτερικού, που αναμένεται να σημειώσει σημαντική άνοδο, μόλις ελαφρύνουν οι περιορισμοί. Διαχρονικά, η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου για τον διεθνή τουρισμό, και υπεύθυνη για τη μεγαλύτερη τουριστική δαπάνη διεθνώς, όπως λένε τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Τουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 περίπου 155 εκατομμύρια Κινέζοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό, ένα εντυπωσιακό νούμερο, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τα 48 εκατομμύρια που καταγράφηκαν μία δεκαετία νωρίτερα.

Εν αναμονή, λοιπόν, της λήξης του lockdown βρίσκεται το Airbnb, που θέλει να διοχετεύσει τους ταξιδιώτες της Κίνας στα καταλύματά της στον υπόλοιπο κόσμο.

Με πληροφορίες από TechCrunch και CNN
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.