Oι εργαζόμενοι του μεγάλου γερμανικού brand επέστρεψαν στα γραφεία των αμερικανικών εγκαταστάσεων στις 18 Απριλίου, για να εργαστούν με ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, βέβαια. Ειδικά οι υπάλληλοι που εργάζονται στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Όρεγκον, μπήκαν στο ανακαινισμένο campus της Adidas, στο οποίο γίνονταν εργασίες ανακαίνισης από το 2018.
Το project αυτό είχε ως αποτέλεσμα το «the Village», όπως το λέει η Adidas, που περιλαμβάνει τρία νέα κτίρια, ένα καινούριο γυμναστήριο, καφετέρια, μπαρ χυμών, roof garden, πάρκινγκ και ένα γήπεδο, όλα διαθέσιμα για τους 1700 εργαζομένους του brand στο Πόρτλαντ. Υπάρχει ακόμα ένα κέντρο γυμναστικής με εξοπλισμό για διαλειμματική προπόνηση, βάρη, μποξ, cardio, γιόγκα και μαθήματα χορού. Ακόμα, οι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση σε εστιατόριο, και σε ένα εργαστήριο για να εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Adidas Βόρειας Αμερικής, η εταιρεία θέλει να δημιουργήσει το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον με κορυφαίες στον κόσμο εγκαταστάσεις, «που εμπνέουν τους ανθρώπους των οποίων το πάθος, η ενέργεια και η δημιουργικότητα κάνουν την Adidas ένα ξεχωριστό μέρος».
Τώρα που οι Αμερικανοί εργαζόμενοι του brand, μετά από δύο χρόνια, ξεκίνησαν να δουλεύουν με το υβριδικό μοντέλο, πρέπει να πηγαίνουν στο γραφείο τρεις ή και περισσότερες μέρες την εβδομάδα, ενώ έχουν την επιλογή για δύο εβδομάδες τον χρόνο να δουλεύουν εξ αποστάσεως απ’ όπου θέλουν. Στόχος, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι να ενισχυθεί η συνεργασία και η ευελιξία. Για να τους διευκολύνει σε αυτήν τη μετάβαση κσι στην επιστροφή στο γραφείο, η εταιρεία προσφέρει δωρεάν γεύματα, λαχνούς και διάφορες δωρεάν δραστηριότητες, σε αυτές τις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις, καθώς και δωρεάν συνεδρίες ψυχοθεραπείας για στήριξη της ψυχικής υγείας.
Η επιστροφή στο γραφείο αναδεικνύεται σε δύσκολο project για τα μεγάλα brands, με τους υπαλλήλους να δηλώνουν ότι προτιμούν ένα πιο ευέλικτο μοντέλο. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Apple, που είχε καθορίσει συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας για υποχρεωτική παρουσία στο γραφείο, γεγονός ποτυ προκάλεσε σχόλια για έλλειψη ευελιξίας και έντονες αντιδράσεις – μάλιστα, ο επικεφαλής της μηχανικής μάθησης του brand παραιτήθηκε για αυτόν τον λόγο. Έκτοτε, η Apple έσπρωξε την ημερομηνία επιστροφής, λόγω της εκ νέου αύξησης των κρουσμάτων Covid-19, και δείχνει πιο διαλλακτική διάθεση.
Διαβάστε ακόμα: To ευέλικτο μοντέλο εργασίας της Apple δεν είναι και τόσο ευέλικτο
Ανάλογη πολιτική ακολούθησε και η Nike, ενώ και το Google φαίνεται να επενδύει στα φυσικά του γραφεία, αποδεικνύοντας ότι οι περισσότερες εταιρείες θέλουν να έχουν τους εργαζομένους στις εγκαταστάσεις τους.
Εν τω μεταξύ, η πολιτική των δωρεάν παροχών μέσα στις μεγάλες εταιρείες, όπως το δωρεάν φαγητό, τα μαθήματα γυμναστικής και άλλα ανάλογα, είχε αρχίσει να υποχωρεί λίγο πριν την πανδημία, καθώς ο εργαζόμενοι άρχισαν να δίνουν έμφαση στην ύπαρξη ενός μη-τοξικού κλίματος στον εργασιακό χώρο, παρά στα «cool» προνόμια όπως τα παιχνίδια και τα μασάζ. Τώρα, φαίνεται ότι η Adidas τα χρησιμοποιεί ως δέλεαρ για να είναι περισσότερο πρόθυμοι οι υπάλληλοι να επιστρέψουν στο γραφείο.
Αν και οι εταιρείες, της Adidas συμπεριλαμβανιομένης, σημειώνουν ότι η φυσική παρουσία ενισχύει τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία, υπάρχουν και στοιχεία που λένε ότι παραγωγικότητα των υπαλλήλων κάθε άλλο παρά βλάπτεται από την εξ αποστάσεως εργασία. Τελικά, το υβριδικό μοντέλο και ο βέλτιστος τρόπος εφαρμογής του φαίνεται ότι θα απασχολήσει για καιρό.
Με πληροφορίες από το Footwear News
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.