Το νέο luxury marketing: Πώς ο οίκος Dolce & Gabbana επανέρχεται στο προσκήνιο οργανώνοντας έναν celebrity γάμο

Θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα συνηθισμένο ηδονοβλεπτικό σκρολάρισμα στα social media μερικών από των πιο γνωστών influencers στον κόσμο: Η οικογένεια Kardashian-Jenner απαθανατίστηκε να φορά πολλές δημιουργίες του οίκου Dolce & Gabbana κατά τη διάρκεια ενός πολυδιαφημισμένου Σαββατοκύριακου στο πολυτελές ιταλικό θέρετρο στο Πορτοφίνο για να γιορτάσει τον γάμο της Courtney Kardashian με τον μουσικό Travis Barker.

Ο βασικός πρωταγωνιστής του γάμου, όμως, ήταν μάλλον ο οίκος Dolce & Gabbana, σε κάτι που ενδεχομένως να αποδειχτεί μια έξυπνη προωθητική κίνηση. Ολόκληρη η οικογένεια φωτογραφήθηκε επανειλημμένα με σύνολα από νέες και παλιότερες συλλογές Dolce & Gabbana καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το νυφικό της Courtney Kardasian ήταν επίσης δημιουργία του οίκου, ενώ τα ταχύπλοα που μετέφεραν τους καλεσμένους στο γάμο ήταν διακοσμημένα με τα πιο αναγνωρίσιμα prints του οίκου. Η Dolce & Gabbana φιλοξένησε επίσης την Kardashian και τον Barker σε ένα τεράστιο γιoτ και έστησε ένα pop-up κατάστημα στο λιμάνι για να εξοπλίσει τους θεατές και τους καλεσμένους κατά τη διάρκεια του εορτασμού. Όλα αυτά αποτέλεσαν μια σημαντική ενέργεια marketing για το ιταλικό brand πολυτελείας.

Αν και η εταιρεία δεν επιβεβαιώνει τέτοια εμπορική πρόθεση και επιμένει ότι ο οίκος “φιλοξένησε” το ευτυχές γεγονός, γενικά, η παρουσία της Dolce & Gabbana στον γάμο θεωρείται ότι ήταν χορηγία του brand, με αντάλλαγμα την προβολή του. Τα μέσα σχολιάζουν ότι ο γάμος αυτός μπορεί να βοηθήσει τους Dolce & Gabbana να κάνουν ένα comeback, έπειτα από τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις και τα projects του ιταλικού οίκου, που την τελευταία δεκαετία έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Η Dolce & Gabbana είχε χάσει σε μεγάλο βαθμό την καλή φήμη της και πολλοί είχαν φτάσει στο σημείο να την μποϊκοτάρουν, όταν οι δύο σχεδιαστές Domenico Dolce και Stefano Gabbana, δήλωσαν ότι είναι κατά της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

Επιπλέον, μια καμπάνια της εταιρείας από το 2012 προκάλεσε αντιδράσεις επειδή προωθούσε ρατσιστικά φυλετικά πρότυπα, παρουσιάζοντας ένα μοντέλο από την Ασία να τρώει ιταλικό φαγητό με chopsticks. Σε συνδυασμό με μερικά ακόμα συμβάντα, το brand κατηγορήθηκε για ρατσιστικές αντιλήψεις και φυλετικές διακρίσεις. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι η εταιρεία επιδιώκει να έρθει στη δημοσιότητα και πάλι προσπαθώντας να αποκαταστήσει τη φήμη της.

Και φαίνεται ότι βρήκε έναν τρόπο να υπενθυμίσει την παρουσία της με μια πρωτιά στον χώρο του marketing των πολυτελών brands, με τη διοργάνωση του πρώτου γάμου με εμπορικό λογότυπο.

Διαβάστε επίσης: Όχι στη χρήση γούνας λέει η Dolce & Gabbana

Στο μεταξύ, ο συνιδρυτής του οίκου, Stefano Gabbana είχe αναφερθεί παλαιότερα στην οικογένεια Kardashian αποκαλώντας της την πιο «φτηνή» οικογένεια στον κόσμο. Αυτό εγείρει ερωτήματα ως προς το γιατί οι Kardashians επέλεξαν τον συγκεκριμένο οίκο για τις εμφανίσεις τους και την διακόσμηση στο γάμο. Πάντως, ο Gabbana έχει σταματήσει να ποστάρει στα social media.

Η έντονη παρουσία της Dolce & Gabbana σε αυτό τον γάμο celebrity σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στο μακρύ ταξίδι της εταιρείας για να επανέλθει στο προσκήνιο και να φουντώσει τις συζητήσεις για αυτή. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Dolce & Gabbana εμπλέκεται με διασημότητες, βέβαια. Η εταιρεία επιδιώκει να ντύνει celebrities, προκειμένου να διατηρείται επίκαιρη και στο παρελθόν ονόματα όπως η Cardi B, η Saweetie, η Tiffany Haddish και η Doja Cat έχουν φορέσει κομμάτια της. Τέτοιες κινήσεις, καθώς και μια έντονα αφοσιωμένη πελατειακή βάση, που εξακολουθεί να στηρίζει το brand, έχουν αργά αλλά σταθερά καταφέρει να επαναφέρουν τον οίκο στο παρόν της μόδας.

Ίσως αυτός ο γάμος να δώσει, επιπλέον, ιδέες για μια διαφορετική προσέγγιση στην προώθηση των πολυτελών brands. Αναρτήσεις και προωθητικές ενέργειες από influencers και celebrities που ταγκάρουν τα brands που φορούν δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αλλά το ντύσιμο ενός ολόκληρου κοινωνικού γεγονότος ανάγει το concept σε άλλη κλίμακα, καταφέρνοντας μάλιστα να εμφυσήσει και έναν πιο προσωπικό τόνο, εφόσον πρόκειται για ένα γεγονός με σημαντική προσωπική αξία για τους πρωταγωνιστές.

Με πληροφορίες από το Business of Fashion