To προπανδημικό success story του WeWork, της εταιρείας που παρέχει χώρους συν-εργασίας, οδήγησε το 2019 σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να μπει στο χρηματιστήριο, κατηγορίες από τους επενδυτές και τα μέσα ότι πρόκειται για μια επιχείρηση με μη λειτουργικό business model και ανίκανη να είναι κερδοφόρα, και μια μίνι σειρά στην Apple TV+ με τίτλο «WeCrashed».
Αλλά και η άνοδος του concept των συνεργατικών χώρων, με τους οποίους είχαν αρχίσει να γεμίζουν οι περισσότερες μεγάλες πόλεις του κόσμου, της Αθήνας συμπεριλαμβανομένης, ανακόπηκε, όπως ήταν λογικό, από την πανδημία, που κράτησε τους περισσότερους εργαζομένους στα σπίτια τους, κάνοντας έτσι κι αλλιώς οποιαδήποτε ιδέα για παρουσία σε οποιοδήποτε είδος γραφείου, απλώς ανέφικτη.
Τώρα όμως, φαίνεται ότι επρόκειτο εξαρχής για μια ιδέα ισχυρή, μιας που το τελευταίο διάστημα οι συνεργατικοί χώροι ξαναγεμίζουν και ακόμα και η WeWork βάλθηκε να γράψει το sequel του «WeCrashed»: τον περασμένο Σεπτέμβριο μπήκε όντως στο χρηματιστήριο και ακολουθεί μια ανοδική πορεία, αν και ακόμα δεν έχει φτάσει σε προπανδημικά επίπεδα επιτυχίας και, πάντως, κατέγραψε ζημία για το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον δεν είναι τόσο η ίδια η WeWork, όσο το γεγονός ότι οι χώροι co-working αποκτούν μια σημαντική δυναμική και γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς – ξανά. Στην Ελλάδα, μάλιστα, υπάρχουν οδηγοί για τους καλύτερους co-working χώρους σε μέρη όπως η Μύκονος, για παράδειγμα, για τους ψηφιακούς νομάδες που θέλουν να συνδυάσουν διακοπές με δουλειά, αλλά θέλουν να έχουν για τις ώρες εργασίας τους ένα γραφείο.
Σημαντικό ρόλο ως προς αυτήν την «επαναφορά» παίζει το ότι με τον εμβολιασμό οι εργαζόμενοι αισθάνονται πλέον πιο ασφαλείς να συνυπάρξουν με άλλους σε χώρους εργασίας.
Πέρα από αυτό όμως, είναι και συνολικά οι συνθήκες στο επιχειρηματικό τοπίο πλέον τέτοιες, που ευνοούν την ανάπτυξη αυτών των χώρων. Ακόμα και μεγάλες εταιρείες μπορεί να νοικιάζουν γραφεία σε co-working χώρους, θέλοντας να ικανοποιήσουν τόσο την ανάγκη για «επιστροφή στο γραφείο», όσο και το αίτημα για ευελιξία και υιοθέτηση ενός υβριδικού μοντέλου. Το περιβάλλον ενός χώρου συν-εργασίας προσφέρει αυτήν την ευελιξία λειτουργίας.
Από την άλλη, αυτοί οι χώροι προσφέρουν τη λύση για γραφεία σε νέες startups, που, μέσα στην αβεβαιότητα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην αγορά, δεν έχουν τη δυνατότητα ή απλώς διστάζουν να επενδύσουν σε δικούς τους χώρους. Για τα γραφεία σε εταιρείες co-working μπορούν να κάνουν συμφωνίες μικρότερης διάρκειας και διαφορετικό διακανονισμό, ενώ καλύπτονται ακόμα και από άποψη βασικού εξοπλισμού και ίντερνετ.
Διαβάστε ακόμα: Πώς το co-working κατακτά τους χώρους λιανικής πώλησης και φιλοξενίας
Την ίδια στιγμή, επανέρχεται μια δυνατότητα που είχε προλάβει να εμφανιστεί ως ιδέα και πριν από την πανδημία, αυτή των συμφωνιών να αμείβονται οι ιδιοκτήτες με μερίδιο από τα έσοδα των εταιρειών που φιλοξενούν στους χώρους τους. Έτσι, και οι μικρές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα μηνιαία έξοδά τους, και οι ιδιοκτήτες να επωφεληθούν από την επιτυχία τους – αν και παίρνουν και το ρίσκο μιας πιθανής αποτυχίας, βέβαια.
Αν και η τάση είναι αρκετά ισχυρή, όπως περιγράφουν και οι New York Times, η άνοδος της δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιλιγγιώδης,ωστόσο, καθώς παραμένουν τα μειονεκτήματα της ασφάλειας που μπορούν να παρέχουν αυτοί οι χώροι, κατά βάση από κυβερνοεπιθέσεις, καθώς συχνά οι συνδέσεις τους στο ίντερνετ δεν είναι ιδανικές, ενώ και το wifi, οι ταχύτητες που προσφέρουν, ενδεχομένως δυσκολεύουν τις τεχνολογικές startups – μια κατηγορία που αγαπά ιδιαίτερα του co-working χώρους.
Αλλά αυτό που φαίνεται ίσως ως η μεγαλύτερη πρόκληση για το co-working, είναι ότι παραμένει πολύ ισχυρή η προτίμηση μεγάλου ποσοστού εργαζομένων στην εξ αποστάσεως εργασία. Εφόσον παρέχεται αυτή η δυνατότητα από τις επιχειρήσεις, πολλοί σαφώς προτιμούν να δουλεύουν από το σπίτι τους.
Με πληροφορίες από το The Hustle και τους The New York Times
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.