29 Απρ 2024
READING

Tα εμπορικά κέντρα του Ελληνικού θα αλλάξουν για πάντα τον τρόπο που ψωνίζουμε

4 MIN READ

Tα εμπορικά κέντρα του Ελληνικού θα αλλάξουν για πάντα τον τρόπο που ψωνίζουμε

Tα εμπορικά κέντρα του Ελληνικού θα αλλάξουν για πάντα τον τρόπο που ψωνίζουμε

Νέα δεδομένα θα φέρει για την εμπορική εικόνα στο σύνολο της πρωτεύουσας η επένδυση που ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιεί στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού ο όμιλος Lamda Development. Η κατασκευή των πρώτων κτιρίων που θα καθορίσουν τη μελλοντική εικόνα στο Ελληνικό θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2023.

Tα εμβληματικά εμπορικά ακίνητα που έρχονται έως και το 2025

Στο χρονικό διάστημα της πρώτης φάσης των εργασιών που ολοκληρώνονται έως και το 2025 έχει προγραμματιστεί μεγάλος όγκος κτιριακών έργων. Σε αυτά περιλαμβάνονται το νέο εμπορικό κέντρο, το οποίο θα βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης με συνολική επιφάνεια 130.000 τ.μ. Το εύρος της επένδυσης σε αυτήν την περίπτωση κυμαίνεται μεταξύ 300 έως και 400 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το εμπορικό κέντρο ειδών πολυτελείας, το οποίο φέρει την ονομασία Marina Galleria, με επιφάνεια 22.000 τ.μ. θα χρειαστεί επένδυση που θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ και θα βρίσκεται στην πλευρά του παραλιακού μετώπου της λεωφόρου Ποσειδώνος.

Διαβάστε ακόμα: Τεράστια ζήτηση για καταστήματα στο Ελληνικό

Στο έργο του Ελληνικού και συγκεκριμένα στο project κατασκευής του Vouliagmenis Mall & Tower ως Local Architects επιλέχθηκαν δύο ελληνικά γραφεία. Ο λόγος για την A&M Architects του Μιχάλη Μαυρολέων και την AETER Architects του Χάρρυ Μπουγαδέλλη. Και τα δύο γραφεία βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του διεθνούς αρχιτεκτονικού γραφείου της Aedas, που συμμετείχε και κέρδισε τον διεθνή αυτό διαγωνισμό. Η κίνηση της Lamda να εντάσσει στον σχεδιασμό, το project management και την κατασκευή των κτιρίων διεθνούς βεληνεκούς αρχιτέκτονες και κατασκευαστές και ταυτόχρονα Έλληνες αρχιτέκτονες και κατασκευαστές συναντάται στο σύνολο των περιπτώσεων.

Συνολική επιφάνεια 72.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων – Κατά 20% μεγαλύτερο από το Athens Mall

Το πολυαναμενόμενο Vouliagmenis Mall θα έχει συνολική επιφάνεια 72.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων και θα είναι κατά 20% μεγαλύτερο από το The Mall Athens που έχει η Lamda στο Μαρούσι. Μάλιστα σύντομα επίκειται η ανακαίνιση του The Mall Athens, με ορίζοντα ολοκλήρωσης των εργασιών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Το σύνολο της επένδυσης αυτής θα αγγίξει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Η Lamda Development έχει προχωρήσει επίσης στην υπογραφή συμφωνίας με τον όμιλο Φουρλή για τη δημιουργία ενός retail park με έκταση 30 στρεμμάτων εντός των ορίων του Ελληνικού, με την επένδυση να κυμαίνεται μεταξύ 55 και 60 εκατομμυρίων ευρώ κατά την πλήρη υλοποίησή της. Αναφορικά με το συγκεκριμένο project έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση της έκτασης από πλευράς της Lamda στον όμιλο Φουρλή. Η συνεργασία, όπως αποτυπώνεται στο σχετικό Μνημόνιο μεταξύ των μερών, προβλέπει την απόκτηση από τον όμιλο Φουρλή, των διηρημένων ιδιοκτησιών και του αντίστοιχου ποσοστού συνιδιοκτησίας επί μέρους του οικοδομικού τετραγώνου εντός του οποίου θα αναπτυχθεί το εμπορικό κέντρο, με σκοπό το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Retail Park μεγέθους 30.000 τ.μ.

Διαβάστε ακόμα: Aττικά Πολυκαταστήματα: Το project Ελληνικό και οι αντίρροπες δυνάμεις φυσικών και ηλεκτρονικών πωλήσεων

Σε αυτό θα δημιουργηθεί νέο μεσαίο κατάστημα ΙΚΕΑ, μεγέθους 10.000 – 12.000 τ.μ. που θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα του πάρκου. Τα υπόλοιπα καταστήματα θα είναι μικρότερα σε μέγεθος (περίπου 2.000 τ.μ.) και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και νέο Intersport (σήμα που διαχειρίζεται επίσης ο Όμιλος Φουρλή).

Τα πολλαπλά αλλά και τα ειδικότερα εμπορικά οφέλη που φέρνει η επένδυση

Τα στελέχη του ομίλου Lamda Development αλλά και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλός του, Οδυσσέας Αθανασίου, εκτιμούν ότι η επένδυση θα έχει πολλαπλά οφέλη. Όχι μόνο περιβαλλοντικά, καθώς με την βλάστηση που θα ευδοκιμεί στην έκταση θα βελτιωθεί και το ευρύτερο μικροκλίμα της περιοχής, αλλά και σε επίπεδο ποιότητας διαβίωσης για τους όμορους δήμους. Σε κάθε περίπτωση η επένδυση εκτιμάται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του επιπέδου των εμπορικών καταστημάτων, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον εμπορικό ιστό και την κίνηση των γειτονικών περιοχών, από τον κόσμο που θα εισρέει σε καθημερινή βάση στο Ελληνικό μετά την ολοκλήρωση των πρώτων βασικών κτιριακών εγκαταστάσεων.

Εταιρεία ειδικού σκοπού για τη διαχείριση των εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό

O όμιλος Lamda προέβη πριν από λίγες ημέρες στη σύσταση μίας αυτόνομης ανώνυμης εταιρείας συμμετοχών. Η συγκεκριμένη εταιρεία σχετίζεται με τη διαχείριση των εμπορικών κέντρων της επένδυσης στο Ελληνικό. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αρχικό κεφάλαιο 234 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε δημοσιογράφους η ήδη υπάρχουσα εταιρεία, Lamda Malls, που διαχειρίζεται τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, καθώς και το σύνολο των εμπορικών κέντρων που έχει στην κατοχή του ο όμιλος Lamda Development, θα ενταχθούν σε μία κοινή εταιρεία, η οποία πρόκειται έως το 2023 να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από το ενδιαφέρον του ομίλου Lamda δε λείπει και η απόκτηση ενός ακόμη εμπορικού κέντρου, κάτι που όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύριος Αθανασίου δεν αποκλείεται να συμβεί κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Με τη συγκεκριμένη κίνηση η Lamda Development θα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το χαρτοφυλάκιό της με εμπορικούς χώρους υψηλής αξίας και προδιαγραφών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.