25 Απρ 2024
READING

H διαφήμιση της Nike για τα 50 χρόνια της χωρά όλους τους σταρ που την ανέδειξαν

4 MIN READ

H διαφήμιση της Nike για τα 50 χρόνια της χωρά όλους τους σταρ που την ανέδειξαν

H διαφήμιση της Nike για τα 50 χρόνια της χωρά όλους τους σταρ που την ανέδειξαν

Είναι ευρέως γνωστό πως η Nike κατατάσσεται στις κορυφαίες εταιρείες αθλητικών ειδών παγκοσμίως. Όμως αυτή η επιτυχία της δεν οφείλεται μόνο στα ποιοτικά προϊόντα της αλλά και στο διαχρονικά επιτυχημένο marketing. Για ακόμη μια φορά, με αφορμή την 50στή της επέτειο, η Nike στρατολόγησε τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Spike Lee για να σκηνοθετήσει και πρωταγωνιστήσει στο νέο της διαφημιστικό σποτ.

Στο εν λόγω σποτ με την ονομασία “Seen it All”, ο Spike Lee ενσαρκώνει ξανά τον χαρακτήρα Mars Blackmon, από την πρώτη του ταινία, ο οποίος έχει εμφανιστεί ανά τα έτη και σε άλλα σποτ της Nike. Ο Mars Blackmon, σε μια παρτίδα σκάκι, κάνει μια αναδρομή στους μεγάλους αστέρες στην ιστορία της Nike, κόντρα στη νεότερη συμπαίκτριά του, η οποία εστιάζει περισσότερο σε νεότερες επιτυχίες αλλά και στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί όλο και περισσότερα brands μόδας στρέφονται στα αθλητικά είδη

Η συγκεκριμένη διαφήμιση δεν προσπαθεί να κάνει κάτι ρηξικέλευθο, ωστόσο παραμένει αφοσιωμένη στο πνεύμα του marketing της Nike, καθώς μέσω της αντίθεσης των δύο πρωταγωνιστών, καταφέρνει να εξυψώνει τους αστέρες και να ενθουσιάζει τους fans ταυτόχρονα, ενώ μέσω της αναδρομής σε πρόσωπα όπως ο Michael Jordan, ο Kobe Bryant και η Serena Williams μεταξύ άλλων, δίνει ένα κλασικό τόνο στο σποτ. Δε λείπουν οι αναφορές και στα νέα αστέρια, όπως ο Greek Freak Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του marketing της Nike, ο στόχος του σποτ “Seen it All” είναι να ισορροπήσει μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος της εταιρείας, ενθουσιάζοντας τους καταναλωτές που μεγάλωσαν με αυτή, ανοίγοντας ταυτόχρονα την πόρτα σε νέο κοινό. Εξαιτίας αυτού προτιμήθηκε η συμμετοχή του Spike Lee, ο οποίος έχει συνεργαστεί ξανά με την εταιρεία και είναι ακόμα επίκαιρος, και, σύμφωνα με το brand, ο σκοπός της συνεργασίας επετεύχθη.

Το γεγονός πως οι αθλητές βρίσκονται στο επίκεντρο είναι συνεπές με τη στρατηγική της Nike διαχρονικά, καθώς ανέκαθεν βασιζόταν στους ταλαντούχους αθλητές και τις ιστορίες τους για να παρουσιάσει τα προϊόντα και τη φιλοσοφία της, δεδομένου μάλιστα ότι οι σπουδαίοι αθλητές αποτελούν πάντα ινδάλματα για το νεανικό κοινό του brand. Μέσα από αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο το ότι η συνεργασία της Nike με τον Michael Jordan απογείωσε τη μάρκα, φτάνοντας σήμερα στη δημιουργία του monobrand Jordan, με τη Nike να ετοιμάζεται να ανοίξει καταστήματα αποκλειστικά για προϊόντα Jordan.

Διαβάστε ακόμα: Τελικά θα πετύχει; 7 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν το κατάστημα της Nike στο metaverse

Το επετειακό σποτ αποτελεί μέρος της καμπάνιας της Nike με την ονομασία “Never Done”, η οποία θα εμπλουτίζεται και με άλλο υλικό μέσα στο 2022, αναφορικά με τις διαχρονικές επιτυχίες της εταιρείας.

Η Nike ανέκαθεν διέθετε πολύ δυνατή διαφημιστική στρατηγική και όσον αφορά τα κανάλια που επιλέγει, αφού δεν περιορίζεται στην τηλεόραση ή στα έντυπα, αλλά αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσπαθεί να υιοθετεί ό,τι νέο υπάρχει διαθέσιμο τεχνολογικά. Παραδείγματα όπως το λανσάρισμα της Nikeland στο παιχνίδι Roblox, οι εφαρμογές Nike Run Club και Snkrs και Podcasts όπως το No-off Season επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Όπως δηλώνουν από το brand, στόχος είναι να αναδειχθεί ο κεντρικός ρόλος που παίζει ο αθλητισμός σε όλες τις εκφάνσεις στη ζωή των ανθρώπων.

Αυτό σημαίνει και ότι το brand προσπαθεί και να μη μένει έξω από την εποχή του, επιδεικνύοντας και ένα κοινωνικό πρόσωπο, όπως απαιτούν σήμερα και οι καταναλωτές, εξάλλου, και παίρνει θέση σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση της διαφήμισης με τον Αμερικανό αθλητή του αμερικανικού ποδοσφαίρου Colin Kaepernick το 2018, που η διαμαρτυρία του για την αστυνομική βία και τον ρατσισμό τον άφησε χωρίς συμβόλαιο. Η Nike λάνσαρε μια διαφήμιση με τον Kaepernick, που προκάλεσε και αντιδράσεις, αλλά, εν τέλει, τα παπούτσια ξεπούλησαν.

Διαβάστε ακόμα: Nα γιατί η διαφήμιση του Colin Kaepernick για τη Νike είναι πραγματικά ένα παράδειγμα έξυπνου marketing

Φαίνεται ότι, τελικά, για να γιορτάσει τα γενέθλιά της, η Nike προτίμησε να δώσει έμφαση στο brand identity της και στην κληρονομιά της, θέλοντας, αντί να εντυπωσιάσει με σύγχρονα μέσα και εξεζητημένες καμπάνιες, να φροντίσει να υπενθυμίσει στο κοινό σε πόση αθλητική δόξα ήταν παρόν το λογότυπό της.

https://www.youtube.com/watch?v=GReW52zdajw

Με πληροφορίες από το FastCompany
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.