18 Απρ 2024
READING

To Amazon νοικιάζει τις αποθήκες του, καθώς πέφτουν οι πωλήσεις

4 MIN READ

To Amazon νοικιάζει τις αποθήκες του, καθώς πέφτουν οι πωλήσεις

To Amazon νοικιάζει τις αποθήκες του, καθώς πέφτουν οι πωλήσεις

Στα τέλη του περασμένου μήνα, το Amazon ανακοίνωσε τις οικονομικές του επιδόσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2022 και, στο άκουσμα των αριθμών, η μετοχή του έπεσε περίπου 10%, πριν σταθεροποιηθεί κλείνοντας με ελαφρώς χαμηλότερη συνολικά υποχώρηση.

Η εταιρεία παρουσίασε 7% ετήσια ανάπτυξη από το 2021, τη στιγμή που πέρυσι, τέτοια εποχή, αυτό το νούμερο έγγιζε το 44%. Βέβαια, όπως σχολίαζε ο Τύπος εκείνες τις μέρες, ακόμα και το 7% παραμένει σημαντική ανάπτυξη: το Amazon είχε 116,4 δισεκατομμύρια σε πωλήσεις αυτό το τρίμηνο, 8 δισεκατομμύρια περισσότερες από πέρυσι. Αλλά η ιλιγγιώδης ανάπτυξη των προηγούμενων δύο χρόνων – καθώς μέσα στα lockdowns το ηλεκτρονικό εμπόριο άνθισε, εκτοξεύοντας τα κέρδη του μεγαλύτερου ηλεκτρονικού πολυκαταστήματος στον κόσμο – φαίνεται ότι κακοέμαθε τους επενδυτές, που έφτασαν να βλέπουν μια καλή ανάπτυξη ως μη ικανοποιητική. Μάλιστα, o CEO της εταιρείας, Andy Jassy, εξηγούσε ότι το Amazon είχε μέσα σε δεκαπέντε μήνες ανάπτυξη που αντιστοιχεί σε τρία χρόνια.

Το συμπέρασμα είναι, λοιπόν ότι, ναι, το Amazon εξακολουθεί να έχει εντυπωσιακά έσοδα, αλλά αυτή η επιβράδυνση αφενός ξάφνιασε τους επενδυτές, αφετέρου, και το κυριότερο, είναι δηλωτική της επιβράδυνσης που παρατηρείται τελευταία στο ηλεκτρονικό εμπόριο συνολικά. Οι καταναλωτές έδειξαν από την πρώτη στιγμή που τους επετράπη να επισκεφτούν τα καταστήματα τις προθέσεις τους και τη νοσταλγία τους για τις φυσικές αγορές, και ήταν επόμενο αυτή η τάση να αντικατοπτριστεί στο μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα του κόσμου.

Διαβάστε ακόμα: Οι Έλληνες προτιμούν τα φυσικά καταστήματα και οι αλυσίδες επενδύουν σε αυτά

Το ζήτημα είναι ότι, μέσα στην πανδημία, και για να καλύψει την εκτεταμένη ζήτηση, το Amazon αναγκάστηκε να επενδύσει σε μεγάλες αποθήκες, τις οποίες τώρα, απλούστατα, δε χρειάζεται. Μάλιστα, με την ανακοίνωση της οικονομικής του απόδοσης, σημείωσε ότι εκτιμά πως ο επιπλέον χώρος θα κοστίσει στην εταιρεία, για το πρώτο εξάμηνο του 2022, 10 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται πόσος πολύς χώρος τής είναι περιττός.

Έτσι, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, η εταιρεία έχει κινητοποιηθεί για να υπενοικιάσει κάποιους χώρους της, ή ακόμα και να διακόψει τα μισθωτήρια συμβόλαιά της. Αναφέρεται ότι σχεδιάζει να υπενοικιάσει συνολική επιφάνεια περίπου 930.000 τετραγωνικών μέτρων, αριθμός που θα μπορούσε ακόμα και να τριπλασιαστεί. Τα πλάνα αυτά αφορούν αποθήκες σε διάφορα σημεία των ΗΠΑ, και αντιστοιχούν στο 5% της συνολικής επιφάνειας που πρόσθεσε στις δυνατότητές του το Amazon μέσα στην πανδημία. Ωστόσο, καθώς οι πηγές αναφέρουν ότι τα νούμερα είναι ακόμα υπό εξέταση, φαίνεται ότι η εταιρεία κινείται συγκρατημένα, θέλοντας να είναι έτοιμη σε περίπτωση που το ηλεκτρονικό εμπόριο επανακάμψει άμεσα, εξού και οι υπενοικιάσεις εκτιμάται ότι θα συμφωνηθούν για ένα διάστημα ενός ή δύο ετών.

Εκπρόσωπος της εταιρείας σημείωσε ότι «η υπενοικίαση είναι πολύ διαδεδομένη πρακτική στα μεσιτικά» και ότι επιτρέπει στο Amazon να απαλλαχθεί από κάποιες «οικονομικές υποχρεώσεις που συνδέονται με ένα υπάρχον κτίριο που δεν καλύπτει πλέον τις ανάγκες μας».

Οπωσδήποτε δε θα είναι δύσκολο για το Amazon να βρει ενοικιαστές, και μάλιστα έχει ήδη προχωρήσει επί της ουσίας στο θέμα αυτό, αναθέτοντας σε μεσιτικό γραφείο την εκτίμηση του δικτύου  των αποθηκών του, ώστε να καθοριστούν οι τιμές των συμφωνητικών. H εταιρεία θα πρέπει φυσικά να αποσύρει και όλο της τον εξοπλισμό από τους χώρους που θα υπενοικιάσει, ώστε να αδειάσουν για τους ενοικιαστές.

Διαβάστε ακόμα: Ψηφιακή διαφήμιση στα φυσικά καταστήματα: το Amazon και το πλεονέκτημα των data

Όπως και να’χει, αυτές οι κινήσεις αναδίπλωσης του Amazon αποδεικνύουν τον αναβρασμό που υπάρχει στην αγορά και το γεγονός ότι ίσως οι επενδυτές εσφαλμένα εκτίμησαν ότι η ανάπτυξη του e-commerce που είδαμε μέσα στην πανδημία θα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς. Ανάλογες υπεραισιόδοξες προβλέψεις φαίνεται ότι είχαν γίνει και με άλλους κλάδους που ωφελήθηκαν από το «μένουμε σπίτι», όπως για παράδειγμα με τις πλατφόρμες streaming  και συνολικά με την «οικονομία της προσοχής», με αποτέλεσμα οι ανακοινώσεις του πρώτου οικονομικού τριμήνου  του 2022 να απογοητεύσουν πολλούς.

Ωστόσο, το Amazon ίσως δεν ήταν τελικά και τόσο απροετοίμαστο, αν κρίνει κανείς από τις δυναμικές του κινήσεις το τελευταίο διάστημα στον χώρο των φυσικών καταστημάτων. Μπορεί να έκλεισε αρκετά από αυτά, αλλά συνεχίζει να επενδύει σε πρωτοποριακές τεχνολογίες για να βελτιώσει την εμπειρία του πελάτη στο δίκτυο των φυσικών καταστημάτων που συνεχίζει να διατηρεί.

Με πληροφορίες από Bloomberg και The Verge
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.