16 Ιαν 2025
READING

Nike, Old Navy, Disney: όλο και πιο πολλά brands χρησιμοποιούν κούκλες σε μεγάλα μεγέθη στα καταστήματα

4 MIN READ

Nike, Old Navy, Disney: όλο και πιο πολλά brands χρησιμοποιούν κούκλες σε μεγάλα μεγέθη στα καταστήματα

Nike, Old Navy, Disney: όλο και πιο πολλά brands χρησιμοποιούν κούκλες σε μεγάλα μεγέθη στα καταστήματα

Φέρτε στο νου σας την τελευταία φορά που επισκεφτήκατε ένα κατάστημα ρούχων, ή έστω σταθήκατε μπροστά σε μια βιτρίνα του. Η εικόνα της ανάμνησης σίγουρα περιλαμβάνει κάποιες κούκλες-μανεκέν, αυτά τα πλαστικά μοντέλα σε φυσικό μέγεθος, που χρησιμοποιούν οι έμποροι για να παρουσιάσουν φορεμένο το εμπόρευμά τους.

Η φιγούρα που έχουν αυτές οι κούκλες αφορά τις αναλογίες ενός ανθρώπινου μοντέλου – από αυτά που περπατούν συνήθως στις πασαρέλες. Παραπέμπουν σε αδύνατα σώματα, μακριά πόδια, ούτε πολύ μεγάλο αλλά ούτε πολύ μικρό στήθος, γυμνασμένους κοιλιακούς, κομψό λαιμό. Μόνο που αυτή δεν είναι η πραγματική εικόνα των περισσότερων ανθρώπων στους οποίους προσπαθούν οι λιανέμποροι να πουλήσουν. Και στο πλαίσιο της απαίτησης για συμπερίληψη, ισότητα, ποικιλομορφία και body positivity, ακόμα και στις πασαρέλες περπατούν πλέον και μοντέλα με σώματα πιο πραγματικά, λιγότερο «ιδεατά», μεγαλύτερων μεγεθών.

Έτσι, ενώ πλέον οι εταιρείες, η μία μετά την άλλη, εντάσσουν στη φιλοσοφία τους και τις αρχές των πολιτικών DEI (Diversity – Equity – Inclusion), και οι λιανέμποροι ενδυμάτων αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι πρέπει οι κούκλες στα καταστήματά τους να αντικατοπτρίζουν μια πιο ρεαλιστική εικόνα, να αντιπροσωπεύουν καλύτερα τον πελάτη τους. Η αρχή γίνεται από μεγάλα brands, όπως η Nike, που από το 2019 έχει στα καταστήματά της κούκλες μεγαλύτερων μεγεθών, για να προσφέρει μια αγοραστική εμπειρία περισσότερο συμπεριληπτική όσον αφορά τα μεγέθη.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν από την Old Navy, που επίσης ακολουθεί την ίδια πολιτική, αυτός ο νέος προσανατολισμός δεν είναι μια μεμονωμένη απόφαση, αλλά αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσέγγισης, σύμφωνα με την οποία κανένα κομμάτι της αγοραστικής εμπειρίας δεν πρέπει να υπόκειται σε προκαταλήψεις, να παραβλέπει ή να αγνοεί οποιαδήποτε ομάδα καταναλωτών. Η συμπερίληψη πρέπει να αφορά το σύνολο της αλληλεπίδρασης του πελάτη με το brand. Έτσι, εφόσον η Old Navy διαθέτει μεγάλα νούμερα, ο πελάτης που θέλει να κάνει online αγορές μπορεί να τα δει φωτογραφημένα και φορεμένα σε μοντέλα τριών διαφορετικών μεγεθών, αλλά και ο πελάτης του φυσικού καταστήματος μπορεί να τα δει σε κούκλες επίσης διαφορετικών μεγεθών.

Ένα καλό παράδειγμα της φιλοσοφίας πίσω από την απόφαση να χρησιμοποιούνται κούκλες μεγάλων μεγεθών στα καταστήματα δίνει το brand εσωρούχων της Rihanna, Savage x Fenty, που πρόσφατα άρχισε να αποκτά παρουσία και με φυσικά καταστήματα. Οι μπουτίκ Savage x Fenty χρησιμοποιούν κούκλες ειδικά φτιαγμένες για το brand, που αντικατοπτρίζουν μια μεγάλη ποικιλία σωματότυπων. Μιλώντας στο Glossy, εκπρόσωπος της εταιρείας εξηγεί ότι οι κούκλες που κυκλοφορούν στην αγορά δεν ταιριάζουν με τη φιλοσοφία της μάρκας, γι’ αυτό συνεργάζονται με μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες 3D scanning σωμάτων, τη Fit:Match, για να δημιουργήσουν τις δικές τους κούκλες. Όπως λέει, αυτές οι κούκλες προσφέρουν μια πιο ρεαλιστική απεικόνιση των μεγεθών, αλλά ακόμα και η στάση των σωμάτων είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, γεγονός που βελτιώνει συνολικά την εμπειρία του πελάτη μέσα στο κατάστημα.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Νike, Asos, Old Navy τα πιο inclusive brands ρούχων για τη Γενιά Z

Ειδικοί της αγοράς βέβαια διευκρινίζουν ότι δεν είναι πολύ απλό να δημιουργηθούν νέες κούκλες, κατά βάση επειδή κοστίζει. Ο σχεδιασμός και η δημιουργία ενός νέου πρωτοτύπου – ειδικής παραγγελίας μόνο για ένα brand μπορεί να κοστίσει έως και 15.000 δολάρια και αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνει καν την αγορά.

Αλλά οι μάρκες έχουν αρχίσει να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως τα τελευταία τρία χρόνια, και οι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να φτιάχνουν πλέον κούκλες και για plus-size παιδιά, όπως ζητά, λόγου χάρη, η Disney, ή κούκλες με μεγαλύτερη ποικιλία σε χρώμα επιδερμίδας. Το χρώμα είναι βέβαια πιο εύκολο, σημειώνουν, γιατί απαιτείται απλώς διαφορετική επιλογή στο φινίρισμα, και όχι η δημιοουργία ενός εξ ολοκλήρου νέου μοντέλου. Πολλά brands, βέβαια, συνειδητοποιώντας ότι είναι δύσκολο να καλύψουν όλους τους τόνους δέρματος, επιλέγουν ένα ουδέτερο χρώμα όπως το γκρι, που δεν παραπέμπει σε φυσική επιδερμίδα.

Διαβάστε ακόμα: Η Victoria’s Secret προσπαθεί να αποδείξει ότι αλλάζει

Ωστόσο, μια εταιρεία δε θα έπρεπε να βλέπει αυτήν τη στιγμή το έξτρα κόστος ως μεγάλη επιβάρυνση, αλλά ως μια επένδυση που θα της δώσει τη βάση για να γίνει ένα brand που αντικατοπτρίζει το κοινό της. Η συμπερίληψη στα μεγέθη δε θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως πρωτοποριακή ιδέα, αλλά ως αναγνώριση του ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζουν να έχουν τη δυνατότητα να ψωνίζουν με τον ίδιο τρόπο, να έχουν την ίδια αγοραστική εμπειρία ό,τι νούμερο και αν φοράνε. Σταδιακά, όσο ολοένα και περισσότερα brands υιοθετούν αυτήν την προσέγγιση, θα πλουτίζουν, φυσικά, και οι διαθέσιμες επιλογές σε κούκλες.

Με πληροφορίες από το Glossy
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.