25 Απρ 2024
READING

Η στρατηγική του Public και οι αλλαγές στην αγορά

5 MIN READ

Η στρατηγική του Public και οι αλλαγές στην αγορά

Η στρατηγική του  Public και οι αλλαγές στην αγορά

Νέα δεδομένα επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο της στρατηγικής του το τελευταίο διάστημα το Public. Στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής τίθεται η διεύρυνση του κωδικολογίου της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων, γεγονός το οποίο καθορίζεται επί της ουσίας από την προσθήκη των λεγόμενων λευκών ή αλλιώς, οικιακών συσκευών.

Η συγκεκριμένη συνθήκη που σχετίζεται με την αλλαγή της στρατηγικής έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται από το 2021, ενώ τα πρώτα δοκιμαστικά βήματα έγιναν από το κατάστημα της επιχείρησης στο Golden Hall και σταδιακά επεκτείνονται και σε άλλα σημεία πώλησης. Η επιλογή αυτή έρχεται να γίνει πράξη σε μία αγορά έντονα ανταγωνιστική, της οποίας κυρίαρχος είναι ο Κωτσόβολος, ενώ και το Πλαίσιο έχει βάλει με τη σειρά του τα τελευταία χρόνια τις λευκές συσκευές στην γκάμα του, με αποτέλεσμα να είναι από τις κατηγορίες που του έδωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση τζίρου το 2021, με 42 εκατομμύρια ευρώ (22 εκατομμύρια το 2020). Ήδη μάλιστα το Πλαίσιο έχει επεκτείνει τις λευκές συσκευές σε 10 καταστήματα και συνεχίζει να εξαπλώνεται διαρκώς σε αυτόν τον τομέα.

Tο Public βρίσκεται στη φάση υλοποίησης της νέας στρατηγικής του και στην προσθήκη νέων υπηρεσιών προς τους πελάτες του, τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί πλήρως η εξαγορά ποσοστού 98% στο κοινοπρακτικό σχήμα Public-MediaMarkt σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ έχει υλοποιηθεί επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Public.

Επεκτείνει το δίκτυο πώλησης λευκών συσκευών σε 10 επιπλέον καταστήματα εντός του 2022

H πρόβλεψη και ο σχεδιασμός για το 2022 από πλευράς του Public κάνουν λόγο για επέκταση των λευκών συσκευών σε 10 νέα σημεία πώλησης, από τα οποία δε θα μείνει εκτός ούτε το flagship κατάστημα που διατηρεί η αλυσίδα στο Σύνταγμα. Πρόσφατα, μάλιστα, η Public προχώρησε στη μεταφορά της δραστηριότητάς της από το Κολωνάκι, όπου λειτουργούσε ένα concept store, στο Σύνταγμα, κλείνοντας ουσιαστικά το κατάστημα της οδού Σκουφά, που είχε ξεκινήσει να λειτουργεί το 2017 επί διοίκησης Χρήστου Καλογεράκη. Το κατάστημα δε φάνηκε να αποδίδει τα αναμενόμενα, ενώ το σύνολο των εμπορευμάτων μεταφέρθηκε στο Σύνταγμα. Σε ό,τι αφορά το απασχολούμενο προσωπικό από το κατάστημα του Κολωνακίου που σταμάτησε πριν από λίγες ημέρες να λειτουργεί, μεταφέρθηκε σε άλλα σημεία του δικτύου Public, κατόπιν προσωπικής επιλογής του καθενός από τους εργαζόμενους, αναφορικά με την περιοχή στην οποία θα απασχολείται έκαστος εξ αυτών.

Προτεραιότητα για λευκές συσκευές στα καταστήματα άνω των 2.000 τ.μ.

Σε προτεραιότητα του Public για τη διεύρυνση της γκάμας των λευκών συσκευών, τίθενται τα καταστήματα εκείνα που διαθέτουν χώρο πωλήσεων μεγαλύτερο των 2.000 τ.μ. Η χωρητικότητα των συγκεκριμένων καταστημάτων είναι τέτοια που επιτρέπει την ενίσχυση του κωδικολογίου με τα νέα προϊόντα. Θα θυμίσουμε επίσης ότι σε καταστήματα όπως αυτά στο Golden Hall, στο Athens Metro Mall ή και στο Σύνταγμα οι μικρές συσκευές είχαν τοποθετηθεί ήδη στα ράφια τους.

Ακόμα ένα βήμα πάντως αποτελεί η επέκταση στον τομέα των υπηρεσιών after sales, μετά την εξαγορά του 50% της iRepair του πρώην Αμερικανού πολίστα, Chris Humbert και της συζύγου του, Αννίτας Ναθαναήλ. Εκεί στόχος της αλυσίδας είναι να βελτιώσει την εξυπηρέτηση και να εμπλουτίσει τις υπηρεσίες προς τους πελάτες του με εξειδικευμένο in-store σέρβις ηλεκτρονικών συσκευών.

Διαβάστε ακόμα: Το service συσκευών ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα και για την Public

Oι διοικητικές αλλαγές και οι προσδοκία για νέα δεδομένα σε επίπεδο λειτουργίας

Εσχάτως, όμως, ο όμιλος Public έχει κάνει και κινήσεις αλλαγών σε διοικητικό επίπεδο, μετά τη διαδοχή σε ανώτατο επίπεδο διοίκησης, του Χρήστου Καλογεράκη από τον Ρόμπυ Μπουρλά εντός του 2021, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Έτσι, προχωρώντας στον ανασχεδιασμό της λειτουργίας του, ο όμιλος ενέταξε πρόσφατα στους κόλπους του τον Γιάννη Καραγιάννη, ως πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, που έχει ήδη θητεία ως εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου Olympia. Στο ΔΣ του ομίλου Public εντάχθηκαν όμως και άλλα έμπειρα στελέχη προερχόμενα από την αγορά. Ο λόγος, για τους Patricia Walker, με θητεία στην εταιρεία τεχνολογίας, Accenture, και Σοφοκλή Γιαννακού, o οποίος αυτήν τη στιγμή εκτελεί ταυτόχρονα και καθήκοντα προέδρου στη διοίκηση της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Στο διοικητικό συμβούλιο Public Group συμμετέχει πλέον και ο Jeremy Fennell, με πρότερη θητεία στη Dixons Retail αλλά και στην SSP, μία εταιρεία με παρουσία στο food travel, που στη χώρα μας διαχειρίζεται brands όπως τα Flocafe, Burger King, La Pasteria, Starbucks στα αεροδρόμια των Αθηνών αλλά και της ελληνικής περιφέρειας.

Μια πολύ σημαντική προσθήκη στην ηγετική ομάδα του Public είναι του Ν.Βαρβαδούκα προερχόμενος από την Cosmos Sport.Ο Ν.Βαρβαδούκας έχει τεράστια εμπειρία στην omnichannel προσέγγιση συνδυάζοντας γνώση marketing με λειτουργία δικτύου φυσικών καταστημάτων και ηλεκτρονικού εμπορίου.

Οι αλλαγές στην διοίκηση έχουν ως απώτερο στόχο την αναβάθμιση της πολυκαναλικής στρατηγικής του ομίλου Public. Η συγκεκριμένη στρατηγική επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας public.gr, στη βελτίωση των υποδομών σε επίπεδο logistics, κάτι που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός μεγάλου και σύγχρονου αποθηκευτικού κέντρου, αλλά και στη βελτίωση της εμπειρίας και των προσφερόμενων υπηρεσιών μέσω του call center της εταιρείας.

Αυτήν τη στιγμή, πάντως, το Public παραδίδει πανελλαδικά την επόμενη ημέρα της παραγγελίας, εξυπηρετώντας τις ηλεκτρονικές του παραγγελίες μέσα από τις κεντρικές αποθηκευτικές του εγκαταστάσεις επιφάνειας 30.000 τ.μ.

Προσβλέπει όμως στην περαιτέρω βελτίωσή του και σε αυτόν τον τομέα, σε μία έντονα ανταγωνιστική αγορά, όπου ήδη το Πλαίσιο επένδυσε 10 εκατ. ευρώ και ξεκίνησε να προσφέρει πλήρη παρακολούθηση της παραγγελίας από τον πελάτη και δυνατότητα να γνωρίζει επακριβώς την ώρα παράδοσης της παραγγελίας του.Η συνέχεια σε κάθε περίπτωση αναμένεται ότι θα είναι ενδιαφέρουσα και σε αυτό το πεδίο.

Οι εταιρείες έχουν ανάγκη μια πολυδιάστατη προσέγγιση σε όλα τα κανάλια επαφής με τον πελάτη και η προσέγγιση του omnichannel θα είναι καθοριστική για το Public αλλά και τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου όπως το Πλαίσιο και ο Κωτσόβολος.Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον αφού φαίνεται ότι το Public κάνει δυνατό comeback.

Το Public στο Golden Hall
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.