24 Απρ 2024
READING

Microsoft, McKinsey, Philips, PepsiCo συστήνουν κοινοπραξία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

3 MIN READ

Microsoft, McKinsey, Philips, PepsiCo συστήνουν κοινοπραξία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Microsoft, McKinsey, Philips, PepsiCo συστήνουν κοινοπραξία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην καθημερινότητα, νέες συνεργασίες με σκοπό την αντιμετώπισή τους εμφανίζονται καθημερινά στο προσκήνιο.

Η Design for Good είναι άλλη μια τέτοια κοινοπραξία με τον ίδιο στόχο. Είναι μια νέα, μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία ακολουθώντας τις κατευθυντήριες των Ηνωμένων Εθνών για τη βιωσιμότητα, αποσκοπεί στην επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος εώς το 2030, αναπτύσσοντας open-source προϊόντα και υπηρεσίες και προσπαθώντας να δώσει κάθε χρόνο λύση σε έναν διαφορετικό στόχο των Ηνωμένων Εθνών, ξεκινώντας με το πόσιμο νερό και τις συνθήκες υγιεινής.

Στην εν λόγω συμμαχία συμμετέχουν 5000 designers από παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς, όπως οι Nestlé, PepsiCo, Philips, General Mills, Logitech, McKinsey & Company, Microsoft, Nedbank, αλλά και από το Royal College of Art, που αθροιστικά αντιστοιχούν σε ένα δυναμικό 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα και σχεδόν ένα εκατομμύριο υπαλλήλους.

Οι designers, οι οποίοι προέρχονται από τις εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία και δεσμεύονται ότι θα παρέχουν χρηματοδότηση και σχεδιαστές για την επίτευξη του εκάστοτε έργου, θυσιάζοντας 5 μέρες από τον χρόνο τους, θα προσπαθήσουν μέσω συνεργασιών με εταιρείες, άλλους designers αλλά και ΜΚΟ να παρέχουν ιδέες και λύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα αξιολογούνται και θα χρηματοδοτούνται ώστε να περάσουν σε διαδικασία παραγωγής, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση να είναι open-source και χωρίς άδειες χρήσης.

Διαβάστε ακόμα: Volkswagen και Bosch στήνουν κοινοπραξία για παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη

Παρά το γεγονός ότι οι designers ως κοινότητα έχουν ανά διαστήματα προσπαθήσει να βρούνε τα πατήματά τους στη μάχη για το περιβάλλον, τα αποτελέσματα ανάλογων προσπαθειών, συμπεριλαμβανόμενης της Design for Good κοινοπραξίας δεν είναι ξεκάθαρα και μόνο σε βάθος χρόνου θα αποδειχτεί εάν έχουν επιφέρει κάποιον ουσιαστικό αντίκτυπο, παρά τις προθέσεις.

Επιπροσθέτως, μένει να αποδειχτεί και το κατά πόσο είναι ουσιαστικές οι συμμετοχές στην εν λόγω συμμαχία, εταιρειών όπως η PepsiCo και η Nestlé, στις οποίες ανήκει το μεγαλύτερο ποσοστό ρύπανσης από πλαστικά στον πλανήτη, και δεν είναι η πρώτη φορά που ανάλογες, φιλόδοξες προσπάθειες περιβαλλοντικού χαρακτήρα έχουν πέσει στο κενό εξαιτίας των αδιάλλακτων πολιτικών τους. Στον αντίποδα, ωστόσο, έχει αποδειχθεί περίτρανα πως εταιρείες αυτού του βεληνεκούς είναι ικανές να διαμορφώσουν τις συνειδήσεις των καταναλωτών παγκοσμίως, κάτι που καταδεικνύει και την ικανότητα των ομάδων designers που απασχολούν.

Όπως και να’χει, η ανάγκη για συμμαχίες και συλλογικές δράσεις ανάλογου χαρακτήρα παραμένει αυτονότητη, καθώς σήμερα περισσότερο από ποτέ ο πλανήτης μαστίζεται από περιβαλλοντικές και κοινωνικές δυσχέρειες, πολλές από τις οποίες αποτελούν παράγωγα της κλιματικής αλλαγής, και μόνο μέσω συνεργασιών σε μεγάλη κλίμακα φαίνεται πως υπάρχει ελπίδα να αντιμετωπιστούν.

Με πληροφορίες από το Fast Company
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.