26 Απρ 2024
READING

Η ΙΚΕΑ πουλά ηλιακά πάνελ, κόντρα στην Tesla: Η άνοδος της αγοράς οικιακής ηλιακής ενέργειας

4 MIN READ

Η ΙΚΕΑ πουλά ηλιακά πάνελ, κόντρα στην Tesla: Η άνοδος της αγοράς οικιακής ηλιακής ενέργειας

Η ΙΚΕΑ πουλά ηλιακά πάνελ, κόντρα στην Tesla: Η άνοδος της αγοράς οικιακής ηλιακής ενέργειας

H ανάγκη για στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είναι διατυπωμένη από καιρό και υπογραμμίζεται επανειλημμένα από τους διεθνείς οργανισμούς. Μάλιστα, υπάρχουν και τα αισιόδοξα στοιχεία που λένε ότι το 2021 η συνολική παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων εξακολουθεί να είναι επείγουσα.

Τώρα, με τις τιμές της ενέργειας να σκαρφαλώνουν όλο και ψηλότερα μέρα με τη μέρα, εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης που αυτός επέτεινε, παρατηρείται μια επιπλέον αύξηση του ενδιαφέροντος για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, μεταξύ αυτών και η ηλιακή. Εξάλλου, είναι σημαντικό ότι την τελευταία δεκαετία υπήρξε σημαντική μείωση του κόστους των φωτοβολταϊκών, με αποτέλεσμα να μπορεί πλέον να αποτελεί προσιτή επιλογή ακόμα και σε επίπεδο νοικοκυριού. Καθώς το κόστος της εγκατάστασης αυτών των τεχνολογιών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια αλλά και η αποθηκευτική δυνατότητα ενέργειας έχει αυξηθεί, δεν είναι λίγοι αυτοί που τοποθετούν πάνελ στα σπίτια τους, με σκοπό τη μείωση των εξόδων για ενέργεια.

Τον παλμό αυτό φαίνεται πως αφουγκράζεται εδώ και καιρό η εταιρεία επίπλων και ειδών σπιτιού ΙΚΕΑ, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε στο κοινό τη νέα της συνεργασία με την SunPower Corporation. Η πρωτοβουλία των δυο εταιρειών, υπό την ονομασία Home Solar, θα επιτρέψει στους πελάτες των ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε λύσεις για το σπίτι όσον αφορά την ηλιακή ενέργεια.

Διαβάστε ακόμα: Η IKEA «αγοράζει» τα παλιά έπιπλά της

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του CEO της ΙΚΕΑ στις ΗΠΑ και υπεύθυνο για τον τομέα της βιωσιμότητας Javier Quiñones, η συνεργασία των δυο εταιρειών αποσκοπεί στο να παρέχει στο καταναλωτικό κοινό μεγαλύτερο έλεγχο των ενεργειακών αναγκών του, ενώ ταυτόχρονα, με γνώμονα τη βιωσιμότητα, η ΙΚΕΑ ελπίζει τα προϊόντα της εν λόγω συμμαχίας να είναι διαθέσιμα σε κάθε κατάστημά της στο εγγύς μέλλον. Άλλωστε, η ΙΚΕΑ από το προηγούμενο έτος παρέχει στους πελάτες της στη Σουηδία ανανεώσιμη ενέργεια που προέρχεται από ηλιακά και αιολικά πάρκα, ενώ ήδη δραστηριοποιείται στην πώληση ηλιακών πάνελ σε άλλες 11 χώρες – ενισχύοντας παράλληλα την προσπάθειά της να μειώσει και το δικό της ανθρακικό αποτύπωμα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προέρχονται από τη χρήση των συσκευών και των προϊόντων που πουλά ευθύνονται για το 20% του ανθρακικού της αποτυπώματος.

Η παραπάνω συνεργασία, αναμένεται μάλιστα να καταστήσει τον σουηδικό κολοσσό άμεσο ανταγωνιστή μεταξύ άλλων και της Tesla, η οποία μέσω της θυγατρικής της Tesla Energy σχεδιάζει και τοποθετεί ηλιακές στέγες.

Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία του Elon Musk έχει συγκεντρώσει σωρεία παραπόνων αναφορικά με την εξυπηρέτηση πελατών και την αύξηση των τιμών της, ενώ σύμφωνα με έρευνες αντιπροσωπεύει μόλις το 2% της αγοράς ηλιακών συστημάτων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα την τοποθέτησε τέταρτη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ελάχιστα πιο ψηλά από την SunPower. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως ενώ και οι δυο εταιρείες δραστηριοποιούνται στην τοποθέτηση πάνελ στις οροφές των κτιρίων, η Tesla Energy πηγαίνει μερικά βήματα πιο μακριά, αντικαθιστώντας εξ ολοκλήρου τη σκεπή με ειδικού σχεδιασμού, μαύρα ηλιακά πάνελ.

Διαβάστε ακόμα: Η Ford θέλει να προκαλέσει την Tesla και να γίνει ο κορυφαίος κατασκευαστής ηλεκτροκίνητων στον κόσμο

Ωστόσο, η παγκόσμια ζήτηση για ανάλογες εγκαταστάσεις καθώς και η περίοδος της πανδημίας έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα, κάτι που επιβεβαιώνει και η Tesla Energy, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές, ενώ η ΙΚΕΑ δεν έχει ανακοινώσει ακόμα το κόστος εγκατάστασης και συνδρομής των πάνελ της.

Όπως και να ‘χει, η παγκόσμια αγορά της οικιακής ηλιακής ενέργειας ακολουθεί μια σημαντική ανοδική πορεία, όπως διαπιστώνει η έκθεση της Mordor Intelligence. Η πανδημία και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα μπορεί να επιβράδυναν την ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς, ωστόσο η στήριξη που βλέπει ο κλάδος από τις κυβερνήσεις, λόγω του κλιματικού επείγοντος, αλλά και η πτώση του κόστους των φωτοβολταϊκών, καθώς οι τεχνολογίες αναπύσσονται, οδηγούν στην εκτίμηση ότι μέχρι το 2027 η αγορά ηλιακής ενέργειας θα καταγράψει αύξηση 10,5%.

Ανασταλτικό παράγοντα αναμένεται να αποτελέσει η έλλειψη υποστήριξης και η δυσκολία να υιοθετηθούν οικιακά συστήματα ηλιακής ενέργειας σε αγορές όπως η Αφρική. Από την άλλη, κράτη όπως oι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία και η Γερμανία, έχουν ήδη θέσει υψηλούς στόχους για να αυξήσουν τα ποσοστά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που χρησιμοποιούν, γεγονός που μεταφράζεται σε μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης από κατασκευαστές των σχετικών τεχνολογιών και από προμηθευτές και λιανεμπόρους, όπως εν προκειμένω η ΙΚΕΑ. 

Με πληροφορίες από το Bussiness Insider
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.