18 Δεκ 2024
READING

Πώς οι τράπεζες επιβαρύνουν την περιβαλλοντική πολιτική των μεγάλων brands

4 MIN READ

Πώς οι τράπεζες επιβαρύνουν την περιβαλλοντική πολιτική των μεγάλων brands

Πώς οι τράπεζες επιβαρύνουν την περιβαλλοντική πολιτική των μεγάλων brands

Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή της εποχής μας και, έτσι, η προστασία του πλανήτη και τα ζητήματα βιωσιμότητας βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ, η συνέχιση της συνήθους δραστηριότητας θα οδηγήσει σε αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3-5°C έως το 2100. Για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα οικοσυστήματα και την κοινωνία, απαιτούνται επειγόντως ταχείες, εκτεταμένες και πρωτοφανείς αλλαγές σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας.

Οι δραστηριότητες των εταιρειών διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην μόλυνση του περιβάλλοντος. Μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft, η Alphabet, μητρική του Google, και η Meta έχουν δεσμευτεί να μειώσουν το εταιρικό τους αποτύπωμα άνθρακα. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν επενδύσει πάρα πολύ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τις δραστηριότητές τους, ενώ δε λείπουν και οι ενέργειες αντιστάθμισης άνθρακα.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Ρεκόρ στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας για το 2021

Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση, το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών τους  προέρχεται από τις τραπεζικές τους συναλλαγές, καθώς πολλές φορές τα μετρητά και οι επενδύσεις που προέρχονται από αυτές τις μεγάλες εταιρείες χρηματοδοτούν τα ορυκτά καύσιμα. Αυτός είναι ένας τομέας που μέχρι στιγμής έχει περάσει απαρατήρητος, καθώς όλοι έχουν επικεντρωθεί στη ζημιά που προέρχεται από τις δραστηριότητες της ίδιας της εταιρείες ή και από τη χρήση των προϊόντων της από τους καταναλωτές.

Οι τράπεζες, όπως όλες οι εταιρείες, παράγουν αέρια του θερμοκηπίου άμεσα μέσω των δραστηριοτήτων τους, αλλά η σημαντικότερη συμβολή τους στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι έμμεση, μέσω της χρηματοδότησης πελατών και έργων που παράγουν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι τράπεζες εξακολουθούν επίσης να διαδραματίζουν βασικό ρόλο ως κύριοι χρηματοδότες της βιομηχανίας άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθυστερώντας ουσιαστικά την τόσο αναγκαία μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα σε μια οικονομία που βασίζεται στην αποδοτικότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η έκθεση, The Carbon Bankroll: The Climate Impact and Untapped Power of Corporate Cash, που δημοσιεύθηκε από μια τραπεζική συνεργασία και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για το κλίμα, εκτιμά ότι οι εκπομπές από τις τραπεζικές εργασίες, για παράδειγμα, της Microsoft είναι συγκρίσιμες με όλες τις εκπομπές από την παραγωγή, τη μεταφορά και τη χρήση των προϊόντων της. Αυτό προκύπτει με βάση τα στοιχεία σχετικά με το πόσο επενδύουν οι τράπεζες σε ορυκτά καύσιμα και άλλα.

Ακόμα, για μια εταιρεία όπως η Paypal, το αποτύπωμα άνθρακα από τις τραπεζικές της εργασίες το 2021 ήταν 55 φορές υψηλότερο από όλες τις άλλες εκπομπές της μαζί. Για την Amazon, η οποία έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από τις δραστηριότητές της, οι εκπομπές που προέχρονται από τραπεζικές χρηματοδοτήσεις προσθέτουν 15% στο σύνολο της εταιρείας, ένα ποσοστό που σίγουρα δεν είναι αμελητέο.

Γενικά, οι εταιρείες δεν είχαν επικεντρωθεί στο χρηματοοικονομικό τους αποτύπωμα, πιθανότατα επειδή ούτε οι ίδιες δεν είχαν αντιληφθεί αυτήν την κατάσταση. Επιπλέον, μέχρι πρότινος, υπήρχε μεγάλη έλλειψη δεδομένων από τις τράπεζες. Ωστόσο, σύντομα θα είναι διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα, καθώς πολλές μεγάλες τράπεζες έχουν δεσμευτεί να αποκαλύπτουν τις εκπομπές τους μέσω της Σύμπραξης για τη Λογιστική των Χρηματοοικονομικών Στοιχείων για τον Άνθρακα (Partnership for Carbon Accounting Financials – PCAF).

Διαβάστε επίσης: Ετοιμάζονται παγκόσμιοι κανόνες βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις

Οι τράπεζες πολύ συχνά επενδύουν χρήματα σε ορυκτά καύσιμα. Πέρυσι, για παράδειγμα, οι 60 μεγαλύτερες τράπεζες επένδυσαν 742 δισεκατομμύρια δολάρια σε ορυκτά καύσιμα. Στο μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) είχε δηλώσει ότι οι νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο πρέπει να σταματήσουν, ούτως ώστε να υπάρχουν πιθανότητες να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι κλιματικοί στόχοι. Αντίθετα, τονίζεται ότι περισσότερα χρήματα θα έπρεπε να εισρεύσουν σε λύσεις για το κλίμα και οι τράπεζες δέχονται πιέσεις να αναλάβουν δράση. Όμως, παρόλα τα ψηφίσματα για τον τερματισμό της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων, που φέτος έχουν όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη, η πρόοδος που σημειώνεται είναι αργή.

Αυτοί που θα μπορούσαn να επηρεάσουν πραγματικά και άμεσα τις τράπεζες είναι οι εταιρείες με τα τεράστια ποσά μετρητών. Για να τις αφυπνίσουν θα μπορούσν να ζητήσουν ρητά από τις τρέχουσες τράπεζές τους να δραστηριοποιηθούν ή, σε τελική ανάλυση, να αποφασίσουν να μετακινηθούν σε οργανισμούς που έχουν συνείδηση της κατάστασης του κλίματος. Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες θα συνειδητοποιούσαν ότι, εάν θέλουν να κρατήσουν αυτούς τους σημαντικούς πελάτες, θα πρέπει να μεταβάλουν την τακτική τους και να ξεκινήσουν να λειτουργούν με βιώσιμη συνείδηση.

Με πληροφορίες από το Fast Company
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.