25 Απρ 2024
READING

3 ιστορίες που κάθε εταιρεία πρέπει να μοιράζεται με το κοινό της

4 MIN READ

3 ιστορίες που κάθε εταιρεία πρέπει να μοιράζεται με το κοινό της

3 ιστορίες που κάθε εταιρεία πρέπει να μοιράζεται με το κοινό της

Το brand storytelling είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιείται στο marketing, με στόχο την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας της μάρκας. Οι περισσότερες αφηγήσεις των εταιρειών έχουν να κάνουν με τα προϊόντα και τα χαρακτηριστικά τους, κάτι που αναμφίβολα μπορεί να συμβάλει θετικά στην απήχηση ενός brand. Τι γίνεται όμως όταν το εκάστοτε εμπορικό σήμα θέλει να αναπτύξει μία ουσιαστική σχέση με το κοινό του, οικοδομώντας πιο συναισθηματικά ισχυρούς δεσμούς;

Ως επί το πλείστον, η αγορά του σήμερα, αποτελείται από καταναλωτές της GenZ και των Millennials, οι οποίοι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις προσωπικές διασυνδέσεις που μπορεί να αναπτύξουν με ένα brand. Το κλειδί στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η μάρκα να καταφέρει όχι απλώς να προσελκύσει τον καταναλωτή, αλλά και να τον διατηρήσει μέσω πιο προσωπικών ιστοριών που αφορούν την εταιρεία.

Διαβάστε επίσης: 4 σημεία-κλειδί για ένα digital-first brand

Η αποστολή, το όραμα και οι αξίες των επιχειρήσεων, είναι πληροφορίες τις οποίες οι καταναλωτές αναζητούν. Δεν μένουν όμως πλέον μόνο εκεί και αναζητούν το κάτι παραπάνω από τις επιχειρήσεις. Επομένως, για να καταφέρει να διαφοροποιηθεί μια επιχείρηση από όλους τους υπόλοιπους ανταγωνιστές, είναι σημαντικό οι πελάτες να γνωρίζουν το πρόσωπο και την ιστορία πίσω από το εμπορικό σήμα.

Χάρη στην άνθιση του ψηφιακού περιεχομένου και των διαφορετικών πλατφορμών, οι μάρκες έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν ευκολότερα την ιστορία τους, οικοδομώντας βαθύτερες σχέσεις με το κοινό τους. Τρεις βασικές κατηγορίες ιστοριών που οφείλει να μοιραστεί κάθε εταιρεία με τους καταναλωτές της είναι:

Πώς ξεκίνησε 

Η ιστορία της ίδρυσης μίας εταιρείας μπορεί να βοηθήσει πραγματικά στην απήχησή της, καθώς δίνει το έναυσμα στους καταναλωτές να αντιληφθούν τι είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές της. Είναι πραγματικά μία πολύτιμη πληροφορία για τους καταναλωτές, και καθώς η αγορά κάθε μέρα καλωσορίζει νέους παίκτες, οι οποίοι διεκδικούν με τη σειρά τους την δική τους θέση, η ξεχωριστή “origin” ιστορία του brand μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σημείο διαφοροποίησης.

Διαβάστε επίσης: 3 πρακτικοί τρόποι αξιοποίησης της ιστορίας ενός brand

Οι ιστορίες των πελατών

Συνήθως, οι εταιρείες εστιάζουν στο να επικοινωνήσουν ιστορίες που έχουν να κάνουν κυρίως με τα ποσοτικά αποτελέσματα μίας μάρκας, τα οποία είναι μεν σημαντικά, δεν είναι όμως αξιομνημόνευτα και δε δημιουργούν μία πιο συναισθηματική σύνδεση με τους καταναλωτές. Ο πελάτης που θα διαβάσει τις συγκεκριμένες ιστορίες θέλει να ανακαλύψει, εκτός από τον τρόπο, και τον λόγο πίσω από την χρήση κάποιου προϊόντος ή υπηρεσίας. Είναι σημαντικό να παρουσιάζονται ιστορίες που αφορούν τους πελάτες, που αφορούν τη σχέση του με το brand, το πώς τους βοήθησε, τι τους πρόσφερε, γιατί το επέλεξαν. Έτσι η μάρκα αποδεικνύει στην πράξη ότι βρισκεται σε επαφή με το κοινό της. Οι προσωπικές ιστορίες των πελατών είναι εκείνες που θυμούνται περισσότερο οι άνθρωποι.

Διαβάστε επίσης: Οι 5 μεγάλες τάσεις του digital marketing το 2022

Προσωπικές ιστορίες

Οι προσωπικές ιστορίες συνδέουν τους υπαλλήλους της εκάστοτε εταιρείας με τον σκοπό της. Με άλλα λόγια, οι συγκεκριμένες ιστορίες έχουν τη δυνατότητα να δείξουν στο κοινό τον λόγο που αποφάσισε κάποιος υπάλληλος να ενταχθεί στο δυναμικό της επιχείρησης, τονίζοντας ταυτόχρονα την βαθύτερη αποστολή της. Επιπλέον, δίνουν την ευκαιρία στην εταιρεία για μία βαθύτερη σύνδεση τόσο με τους πελάτες της όσο και με τους υποψήφιους υπαλλήλους της. Είναι σημαντικό μια μάρκα να ενθαρρύνει το εργατικό δυναμικό της να μοιράζεται τις δικές του προσωπικές ιστορίες, ώστε να αναδειχθεί το ανθρώπινο πρόσωπο της επιχείρησης.

Δεδομένου ότι στην αγορά καθημερινά εντάσσονται νέοι φιλόδοξοι παίκτες, τα brands θα πρέπει να προσπαθήσουν αρκετά ώστε να οικοδομήσουν ισχυρούς δεσμούς με το καταναλωτικό κοινό τους, και να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εδραιώσουν τη θέση τους. Το brand storytelling είναι αναμφίβολα ένας τρόπος ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική σύνδεση εταιρείας – καταναλωτών. Ποιος θα καταφέρει τελικά να προσεγγίσει καλύτερα το κοινό του; 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.