19 Απρ 2024
READING

Τι διαφορετικό κάνει η FlexCar στα αυτοκίνητα και την προσεγγίζουν τα funds

5 MIN READ

Τι διαφορετικό κάνει η FlexCar στα αυτοκίνητα και την προσεγγίζουν τα funds

Τι διαφορετικό κάνει η FlexCar στα αυτοκίνητα και την προσεγγίζουν τα funds

H FlexCar θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σε ελεύθερη απόδοση ως η Zara στα αυτοκίνητα, καθιερώνοντας στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνείς αγορές που δραστηριοποιείται την έννοια του ευέλικτου leasing (flexible leasing).

Ο λόγος που θα δίναμε έναν τέτοιο χαρακτηρισμό σχετίζεται με τις λέξεις ευελιξία και ελευθερία. Σκεφτείτε τη στιγμή που κάποτε μπαίνατε σε ένα κατάστημα ρούχων και νιώθατε πίεση να αγοράσατε ένα προϊόν, είχατε κοντά σας έναν πωλητή και σε γενικές γραμμές η λέξη ελευθερία ήταν κάτι μακρινό. Η Ζara έδωσε το συγκεκριμένο δικαίωμα στους καταναλωτές. Να μπαίνουν δηλαδή στο κατάστημα, να ξεδιπλώνουν τα ρούχα, να τα προβάρουν πάνω τους σε κάποιον από τους καθρέφτες του καταστήματος ή να πηγαίνουν στα δοκιμαστήρια και να το βλέπουν φορεμένο πάνω τους. Και όλα αυτά χωρίς κανείς να τους ζητάει το λόγο γιατί ξεδιπλώνουν, γιατί δοκιμάζουν, δρώντας έτσι υπό καθεστώς απόλυτης ελευθερίας.

Όσο καταχρηστικό και εάν ήταν το παραπάνω παράδειγμα, κάπως έτσι είναι η πραγματικότητα και στην περίπτωση της FlexCar που ίδρυσαν το 2018 ο Γιώργος Δεσύλλας και ο Κωνσταντίνος Δάβαρης. Μάλιστα ο Γ. Δεσύλλας είχε ενταχθεί στη λίστα Forbes Under 30 Greece του 2021. Η συγκεκριμένη εταιρεία μόλις χθες έγινε γνωστό ότι άντλησε νέα χρηματοδότηση της τάξης των 210 εκατομμυρίων ευρώ από το λονδρέζικο fund, Fasanara Capital. Δεν είχε περάσει πολύς καιρός από τη στιγμή που είχε γίνει γνωστή η άντληση χρηματοδότησης 50 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου του 2021, που κάποιοι το χαρακτήριζαν ως ρεκόρ χρηματοδότησης για μία εταιρεία σε επίπεδο startup.

Ο Γιώργος Δεσύλλας, 26 χρόνων σήμερα, έχει αποφοιτήσει από το London School of Economics όπως και ο Κ. Δάβαρης. Γεννήθηκε στη Γερμανία, μιλάει πέντε γλώσσες και έχει προλάβει να συνεργαστεί με την Deutsche Bank, την Bolton Consulting Group και την Goldman Sachs. Από την Goldman Sachs παραιτήθηκε για να γυρίσει στην Ελλάδα και να ιδρύσει τη FlexCar.

Αποδέσμευση από τη μίσθωση εντός διετίας

To βασικότερο λοιπόν χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης startup εταιρείας, είναι ότι μπορεί κάποιος ιδιώτης ή επαγγελματίας, να μισθώσει ένα από τα αυτοκίνητά της και να αποδεσμευτεί από την υποχρέωση μίσθωσής του όποτε θέλει. Επιπλέον η υπηρεσία που προσφέρει η FlexCar είναι ανταγωνιστική σε επίπεδο τιμήματος μηνιαίου μισθώματος, προκαλώντας ουσιαστικά μία νέα συνθήκη για την αγορά του leasing στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Μάλιστα, για να αποκτήσει κάποιος ένα αυτοκίνητο της αρεσκείας του δε χρειάζεται να δώσει μεγάλη προκαταβολή όπως στο leasing αλλά μόνο μια αμοιβή για την έναρξη της συνεργασίας, το Flex Deposit . Την ίδια στιγμή μπορεί κάποιος να αποκτήσει αυτοκίνητο χωρίς να πάρει δάνειο μέσω τραπεζικού συστήματος αλλά και να προχωρήσει στην εξαγορά του κατά τη διάρκεια της μίσθωσης.

Τι δίνει το ευέλικτο leasing

Στο ποσό της μίσθωσης περιλαμβάνεται η συντήρηση, οι επισκευές, οι φόροι και τα ελαστικά, τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ όλα τα οχήματα καλύπτονται από μεικτή ασφάλεια. Επιπλέον, ο μισθωτής έχει τη δυνατότητα να αλλάξει όχημα με κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα οχήματα του στόλου της εταιρείας. Η μοναδική του υποχρέωση πέραν των προαναφερόμενων που είναι εντός των προσφερόμενων υπηρεσιών, είναι να πληρώσει για τα καύσιμα, καθώς οι υπόλοιπες υπηρεσίες περιλαμβάνονται στο ποσό της μίσθωσης. Για να μπορέσει όμως κάποιος να προχωρήσει σε μίσθωση θα πρέπει να καταβάλει δύο μηνιαία μισθώματα συν τον ΦΠΑ, ποσό το οποίο ονομάζεται Flex Deposit. Το ποσό αυτό επιστρέφεται στη συνέχεια είτε ως έκπτωση επί του συνολικού ποσού, εάν κάποιος επιλέξει να αγοράσει τελικά το αυτοκίνητο που έχει μισθώσει, είτε επιστρέφεται στο τέλος της μισθωτικής περιόδου εφόσον κάποιος διατηρήσει στην κατοχή του το όχημα για διάστημα μεγαλύτερο των 36 μηνών.

Οι συνθήκες στην αγορά ευνοούν τη FlexCar

Η συγκεκριμένη εταιρεία γίνεται πιο επίκαιρη το τελευταίο διάστημα εάν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και αφορά στις παραδόσεις νέων αυτοκινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογα με την κατηγορία αυτοκινήτου, οι εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι στην Ελλάδα παραδίδουν σε διάστημα από 6 έως και 12 μήνες. Επομένως η FlexCar καλύπτει τη βασική και αδήριτη ανάγκη κάποιου οδηγού, ο οποίος χρειάζεται ένα αυτοκίνητο άμεσα χωρίς πολλές διατυπώσεις.

Η FlexCar έχει ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ στις αγορές όπου δραστηριοποιείται, έχοντας καταφέρει σε μόλις 3 χρόνια να οκταπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της και να εδραιωθεί ως μια κερδοφόρος εταιρεία. Eκτός από την παρουσία της σε Ελλάδα και Κύπρο, τον περασμένο Νοέμβριο εισήλθε στην Ιταλία -μία από τις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης-, η οποία καταγράφει ανάπτυξη με τριπλάσιο ρυθμό συγκριτικά με την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα: Νίκος Σταθόπουλος: Ο Έλληνας γκουρού των επενδύσεων πίσω από το fund των 40 δις

Παράλληλα, τα νέα κεφάλαια των 210 εκατομμυρίων που συγκεντρώθηκαν σε αυτόν το γύρο χρηματοδότησης, θα επενδυθούν εξ ολοκλήρου στη διεθνή επέκταση του brand σε δύο ακόμη ηπείρους μέσα στους επόμενους 12 μήνες, με στόχο την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στον κλάδο του flexible leasing.

Η γέννηση της ιδέας

Η ιδέα για τη δημιουργία της FlexCar προέκυψε όταν οι δύο επιχειρηματίες σπούδαζαν στο London School of Economics. Αρχική σκέψη των δύο ήταν να ασχοληθούν με τα ρομπότ, ωστόσο αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία υπηρεσία προστιθέμενης αξίας, διευκολύνοντας όλους εκείνους που αναζητούν να έχουν στην διάθεσή τους ένα αυτοκίνητο χωρίς ταλαιπωρία σε σέρβις και συνεργεία, με την προσφορά μίας σειράς παροχών που θα διευκόλυναν όλους όσους επιθυμούν να έχουν ένα αυτοκίνητο ανά πάσα στιγμή.

Η υλοποίηση δεν άργησε να έρθει ως απόρροια της κοινής επιθυμίας και των δύο να επιστρέψουν στην Ελλάδα, κάτι που έκαναν. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που σήμερα παρατηρούμε. Με τους δύο επιχειρηματίες να υποστηρίζουν ότι δεν έρχονται να πάνε κόντρα στους παραδοσιακούς παίκτες, αλλά να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο και καινοτόμο και όχι ανταγωνιστικό στα ήδη υπάρχοντα δεδομένα και επιχειρήσεις της αγοράς leasing.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.