19 Δεκ 2024
READING

Μετά τη γούνα, τα εξωτικά δέρματα | Η Burberry σταματά να χρησιμοποιεί κροκό και φίδι

3 MIN READ

Μετά τη γούνα, τα εξωτικά δέρματα | Η Burberry σταματά να χρησιμοποιεί κροκό και φίδι

Μετά τη γούνα, τα εξωτικά δέρματα | Η Burberry σταματά να χρησιμοποιεί κροκό και φίδι

Έπειτα από την απόφασή του το 2018 ότι σταματά τη χρήση γούνας και ανγκορά στις συλλογές του, ο πολυτελής οίκος Burberry ανακοίνωσε ότι σταματά στο εξής να χρησιμοποιεί και εξωτικά δέρματα, όπως φίδι και κροκό, από πύθωνες και αλιγάτορες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η απόφαση αυτή είναι ενδεικτική της δέδμευσής της να κάνει τη «θετική διαφορά» στους ανθρώπους, τον πλανήτη και τις κοινότητες, ενώ αναφέρθηκε ακόμα η φιλοδοξία του brand να γίνει κλιματικά θετικό μέχρι το 2040.

Οι ακτιβιστικές οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων έχουν συμβάλει σημαντικά στη στροφή όλο και περισσότερων μεγάλων οίκων προς αυτήν την κατεύθυνση, με μαχροχρόνιους αγώνες δεκαετιών, που είχαν ως επί το πλείστον στο επίκεντρο τη γούνα. Εξάλλου, από τη γούνα έχουν απομακρυνθεί ήδη οι περισσότεροι μεγάλοι οίκοι μόδας, καθώς μάλιστα αλλάζουν και οι πολιτικές των χωρών, που απαγορεύουν είτε τη χρήση γούνας είτε την εκτροφή γουνοφόρων ζώων. Μάλιστα, χαρακτηριστικό της τάσης είναι ότι ακόμα και ο οίκος Fendi, που είναι χτισμένος πάνω σε μια κληρονομιά χρήσης γούνας, πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία για τη δημιουργία ινών που θα μπορούσαν να την αντικαταστήσουν.

Τώρα, τα εξωτικά δέρματα έρχονται στο προσκήνιο, με τους ειδικούς του χώρου να εκτιμούν ότι σύντομα θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση και πιέσεις προς τα brands να σταματήσουν τη χρήση τους. Από τις μεγάλες μάρκες, σταμάτησε πρόσφατα, τo 2018, να χρησιμοποιεί εξωτικό δέρμα η Chanel και, μόλις τον περασμένο μήνα, ο μεγάλος λιανοπωλητής ηλεκτρονικού εμπορίου, Moda Operandi.

Ωστόσο, φαίνεται ότι μεγάλοι οίκοι διάσημοι για τα πολυτελή δερμάτινα είδη τους, όπως ο οίκος Hermès, δύσκολα θα αποφασίσουν να απομακρυνθούν από το δέρμα συνολικά και από τα εξωτικά δέρματα ειδικότερα, δεδομένου μάλιστα ότι η ισχύς του brand name τους βασίζεται στην επενδυτική ουσιαστικά αξία των δημιουργιών τους. Μάλιστα, από τον Hermès εξηγούν ότι προσεγγίζουν τη βιωσιμότητα διαφορετικά, με όσο γίνεται καλύτερη ιχνηλάτηση των πρώτων υλών τους και με το σκεπτικό ότι ένα ποιοτικό δερμάτινο αντικείμενο, που κρατά μια ζωή, είναι πιο βιώσιμο από κάτι συνθετικό που τελικά θα πεταχτεί. Και όσον αφορά τα εξωτικά δέρματα, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι εταιρείες όπως η Hermès, που ενδιαφέρονται για την ποιότητα των υλικών τους, ουσιαστικά φροντίζουν για τη βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων από τα οποία προέρχονται τα δέρματα που χρησιμοποιούν.

Διαβάστε ακόμα: Η Kering θα καταργήσει ολοκληρωτικά τη γούνα

Οι πωλήσεις των πολυτελών αντικειμένων, πάντως, δείχνουν ότι το κοινό συνεχίζει να στηρίζει αυτές τις εταιρείες, καθώς η αγορά μιας κροκό τσάντα «Kelly» του Hermès, για παράδειγμα, συνοδεύεται από εξαιρετικά υψηλό στάτους.

Ίσως χρειαστεί και εδώ, όπως με τη γούνα, μεγάλη πίεση για να πειστούν αρκετά μεγάλα brands, αλλά και για να κινητοποιηθούν και οι καταναλωτές να το απαιτήσουν. Πάντως, έχει ενδιαφέρον, στην περίπτωση της Burberry, ο ρόλος που έπαιξε η ακτιβιστική οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων PETA, η οποία έκανε μια καμπάνια επτά ετών για να πείσει το brand να εγκαταλείψει τα εξωτικά δέρματα, και μάλιστα αγόρασε και μετοχές Burberry, μέσα στην πανδημία, βρίσκοντας έτσι την ευκαιρία να μιλήσει στην ετήσια συνέλευση της εταιρείας υπέρ της απαγόρευσης.

Με πληροφορίες από το Business of Fashion
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.