29 Απρ 2024
READING

H Coca-Cola λανσάρει μπουκάλια με ενωμένο το καπάκι για να ενισχύσει την ανακύκλωση

3 MIN READ

H Coca-Cola λανσάρει μπουκάλια με ενωμένο το καπάκι για να ενισχύσει την ανακύκλωση

H Coca-Cola λανσάρει μπουκάλια με ενωμένο το καπάκι για να ενισχύσει την ανακύκλωση

Θέλοντας να μειώσει τα σκουπίδια από τα πλαστικά καπάκια των μπουκαλιών, όπως λέει στην ανακοίνωσή της, η Coca-Cola λανσάρει πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικού σχεδιασμένα να συγκρατούν επάνω τους το καπάκι όταν ξεβιδώνεται, ώστε να είναι και πιο εύκολο για τους καταναλωτές να τα ανακυκλώνουν, μιας που τα καπάκια πολύ συχνά απλά χάνονται ή πετιούνται.

Η αρχή γίνεται από την Coca-Cola Βρετανίας, που λανσάρει το νέο μπουκάλι στη Σκωτία, για τα αναψυκτικά Coca-Cola Zero, Diet Coke και Fanta του 1,5 λίτρου. Μέχρι το 2024, ο σχεδιασμός αυτός θα χρησιμοποιείται σε όλα τα πλαστικά μπουκάλια όλων των brands της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πλάνο είναι ότι, σταδιακά, αυτά τα μπουκάλια θα κυκλοφορήσουν σε όλη την Ευρώπη.

Το τελευταίο διάστημα η Coca-Cola δίνει μεγάλη έμφαση στην αντιμετώπιση του προβλήματος του πλαστικού που χρησιμοποιεί, με διάφορες ενέργειες: ανέπτυξε το πρώτο 100% plant based μπουκάλι, ανακοίνωσε τα σχέδιά της να χρησιμοποιεί τουλάχιστον 50% ανακυκλωμένα υλικά στις συσκευασίες της μέχρι το 2030, αλλά και να κάνει τις συσκευασίες της 100% ανακυκλώσιμες μέχρι το 2025, ενώ πρόσφατα λάνσαρε και μια καμπάνια με μια μικρή stop motion ταινία που εξηγεί πώς γίνεται και πόσο βοηθά η ανακύκλωση των συσκευασιών.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός με το ενωμένο καπάκι δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2021 στην Ισπανία σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, έπειτα από τη δημοσιοποίηση της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συσκευασίες μιας χρήσης, που λέει ότι από το 2024 πρέπει να μειωθεί το σκόρπισμα στο περιβάλλον των πλαστικών καπακιών και καλυμμάτων των συσκευασιών, με τη βοήθεια κατάλληλου σχεδιασμού.

Ωστόσο, παρόλες τις ανακοινώσεις και τα προγράμματά της, η Coca-Cola, που αναδείχθηκε από τη μη κυβερνητική συμμαχία Break Free From Plastic, για τέταρτη συνεχή χρονιά, ως ο μεγαλύτερος ρυπαντής πλαστικού στον κόσμο, δε φαίνεται να πείθει του ειδικούς επί των περιβαλλοντικών ζητημάτων και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που χαρακτηρίζουν αυτές τις κινήσεις, όπως τα μη αποσπώμενα καπάκια, απλούς αντιπερισπασμούς. Τα στοιχεία λένε ότι οι δεσμεύσεις της εταιρείας για ανακύκλωση μικρό θετικό και ουσιαστικό αντίκτυπιο έχουν στο περιβάλλον, συγκριτικά με τη μόλυνση που προκαλούν οι συσκευασίες της. Σημειώνουν μάλιστα ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στο να αναπτύξει η εταιρεία συστήματα και συσκευασίες για επαναχρησιμοποίηση και επαναγέμισμα από τους καταναλωτές.

Από την πλευρά της, η Coca-Cola είχε δηλώσει το 2020 στο BBC, διά στόματος του επικεφαλής βιωσιμότητας της εταιρείας, ότι το brand επικεντρώνεται στην προώθηση της ανακύκλωσης και όχι στο να σταματήσει τη χρήση πλαστικού εντελώς, γιατί στους καταναλωτές αρέσουν οι ελαφριές συσκευασίες μιας χρήσης, που να μπορούν να σφραγίσουν.

Με πληροφορίες από τη Wall Street Journal
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.