22 Δεκ 2024
READING

H αποχώρηση της Nike από μεγάλους λιανεμπόρους κινητοποιεί τους ανταγωνιστές της

4 MIN READ

H αποχώρηση της Nike από μεγάλους λιανεμπόρους κινητοποιεί τους ανταγωνιστές της

H αποχώρηση της Nike από μεγάλους λιανεμπόρους κινητοποιεί τους ανταγωνιστές της

Με το να δίνει όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην Direct-to-Consumer στρατηγική της, στις απευθείας πωλήσεις, δηλαδή, η Nike φαίνεται πως προκαλεί ανακατατάξεις στον χώρο της χονδρικής αθλητικών ειδών, ειδικά δεδομένου ότι με το DTC μοντέλο αποχωρεί από μεγάλους λιανοπωλητές, αδειάζοντας ουσιαστικά τα ράφια τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, για παράδειγμα, το 75% των πωλήσεων του Foot Locker στις ΗΠΑ προέρχονταν από τις πωλήσεις προϊόντων Nike. Έτσι, βλέπουμε να αναδιαμορφώνουν τη στρατηγική τους τόσο οι μεγάλοι λιανοπωλητές, από τους οποίους αποχωρεί η Nike, όσο και τα ανταγωνιστικά brands της.

Οι ανταγωνιστές της, λοιπόν, έχουν τώρα την ευκαιρία να καταλάβoυν περισσότερο χώρο και να αποκτήσουν μεγαλύτερη προβολή μέσα στα καταστήματα, που από την πλευρά τους επιθυμούν τώρα και να τα προωθήσουν περισσότερο, έχοντας χάσει το δυνατό selling point της Nike.

H Adidas ανακοίνωσε μια μακροχρόνια συνεργασία με τη Foot Locker, που περιλαμβάνει την επέκταση της παρουσίας της με franchises γυναικείων και παιδικών ειδών αλλά και ρούχων. Μάλιστα, εκπρόσωπος του brand δήλωσε ότι η Adidas θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους μεγάλους λιανεμπόρους, αναπτύσσοντας παράλληλα και η ίδια το DTC κομμάτι της. Στόχος της είναι το 50% των πωλήσεών της να προέρχεται από τους συνεργάτες της λιανοπωλητές και το άλλο 50% από τα δικά της, DTC κανάλια, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία της με πολλούς διαφορετικούς retailers στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμα: Tι σημαίνει για την Athlete’s Foot η αποχώρηση της Nike

Άλλα brands, όπως η Skechers, ακολουθούν την αντίστροφη από τη Nike πορεία, δίνοντας τώρα επιπλέον έμφαση στις πωλήσεις χονδρικής και τις συνεργασίες. Ήδη, οι πωλήσεις χονδρικής των Skechers αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από τις DTC το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Μάλιστα, κάποιες μάρκες τώρα βρίσκουν την ευκαιρία να κλείνουν αποκλειστικές συνεργασίες με τους μεγάλους λιανεμπόρους, καθώς πιστεύουν ότι θα είναι πιο αποτελεσματικές, αφού θα έχουν περισσότερη προβολή, τόσο στα φυσικά όσο και στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα, καθώς πλέον δε θα είναι παρούσα η Nike.

Aπό την πλευρά τους, οι λιανοπωλητές προσπαθούν να προωθούν τις μάρκες που πιστεύουν ότι θα τους φέρουν και τους περισσότερους πελάτες, αναβαθμίζοντας την παρουσία και την προβολή εταιρειών που μέχρι τώρα ήταν σε δεύτερη μοίρα μέσα στα καταστήματα, με τη Nike να έχει την πρωτοκαθεδρία και να φέρνει τις περισσότερες πωλήσεις.

Εν τω μεταξύ, πολλοί από τους retailers τώρα θέλουν να προωθήσουν μια πιο διαφοροποιημένη εικόνα για το εμπόρευμά τους, και να προβάλουν ότι διαθέτουν μια ποικιλομορφία ειδών και brands, θέλοντας να αναδειχθούν πλέον ως προορισμοί όπου ο καταναλωτής θα ανακαλύπτει νέα προϊόντα, δίνοντας έμφαση σε αυτήν την εμπειρία αγορών. Για παράδειγμα, η Foot Locker λέει στο Modern Retail ότι δε σκοπεύει να διαθέσει πάνω από το 55% του προϋπολογισμού της σε ένα μόνο brand, ενώ η Athlete’s Foot σκοπεύει να αναβαθμίσει την εμπειρία αγορών που προσφέρει στα καταστήματά της, αναδεικνύοντας μια ποικιλία από μάρκες όπως η Puma, η Reebok και η Adidas.

Διαβάστε ακόμα: Direct to Consumer: Τι χάνουν και τι κερδίζουν τα brands

Παράλληλα, φαίνεται ότι ακόμα και οι μεγάλοι αυτοί λιανοπωλητές επενδύουν στη δική τους Direct-to-Consumer στρατηγική, λανσάροντας αθλητικά είδη με τη δική τους ιδιωτική ετικέτα, για να βελτιώσουν όσο μπορούν τα περιθώρια των κερδών τους, αλλά και να δημιουργήσουν hype γύρω από το όνομά τους, προσελκύοντας τους καταναλωτές. Πολλοί βέβαια υποστηρίζουν ότι δε θα είναι εύκολο τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στην προκειμένη περίπτωση να προτιμηθούν από έναν καταναλωτή που έμπαινε στο κατάστημα για να αγοράσει Nike. Θα πρέπει να προσφέρουν κάτι ξεχωριστό και οπωσδήποτε εξαιρετική ποιότητα για να καταφέρουν να κερδίσουν το κοινό.

Οι ανακατατάξεις αυτές συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή και το τοπίο παραμένει ακόμα ρευστό, ενώ κάποιοι έμποροι χονδρικής σχολιάζουν επιπλέον ότι η αυξανόμενη στροφή μεγάλων brands στο DTC μοντέλο υποβιβάζει τον ρόλο και την αξία τους. Το μέλλον σαφώς θα δείξει πώς θα κινηθεί το κοινό και αν η Nike, φεύγοντας, πήρε μαζί της και όλη τη δυναμική των καταστημάτων αυτών.

Με πληροφορίες από το Modern Retail
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.