Η συνεχής κι εκθετική ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει οδηγήσει αναπόφευκτα και στην ανάπτυξη του εμπορίου μέσω αυτών. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα σχετικά νέο κανάλι, το social commerce προσελκύει όλο και περισσότερους εμπόρους, καθώς εκεί βρίσκονται οι Millennials και, κυρίως, οι Gen Z-ers, τα πιο ελκυστικά target groups των marketers, και ακριβώς για αυτόν τον λόγο οι επιχειρήσεις δεν μπορούν παρά να επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν μέσω των social media.
Θα πρέπει όμως να προσέξουν στην επιλογή των στρατηγικών τους, ώστε να ξεχωρίσουν από το σύνολο και να κερδίσουν τον πελάτη. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και, καθώς το social commerce έχει το πλεονέκτημα της αμεσότητας, είναι σημαντικό η προσέγγιση των brands να είναι προσεκτική, ώστε να είναι αποτελεσματική και συντονισμένη με την πραγματικότητα των χρηστών.
Υπάρχουν λοιπόν κάποια συγκεκριμένα σημεία που πρέπει κάθε εταιρεία να λάβει υπόψιν της.
Η επιλογή του σωστού μέσου κοινωνικής δικτύωσης είναι κομβικής σημασίας για τις πωλήσεις της εκάστοτε εταιρείας, και αυτή η επιλογή καθορίζεται από τις προτιμήσεις του target group που αυτή απευθύνεται. Συγκεκριμένα, το Facebook ήταν και ακόμη παραμένει η μεγαλύτερη κοινωνική πλατφόρμα πωλήσεων, αλλά, ειδικά στις νεότερες γενιές καταναλωτών, πλατφόρμες όπως Instagram, το YouΤube, το TikTok, είναι περισσότερο δημοφιλείς, εξού και οι ίδιες έχουν αναπτύξει σημαντικά τα εργαλεία που διαθέτουν στα brands για να πουλήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
Διαβάστε ακόμα: Το μέλλον του social commerce βασίζεται στο AR: το πετυχημένο πείραμα του Snapchat
Μπορεί η έλευση της πανδημίας να έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διόγκωση του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπου οι online αγορές σε πολλές περιπτώσεις, αντικατέστησαν τις φυσικές, ωστόσο η εξοικείωση του κοινού με το online shopping δεν πρέπει να θεωρηθεί αρκετή για την επιτυχημένη προσέγγισή του από τα brands στις πλατφόρμες των social media. Eίναι σημαντικό οι μάρκες να παρέχουν στους πελάτες τους μια απρόσκοπτη αγοραστική εμπειρία, με λίγα κλικ, αντιμετωπίζοντας τα όποια εμπόδια μπορεί να προκύψουν, απλοποιώντας τις διαδικασίες οι οποίες μπορεί να κουράσουν τον καταναλωτή και να τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει τις αγορές του. Κάθε πλατφόρμα προσφέρει διαφορετικά εργαλεία και πρέπει οι marketers να είναι καλά εξοικειωμένοι για να απευθυνθούν με άνεση στο διαφορετικό κοινό κάθε μέσου.
Εφόσον στις διαδικτυακές αγορές η φυσική επαφή εξ ορισμού δεν υπάρχει, η επικοινωνία του προϊόντος στον πελάτη με οπτικά μέσα είναι μείζονος σημασίας. Αλλά υπάρχει κάτι που πρέπει προσέξουν τα brands: οι επαγγελματικές, ωραιοποιημένες φωτογραφίες έχει αποδειχθεί πως υστερούν από άποψη αποτελεσματικότητας σε σχέση με αυτές που προέρχονται από αγοραστές/χρήστες των social media, καθώς η αυθεντικότητα τους είναι αυτή η οποία εκτιμάται από τον πελάτη. Η αμεσότητα και μια αίσθηση αυθορμητισμού κερδίζει το κοινό των social media, που αισθάνεται έτσι πιο κοντά στο brand. Γι΄αυτό, τα brands πρέπει να αξιοποιούν και το περιεχόμενο που δημιουργούν οι ίδιοι οι χρήστες (User Generated Content), καθώς έτσι μπορεί το κοινό να ταυτιστεί με το brand και να νιώσει ότι το καταλαβαίνουν, αλλά γίνεται και δυνατόν να αναπτυχθούν προσωπικές, αμεσότερες σχέσεις – και αυτό μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από την ανάρτηση οποιουδήποτε influencer.
Διαβάστε ακόμα: Πώς το social commerce θα καθοδηγήσει την εξέλιξη των Influencers
Η προσωποποιημένη φύση των social media, τα οποία κατέχουν μεγάλη πληροφορία για τον χρήστη τους, μπορεί να φανεί χρήσιμη στις εταιρείες, καθώς αξιοποιώντας αυτά τα δεδομένα μπορούν να στοχεύσουν τις προωθητικές τους ενέργειες ανάλογα με τις προτιμήσεις του αποδέκτη τους – κάτι που εξάλλου αποτελεί και το προτέρημα του e-commerce συνολικά, σε σχέση με τις φυσικές αγορές, όπου η ενημέρωση του πελάτη γίνονταν σε μεγάλο βαθμό με έντυπα που απευθύνονταν στο σύνολο των καταναλωτών.
Τέλος, παρά το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θεωρείται 100% επικεντρωμένο στην πώληση, ωστόσο, το social commerce λειτουργεί αποτελεσματικότερα όταν ενσωματώνεται στο συνολικό προφίλ της εταιρείας και ειδικότερα στη συνολική στρατηγική της των social media. Έτσι, μπορεί να χτιστεί μια ολοκληρωμένη, συνεπής προσέγγιση, το brand να αποκτήσει μια ορισμένη ταυτότητα, έναν χαρακτήρα,που θα αντικατοπτρίζεται συνολικά στο προφίλ του στην εκάστοτε πλατφόρμα. Εξάλλου, αυτή η συνέπεια χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης, αφού ο πελάτης ξέρει τι αντιπροσωπεύει κάθε brand.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις βασικές αρχές, οι εταιρείες μπορούν να αναπτύξουν μια στρατηγική που να τις αντιπροσωπεύει, ώστε να βρουν το πολυπόθητο σημείο επαφής με το κοινό τους και να πετύχουν τη μετατροπή των followers τους, σε πελάτες.
Mε πληροφορίες από το Entrepreneur
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.