Από τη Βιομηχανική Επανάσταση, το ενεργειακό μείγμα των περισσότερων χωρών σε όλο τον κόσμο κυριαρχείται από ορυκτά καύσιμα. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα, καθώς και στην ανθρώπινη υγεία. Τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου οφείλονται στην καύση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας. Και τα ορυκτά καύσιμα ευθύνονται για μεγάλες ποσότητες τοπικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μια κατάσταση που οδηγεί σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.
Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει πολλά οφέλη, όπως τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και τη μείωση της εξάρτησης από τις αγορές ορυκτών καυσίμων, ιδίως του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί επίσης να τονώσει την απασχόληση ανά τον κόσμο, μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας στις νέες “πράσινες” τεχνολογίες.
Ωστόσο, η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι εδώ και καιρό αντιμέτωπη με πολλές δυσκολίες, αρχικά εξαιτίας της πανδημίας και τώρα και εξαιτίας τους πολέμου στην Ουκρανία. Οι δυσκολίες αυτές έχουν να κάνουν με τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, με την άνοδο των τιμών των υλικών, αλλά και με τις καθυστερήσεις στην κατασκευή των υποδομών.
Παρόλ’ αυτά, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι πέρυσι σημειώθηκε ένα ρεκόρ νέων ηλιακών, αιολικών και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Φέτος, δεν αποκλείεται να καταρριφθεί και αυτό το ρεκόρ. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δείχνουν γενικότερα τα τελευταία χρόνια μια ανοδική πορεία. Ακόμα και το 2020, οι ΑΠΕ αντιπροσώπευαν το 22,1% της ενέργειας που καταναλώνεται στην ΕΕ, περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον στόχο του 2020 για 20%.
Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Ρεκόρ στην παγκόσμια χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας το 2021
Γενικά, έπειτα από μια δεκαετία απότομης μείωσης, το κόστος των νέων αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων έχει αυξηθεί. Αλλά επειδή το κόστος των ορυκτών καυσίμων έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο, η ανανεώσιμη ενέργεια εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστική. Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει επιφέρει μια μεγάλη ενεργειακή ανασφάλεια στην Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ώθηση για περαιτέρω ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), το 2021 προστέθηκαν 295 γιγαβάτ νέας ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Κίνα πρόσθεσε σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2021, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά. Το 2022, ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει τα 320 γιγαβάτ, που είναι περίπου αρκετά για να καλύψουν, για παράδειγμα, τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ολόκληρης της Γερμανίας.
Η ανάπτυξη στην Κίνα και την ΕΕ είναι ήδη ταχύτερη από την αναμενόμενη. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να φτάσουμε συνολικά στο 100% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς μόνο το 28% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας είναι ανανεώσιμη μέχρι στιγμής. Στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν πιο αργή από το αναμενόμενο φέτος.
Στο μεταξύ, η έκθεση του ΔΟΕ προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη μπορεί να μείνει στάσιμη το 2023, εάν δεν αλλάξει η πολιτική. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν τη μείωση της γραφειοκρατίας, την επιτάχυνση της αδειοδότησης και την παροχή των κατάλληλων κινήτρων για την ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η πολιτική που θα θεσπιστεί τους επόμενους έξι μήνες θα είναι κρίσιμη και θα καθορίσει εάν η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συνεχίσει να έχει τον τρέχοντα ρυθμό.
Με πληροφορίες από το Fast Company
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.