28 Απρ 2024
READING

Η πρωτοβουλία του YSL για την προστασία της βιοποικιλότητας

3 MIN READ

Η πρωτοβουλία του YSL για την προστασία της βιοποικιλότητας

Η πρωτοβουλία του YSL για την προστασία της βιοποικιλότητας

H βιομηχανία των καλλυντικών είναι από τους κλάδους που επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον, και μάλιστα ποικιλοτρόπως, με τις πλαστικές συσκευασίες της, τις ποσότητες νερού που χρησιμοποιεί αλλά και τον βαθμό στον οποίο είναι υπεύθυνη για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, τους ρύπους από την πολύπλοκη εφοδιαστική της αλυσίδα και τα logistics της, μέχρι και την εκμετάλλευση των ζώων για τις δοκιμές των προϊόντων της.

Και καθώς τα προϊόντα της είναι τόσο ενταγμένα στην καθημερινότητα των καταναλωτών, το πρόβλημα αποκτά μια ακόμα διάσταση. Υπάρχουν εταιρείες καλλυντικών που είναι εκ θεμελίων δημιουργημένες ώστε οι διαδικασίες και τα προϊόντα τους να είναι φιλικά προς το περιβάλλον, τι γίνεται όμως με τα brands που έχουν πιστούς καταναλωτές, όπως οι μεγάλες εταιρείες ειδών ομορφιάς πολυτελείας, των οποίων η έμφαση δίνεται στις δράσεις των συνθέσεών τους και το branding τους;

Λίγος λόγος γίνεται σε γενικές γραμμές για τις υποχρεώσεις αυτής της βιομηχανίας, και μόλις πρόσφατα μεγάλα brands άρχισαν πιο ηχηρά να αγκαλιάζουν μια φιλοσοφία βιωσιμότητας, λανσάροντας, λόγου χάρη, επαναγεμιζόμενες συσκευασίες για κρέμες ή κραγιόν, όπως έκανε πρόσφατα η Chanel μεταξύ άλλων.

Τώρα, μία από αυτές τις εταιρείες, κινείται επίσης προς μια πιο υπεύθυνη, βιώσιμη κατεύθυνση, ανακοινώνοντας μια σημαντική πρωτοβουλία. Ο λόγος, για την η Yves Saint Laurent Beauty, το brand πολυτελών καλλυντικών του ιστορικού γαλλικού οίκου μόδας, που γνωστοποίησε τη νέα συνεργασία της με την MKO Re:wild, με στόχο την αποκατάσταση και προστασία ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων γης εώς το 2030.

Το νέο, παγκόσμιο πρόγραμμα της εταιρείας με την ονομασία Rewild Our Earth αποσκοπεί στο να σηματοδοτήσει την προσπάθειά της να διαμορφώσει τις επιχειρήσεις της με γνώμονα το καλό του πλανήτη, γεγονός που προκύπτει και από την πρώτη έκθεση της εταιρείας για τη βιωσιμότητα.

Στην πρόσφατη σχετική συνέντευξη τύπου του brand, ο γενικός διευθυντής της YSL σημείωσε ότι η φιλοσοφία της μάρκας βασίζεται και στην προσφορά, όχι μόνο στην εκμετάλλευση των πόρων, και ότι φιλοδοξία της εταιρείας είναι να έχουν οι ενέργειές της θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα: To The Body Shop ξεκινά παγκόσμιο πρόγραμμα για επαναγέμισμα συσκευασιών

Όπως σημείωσε, οι δύο οργανισμοί θα κατηγοριοποιήσουν και θα αναλάβουν δράση σε περιοχές από τις οποίες η YSL αντλεί τις πρώτες ύλες της για τα καλλυντικά της και έχουν πληγεί από την περιβαλλοντική αλλαγή, όπως το Μαρόκο, η Αϊτή και η Μαδαγασκάρη, όλες πηγές βασικών συστατικών των προϊόντων της εταιρείας και όλες χώρες στις οποίες μεταξύ άλλων, η YSL στοχεύει στην αποκατάσταση μεγάλων δασικών περιοχών.

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η YSL στοχεύει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της υιοθετώντας βιολογικά συστατικά στα προϊόντα της, ανακυκλώσιμες συσκευασίες και καταργώντας τη χρήση του μη ανακυκλωμένου πλαστικού, καθώς και αποσκοπώντας στις μηδενικές εκπομπές άνθρακα από τις βιομηχανίες της.

Διαβάστε ακόμα: Η κοινοπραξία μεγάλων εταιρειών ομορφιάς με στόχο τη βιωσιμότητα 

Σε μια εποχή που πάνω από ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση και το 75% των εκτάσεων έχουν υποστεί καταστροφή, η περιβαλλοντική δράση της εταιρείας έχει την προοπτική να φέρει ένα θετικό αποτέλεσμα στον πλανήτη, συμπλήρωσε ο διευθυντής της.

Η YSL προσπαθεί να δείξει την ευαισθησία της μέσα και από διάφορες άλλες πρωτοβουλίες, που αφορούν θέματα κοινωνικής ευαισθησίας, όπως για παράδειγμα με  το πρόγραμμα «Abuse is not Love», με το οποίο στοχεύει στην ενημέρωση και την αποτροπή της κακοποίησης μεταξύ συντρόφων.

Με πληροφορίες από το Fashion United
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.