25 Απρ 2024
READING

Η IBM προσφέρει λύση για μέτρηση των στόχων βιωσιμότητας με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

3 MIN READ

Η IBM προσφέρει λύση για μέτρηση των στόχων βιωσιμότητας με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Η IBM προσφέρει λύση για μέτρηση των στόχων βιωσιμότητας με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Στην πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, εντοπίζεται η ανάγκη οι εταιρείες να ελέγχουν τον αντίκτυπο των προσπαθειών τους, καθώς και τις συνέπειες των πρακτικών τους στο περιβάλλον.

Οι μετρήσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και ο ακριβής καθορισμός του ανθρακικού αποτυπώματος αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα ζητούμενα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δεδομένου μάλιστα ότι ακόμα τώρα γίνονται προσπάθειες να γίνει στοιχειοθέτηση καθολικών κανόνων και ρυθμίσεων σχετικά με τον τρόπο που αποτιμούν οι εταιρείες τις στρατηγικές τους για βιωσιμότητα. Γιατί, μέχρι στιγμής, τις περισσότερες φορές τα στοιχεία προέρχονται από τις εκθέσεις και τις εκτιμήσεις των ίδιων των εταιρειών για τους εαυτούς τους.

Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρχουν διαθέσιμα τα κατάλληλα εργαλεία που θα βοηθήσουν τις εταιρείες στις μετρήσεις της επιβάρυνσης των επιχειρήσεών τους στο περιβάλλον.

Ένα τέτοιο εργαλείο φιλοδοξεί να τους προσφέρει η τεχνολογική υπερδύναμη IBM, η οποία ενσωμάτωσε την Envizi, μια αυστραλιανή startup ανάλυσης δεδομένων, ενσωμάτωση η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση των τεχνολογιών του κολοσσού για την καταμέτρηση και τον έλεγχο του περιβαλλοντικού αντικτύπου σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού. Τις τεχνολογίες της Envizi, μάλιστα, θα χρησιμοποιήσει και η ίδια η IBM, στοχοθετώντας να μειώσει στο μηδέν τις εκπομπές αεριών από τις επιχειρήσεις της, μέχρι το 2030.

Διαβάστε ακόμα: H IBM θα προσφέρει δωρεάν τεχνολογική στήριξη σε οργανισμούς εναντίον της κλιματικής αλλαγής

Ενώ λεπτομέρειες για την εξαγορά δεν έχουν γίνει γνωστές, η IBM φαίνεται να ακολουθεί παρόμοιο μοτίβο με τη δημιουργία του Watson Health το 2016, ενός ψηφιακού εργαλείου που διευκόλυνε τους πελάτες της στην φαρμακευτική και ιατρική έρευνα, μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης και της ανάλυσης δεδομένων. Όπως και σε αυτή την περίπτωση, έτσι και με την Envizi, ο στόχος είναι ο έλεγχος των προσπαθειών προς τη βιωσιμότητα μέσω μιας πλατφόρμας ελέγχου και ανάλυσης δεδομένων, που δίνει τη δυνατότητα να έχει μια εταιρεία την πλήρη εικόνα των εκπομπών αερίων των επιχειρήσεών της. Αξίζει να σημειωθεί πως η IBM δεν ονόμασε Watson και αυτή την προσπάθεια, όπως συνήθιζε να ονομάζει εγχειρήματα βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη. Ρόλο σε αυτή την απόφαση πιθανόν να διαδραματίζει το γεγονός ότι με την πάροδο των ετών η ονομασία έχει χάσει την αρχική της αίγλη, καθώς και ότι το παράρτημα της Watson Health διατίθεται πλέον προς πώληση.

Ο David Solsky, CEO και συνιδρυτής της Envizi σε πρόσφατη τοποθέτηση του δήλωσε πως η εξαγορά από την IBM αποτελεί μια μετάβαση της Envizi σε παγκόσμιο επίπεδο, αξιοποιώντας τη διεθνή παρουσία του τεχνολογικού κολοσσού, δηλώσεις βέβαια συνηθισμένες σε παρόμοιες περιπτώσεις εξαγοράς μικρότερων εταιρειών από μεγαλύτερες.

Διαβάστε ακόμα: H Microsoft θέλει ουδετερότητα άνθρακα, αλλά οι εκπομπές της αερίων θερμοκηπίου αυξάνονται

Στον αντίποδα, η IBM αντιμετωπίζει την προσθήκη της Envizi σαν ένα ακόμα βέλος στη φαρέτρα των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης που ήδη διαθέτει, όπως για παράδειγμα το IBM Sterling Supply Business Network, ένα business to business δίκτυο το οποίο επιτρέπει στους πελάτες να αυτοματοποιούν και να οργανώνουν  τις απαιτούμενες διαδικασίες για την αλυσίδα εφοδιασμού και τις συνεργασίες τους, χρησιμοποιώντας μία πλατφόρμα που βρίσκεται σε Cloud.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, η IBM στοχεύει να διαθέσει τα εν λόγω εργαλεία στις εταιρείες-πελάτες της, ώστε να μπορούν να καταγράφουν και να ελέγχουν την αποτελεσματικότητα των βιώσιμων πρακτικών τους, αξιολογώντας τον βαθμό στον οποίο τηρούν τις ESG δεσμεύσεις τους. Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης και η επιστήμη της ανάλυσης δεδομένων αναμένεται να παίξουν, λοιπόν, καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Mε πληροφορίες από το TechCrunch
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.