Η Unilever αυξάνει τη θερμοκρασία των ψυγείων παγωτών για να μειώσει τις εκπομπές ρύπων

Στροφή προς τη βιωσιμότητα φαίνεται πως κάνει η έβδομη πιο πολύτιμη εταιρεία της Ευρώπης και μία από τις αρχαιότερες πολυεθνικές. Ο λόγος για τη Unilever, της οποίας τα προϊόντα είναι διαθέσιμα σε περίπου 190 χώρες και δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στον τομέα των τροφίμων και ποτών, αλλά και στα προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της, η Unilever ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή δύο πιλοτικά προγράμματα με τα οποία θα δοκιμάσει τα αποτελέσματα της αύξησης της θερμοκρασίας των καταψυκτών παγωτού της από -18 βαθμούς κελσίου, το οποίο είναι και το πιο σύνηθες, σε -12 βαθμούς. Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20 με 30% ανά καταψύκτη, διασφαλίζοντας όμως τη διατήρηση της ποιότητας του παγωτού στα τωρινά επίπεδα.

Το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα θα λάβει χώρα στη Γερμανία μέσα στον μήνα που διανύουμε, ενώ το δεύτερο μέρος του θα εφαρμοστεί τον επόμενο χρόνο στην Ινδονησία. Μέσω αυτού του «πειράματος», η Unilever ελπίζει να κάνει το πρώτο βήμα και στη μελέτη της συμπεριφοράς του παγωτού και τον βαθμό εξοικονόμησης ενέργειας από τους θερμότερους καταψύκτες, υπό πραγματικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, εφόσον το πιλοτικό πρόγραμμα στεφθεί με επιτυχία, και ξεκινώντας από τις αγορές στις οποίες εντοπίζονται οι μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα, οι θερμοκρασίες στους καταψύκτες της παγκοσμίως θα ανέβουν ακολουθώντας την ίδια στρατηγική, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αντικτύπου της Unilever. Επιπροσθέτως, η εταιρεία, της οποίας το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τα brands Ben & Jerry’s, Magnum, Carte D’Or, ελπίζει ότι την τάση αυτή θα ακολουθήσει και η υπόλοιπη βιομηχανία παγωτού.

Corona Island | ένας μοναδικός προορισμός της Corona για την προώθηση της βιωσιμότητας

Ο πρόεδρος του τομέα παγωτού της Unilever δήλωσε πως οι δοκιμές αυτές θα αποτελέσουν σημαντική πηγή πληροφοριών όσον αφορά την ενέργεια που μπορεί εν τέλει να εξοικονομηθεί, ενώ θα αποτελέσουν και κριτήριο για το αν η ποιότητα του παγωτού παραμένει ίδια σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Ο ίδιος τονίζει πως ελπίζει στη συνολική αλλαγή των πρακτικών της βιομηχανίας προς το κοινό όφελος, ενώ προσθέτει πως η Unilever αναζητά νέες συνεργασίες στον τομέα του παγωτού και των κατεψυγμένων, ώστε σταδιακά να επιτευχθεί η συνολική αλλαγή προς το κοινό καλό.

Κλείνοντας να σημειώσουμε πως οι προσπάθειες της Unilever δεν περιορίζονται στα παραπάνω. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εταιρείας όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, προσπάθειες γίνονται στην αλλαγή βασικών εξαρτημάτων των καταψυκτών, και στην αναζήτηση τρόπων τροφοδότησής τους με ρεύμα προερχόμενο από ανανεώσιμες πηγές. Άλλωστε το 10% του αποτυπώματος άνθρακα της Unilever προέρχεται από τους καταψύκτες της.

Με πληροφορίες από το Dairy Reporter