25 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Τα στελέχη στηρίζουν τους στόχους βιωσιμότητας, αλλά δε μετράνε τις δράσεις των εταιρειών τους

4 MIN READ

Έρευνα | Τα στελέχη στηρίζουν τους στόχους βιωσιμότητας, αλλά δε μετράνε τις δράσεις των εταιρειών τους

Έρευνα | Τα στελέχη στηρίζουν τους στόχους βιωσιμότητας, αλλά δε μετράνε τις δράσεις των εταιρειών τους

Είναι γεγονός πως αν κανείς παρατηρήσει τις ειδήσεις των τελευταίων ετών τα πράγματα όσον αφορά το περιβάλλον είναι αποκαρδιωτικά. Ακόμα και με μια επιπόλαιη ματιά, γίνεται αντιληπτό πως η κατάσταση μέρα με τη μέρα γίνεται χειρότερη, καθώς ακραία καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές και ξηρασίες, μεταξύ άλλων, μαστίζουν τον πλανήτη. Καθώς τα περιθώρια δείχνουν να στενεύουν, εύλογα κάποιος θα αναρωτηθεί αν υπάρχει ακόμα περιθώριο να αναστραφεί η πορεία προς την, φαινομενική τουλάχιστον, καταστροφή.

Μια νότα αισιοδοξίας έρχεται να δώσει η έρευνα που διεξήχθη από το Google Cloud. Σύμφωνα με αυτήν, ένα συντριπτικό 80% από τα 1500 σχεδόν ερωτηθέντα υψηλόβαθμα εταιρικά στελέχη, προερχόμενα από εταιρείες από 16 χώρες, απάντησε πως η βιωσιμότητα αποτελεί κομβικό παράγοντα για την ανάπτυξη των εταιρειών τους, θεωρώντας μάλιστα πως γίνεται καλή δουλειά από αυτές στον εν λόγω τομέα.

Όλα τα παραπάνω ακούγονται ιδανικά, και με μια πρώτη ματιά φαίνεται πως γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, αν εμβαθύνει κανείς στα αποτελέσματα της έρευνας θα εντοπίσει ένα πολύ βασικό πρόβλημα. Ένα ποσοστό μόλις κοντά στο 40% δήλωσε πως η εταιρεία του έχει στην κατοχή της κάποιο εργαλείο με το οποίο να μετρά και να μεταφράζει σε νούμερα τον περιβαλλοντικό της αντίκτυπο, ούτως ώστε να αξιολογεί τις προσπάθειες της στον τομέα της βιωσιμότητας, ενώ από αυτό το ποσοστό, μόλις ένα 17% χρησιμοποιεί κάποιο τέτοιο εργαλείο για να παραμετροποιήσει και να προσαρμόσει τη στρατηγική της. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως, επί της ουσίας, υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ του κατά πόσο γίνονται προσπάθειες στον τομέα της βιωσιμότητας, και κατά πόσον αυτές οι προσπάθειες έχουν κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα, εφόσον δεν υπάρχει ο τρόπος να μετρηθούν και να αξιολογηθούν τα αποτελέσματά τους.

Διαβάστε ακόμα: To 58% των στελεχών παραδέχονται ότι οι επιχειρήσεις τους κάνουν greenwashing

Το φαινόμενο του greenwashing δυστυχώς φαίνεται πως εντοπίζεται κι εδώ, δηλαδή όροι όπως «φιλικό προς το περιβάλλον», που συχνά χρησιμοποιούν οι εταιρείες, δεν έχουν κανένα νόημα και προέρχονται από επιχειρήσεις που δεν είναι πραγματικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες. Περίπου το 60% των ερωτηθέντων απάντησε πως οι προσπάθειες που κάνουν οι εταιρείες τους είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς, όσο και αν προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο.

Στον αντίποδα, θετική εντύπωση αφήνει το γεγονός ότι ένα 74% θεωρεί ότι τα βήματα προς τη βιωσιμότητα μπορούν σταδιακά να οδηγήσουν σε θεμελιώδεις διαφοροποιήσεις στη δομή και τη λειτουργία των εταιρειών, εντύπωση η οποία τονίζεται ακόμα περισσότερο αν λάβουμε υπόψιν μας ότι το 96% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν δραστηριοποιηθεί έστω σε μία ενέργεια στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Τα παραπάνω στοιχεία, λοιπόν, μας επαναφέρουν στο καίριο ερώτημα, πώς μπορεί η προσπάθεια της εκάστοτε εταιρείας (εφόσον είναι ειλικρινής και όχι φαινομενική) να μεταφραστεί σε νούμερα, έτσι ώστε να μετρηθεί η αποτελεσματικότητά της και δυνητικά να βελτιστοποιηθεί, γεφυρώνοντας το κενό ανάμεσα στην πρόθεση και την επίτευξη του στόχου.

Διαβάστε ακόμα: Ετοιμάζονται παγκόσμιοι κανόνες βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις

Απάντηση έρχεται να δώσει αυτή η έρευνα του Google, που κατέγραψε ότι το 91% των ερωτηθέντων δήλωσε πως οι κατάλληλες τεχνολογικές λύσεις θα αποτελούσαν το σημαντικότερο όπλο στη βιωσιμότητα των εταιρειών.

Ήδη ο παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός, εντοπίζοντας την παραπάνω ανάγκη, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Carbon Footprint, ενός εργαλείου που επιτρέπει στους χρήστες του Cloud να μετρούν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους όσον αφορά τη βιωσιμότητα, ενώ σε συνεργασία με τη Salesforce προσφέρει στην αγορά το NetZeroCloud, το οποίο εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό.

Στο παιχνίδι έχουν μπει και αρκετές startup εταιρείες οι οποίες με παρόμοιους τρόπους προσπαθούν να δώσουν λύση στο εν λόγω πρόβλημα, ενώ και η κραταιά IBM αγόρασε τη startup Envizi, η πλατφόρμα της οποίας επιτρέπει να ελέγχει μια εταιρεία τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο στην εφοδιαστική της αλυσίδα.

Από τα παραπάνω, λοιπόν, γίνεται εύκολα αντιληπτή η αναγκαιότητα της ύπαρξης κάποιας μεθόδου μέτρησης κι ελέγχου των προσπαθειών προς τη βιωσιμότητα από την κάθε εταιρεία, καθώς, κάνοντας βήματα στο σκοτάδι δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις πως οι προσπάθειες, όσο ειλικρινείς και αν είναι, δε θα πέσουν εν τέλει στο κενό.

Mε πληροφορίες από το TechCrunch
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.