Η ανάγκη για βιώσιμες λύσεις σε κάθε κομμάτι του φάσματος της επιχειρηματικότητας είναι πλέον φανερή. Τέτοιες λύσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και αρκετό καιρό όσον αφορά και τον τομέα της σίτισης και ειδικότερα του delivery φαγητού, που ευθύνεται για μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών· αρκεί να σκεφτεί κανείς όλα αυτά τα άδεια κουτιά από χαρτόνι και πλαστικό που, απλά, πετιούνται όταν καταναλωθεί το περιεχόμενό τους.
Σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, όπου ήδη δοκιμάζονται τέτοιες πρακτικές, αναμένεται άνθηση των startups που διαθέτουν στα εστιατόρια επαναγεμιζόμενες συσκευασίες και δοχεία φαγητού. Aν μας ξενίζει ως concept, όσον αφορά το φαγητό, μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι δεν απέχει πολύ από τα άδεια, επιστρεφόμενα μπουκάλια μπύρας.
Ωστόσο στην περίπτωση του φαγητού, τα πράγματα είναι κάπως πιο πολύπλοκα, καθώς οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα πρέπει να βρουν αποτελεσματικές και πρακτικές λύσεις για τη συλλογή των άδειων σκευών, το καθάρισμά τους και την επαναπροώθησή τους στα εστιατόρια για να ξαναχρησιμοποιηθούν.
Μια σημαντική πρόκληση είναι η συμμόρφωση με τους υγειονομικούς κανονισμούς της εκάστοτε χώρας, αλλά και, κατ’αρχάς, ακόμα και ο ορισμός τέτοιων ρυθμίσεων για αυτήν τη δραστηριότητα. Όσον αφορά την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, η επαναχρησιμοποίηση συσκευασιών φαγητού προβλέπεται σε 20 πολιτείες, ενώ αρκετές ακόμα εξετάζουν την περίπτωση και το πώς μπορούν να διαμορφωθούν οι νομοθεσίες ώστε να δώσουν χώρο σε ανάλογες δράσεις.
Φυσικά οι προκλήσεις δεν τελειώνουν εκεί, καθώς οι εταιρείες θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους και στη διευκόλυνση των συνεργατών τους, γεγονός που καθίσταται σαφές και από σχετικές έρευνες. Οι ερωτηθέντες στην πλειοψηφία τους απάντησαν πως θα προτιμούσαν η διαδικασία συλλογής, καθαρισμού και επαναπροώθησης των συσκευασιών να μη γίνεται από τα ίδια τα εστιατόρια που τις χρησιμοποιούν αλλά από τρίτους, καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και χώρο.
Είναι γεγονός ότι αυτές οι πρακτικές βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, σε βαθμό που να απαιτείται ουσιαστικά μια ιδιαίτερη, σχεδόν ακτιβιστική «όρεξη» από μια επιχείρηση, ώστε να υιοθετήσει και να τηρήσει αυτήν τη νέα λύση – η οποία μάλιστα θα ήταν πιο αποδοτική στη μείωση του πειβαλλοντικού αποτυπώματος, αν συνδυαζόταν με τη δέουσα προσοχή στην κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές αερίων που προέρχονται από τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά και την παράδοση των επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών.
Διαβάστε ακόμα: Το πρόβλημα του last mile delivery
Βέβαια, με το ξέσπασμα της πανδημίας παρατηρήθηκε μια σειρά διαφοροποιήσεων και καθυστερήσεων στην υλοποίηση τέτοιων πρακτικών.
Η περίπτωση της Dispatch Goods, στις ΗΠΑ, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τού πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτή η πρακτική αλλά και των προκλήσεών της. Τα εστιατόρια με τα οποία συνεργαζόταν πρόσφεραν σε εταιρείες φαγητό σε επαναχρησιμοποιοούμενα σκεύη, και οι εταιρείες που εξυπηρετούνταν από αυτά πλήρωναν για κάδους, οι οποίοι αδειάζονταν από την Dispatch Goods. Όλα τα παραπάνω όμως άλλαξαν το 2019 με το ξέσπασμα της πανδημίας. Πλέον η εταιρεία υιοθετεί ένα νέο μοντέλο door-to-door συλλογής σκευών, ώστε να ακολουθήσει ο καθαρισμός τους και η επαναδιοχέτευση τους σε αυτά.
Ανάλογη περίπτωση είναι και αυτή της Deliver Zero, που κάνει delivery φαγητού μέσω της εφαρμογής της, η οποία ενώ στόχευε σε συνεργασίες με εταιρείες που παρέχουν σίτιση στους εργαζόμενους, είδε την πανδημία να αλλάζει δραστικά τα πλάνα της. Η εν λόγω εταιρεία χρεώνει έως 1 δολάριο για τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων σκευών και λειτουργεί με βάση την επιστροφή τους στα εστιατόρια από τους ίδιους τους πελάτες, ωστόσο πλέον εξετάζει τρόπους συλλογής τους από τους εργασιακούς χώρους, καθώς και συνεργασίες που θα απαλλάξουν τα εστιατόρια από τον καθαρισμό των σκευών, αλλά και θα διευκολύνουν τους πελάτες στις παραγγελίες τους μέσω και άλλων πλατφορμών delivery.
Η εναλλακτική
Στον αντίποδα, άλλες εταιρείες βλέπουν τη λύση όχι στα επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη αλλά στις συσκευασίες μιας χρήσης από «πράσινα» υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι το μικρότερο κόστος, καθώς και η μεγαλύτερη ευκολία διαχείρισης που παρέχουν στο εκάστοτε εστιατόριο, καθώς δε χρειάζεται να αναμειχθεί σε συχνά περίπλοκες διαδικασίες παραλαβής κι επιστροφής. Για τους ίδιους λόγους, οι συσκευασίες μιας χρήσης είναι ελκυστικότερες και για τους καταναλωτές. Επιπρόσθετα, μπορεί να αποφευχθεί ο κίνδυνος τυχόν μόλυνσης από ελλιπή καθαρισμό του σκεύους.
Διαβάστε ακόμα: Η αρνητική πλευρά των dark stores και του γρήγορου delivery
Παρά το γεγονός ότι σε πολιτείες των ΗΠΑ, στις οποίες χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη, έχει μειωθεί δραστικά ο όγκος των απορριμάτων, υπάρχει πάντα ορατός ο κίνδυνος, εξαιτίας της πολυπλοκότητας των διαδικασιών, τα σχέδια εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτό το χώρο να ναυαγήσουν, καθώς πολλές φορές ο καταναλωτής καταλήγει μπερδεμένος.
Η εφαρμογή τέτοιων στρατηγικών και η κανονικοποίησή τους δεν είναι εύκολοι στόχοι. Επανερχόμενοι στο παράδειγμα της Dispatch Goods παρατηρούμε πως για την επέκταση της, αναγκάστηκε να προβεί στη δημιουργία δικών της εγκαταστάσεων για τη συλλογή και τον καθαρισμό των συσκευασιών, καθώς δεν κατάφερε να βρεθεί συνεργάτης που να μπορεί να διαχειριστεί τον φόρτο, αλλά και το κόστος του καθαρισμού από κάποια άλλη εταιρεία ήταν δυσβάσταχτο.
Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για την κανονικοποίηση των επαναχρησιμοποιούμενων σκευών θα μπορούσε δυνητικά να προέλθει από τις τοπικές κοινότητες. Δήμοι οι οποίοι χάνουν μεγάλα κεφάλαια στην ανακύκλωση θα μπορούσαν να προωθήσουν τη χρήση τέτοιων συσκευασιών, παρέχοντας οι ίδιοι τις συσκευασίες και δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε τέτοια προγράμματα, κάνοντας έτσι τη διαδικασία ευκολότερη και στον καταναλωτή.
Καταλήγοντας, γίνεται αντιληπτό πως η αντικατάσταση των συσκευασιών μιας χρήσης με επαναχρησιμοποιούμενες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σίγουρα τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες του χώρου είναι αρκετά και ποικιλόμορφα, και πιθανόν ο τρόπος να αντιμετωπιστούν έγκαιρα είναι οι ουσιαστικές συνεργασίες μεταξύ τους το συντομότερο δυνατόν.
Με πληροφορίες από το Waste Dive
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.