24 Απρ 2024
READING

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατάφερε να δημιουργήσει αξία πάνω από 100 εκατομμύρια μέσω της ελληνικής γης

4 MIN READ

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατάφερε να δημιουργήσει αξία πάνω από 100 εκατομμύρια μέσω της ελληνικής γης

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατάφερε να δημιουργήσει αξία πάνω από 100 εκατομμύρια μέσω της ελληνικής γης

Ένας τομέας με τον οποίο έχει ταυτιστεί έντονα τα τελευταία χρόνια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η εταιρεία που παράγει στη χώρα μας τις μπύρες Heineken και Amstel, είναι αυτός του πρωτογενούς τομέα. Εκεί έδωσε μερικά από τα πρώτα και βασικότερα δείγματα βιώσιμης ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της, επικεντρώνοντας στην εγχώρια παραγωγή κριθαριού, καθώς από το 2008 έως και σήμερα συνάπτει συμφωνίες συμβολαιακής καλλιέργειας με τους παραγωγούς του συγκεκριμένου προϊόντος πανελλαδικά.

Με αυτόν τον τρόπο έχει καταφέρει να καλύπτει πλήρως τις παραγωγικές της ανάγκες σε κριθάρι, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε βύνη, που αποτελεί μία από τις βασικές πρώτες ύλες της μπύρας. Ταυτόχρονα, όμως, εκτός από τη δική της παραγωγή, έχει καταφέρει να εξάγει μέρος των συγκεκριμένων ποσοτήτων σε θυγατρικές του ομίλου Heineken εκτός Ελλάδας. Επισημαίνεται ότι ήδη η εταιρεία έχει καταφέρει να πιστοποιήσει το 35% εκ της συνολικής παραγόμενης ποσότητας κριθαριού, με βάση της αρχές της ορθής γεωργικής πρακτικής.

Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού μετρά 13 χρόνια και σε αυτό συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 Έλληνες παραγωγοί από 19 νομούς. Από το 2008, η εταιρεία έχει προμηθευτεί πάνω από 550.000 τόνους βυνοποιήσιμου ελληνικού κριθαριού υψηλής ποιότητας. Η συνολική καλλιεργήσιμη έκταση υπολογίζεται σε περίπου 130.000 στρέμματα ελληνικής γης και η προστιθέμενη αξία που έχει παραχθεί υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί 800 θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα.

Διαβάστε ακόμα: Η ολική επαναφορά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και της μπύρας στα ποτήρια

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία διατηρεί συνεργασίες με 26 συγκεντρωτές κριθαριού, 4 συνεταιρισμούς-ομάδες παραγωγών και 2 Πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Λειτουργούν 6 πειραματικοί αγροί για δοκιμή αποδοτικότερων ποικιλιών κριθαριού, καθώς και 3 για δοκιμή φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Συνολικά έχουν δοκιμαστεί 60 ποικιλίες κριθαριού, εκ των οποίων οι 18 έχουν μπει στην παραγωγή

Το πρόγραμμα «Νερό για το Αύριο»

Σε επίπεδο κινήσεων που σχετίζονται με το περιβάλλον, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα «Νερό για το Αύριο» στην περιφέρεια Θεσσαλίας με στόχο την εξοικονόμηση της κατανάλωσης νερού. Εκεί, η εταιρεία ζύθου διατηρεί συνεργασία με περίπου 800 παραγωγούς που καλλιεργούν ετησίως εκτάσεις κριθαριού περί τα 35.000 στρέμματα ετησίως, το οποίο προορίζεται για βύνη.

Δράσεις μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια

Mία από τις πρόσφατες κινήσεις της εταιρείας ήταν να προχωρήσει σε κινήσεις στήριξης της Βόρειας Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή το καλοκαίρι του 2021. Σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησε δύο βασικούς πυλώνες δράσης με τη συμμετοχή της στο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και την συγχρηματοδότηση της μελέτης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού. Η μελέτη αυτή αποτελεί τη βάση για την ανοικοδόμηση της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς και οικιστικούς παράγοντες.

Δεύτερο πυλώνα δράσης στη Βόρεια Εύβοια αποτέλεσε η κίνηση για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το 1ο δημοτικό Σχολείο Ιστιαίας και το Γυμνάσιο – Λύκειο της Λίμνης Ευβοίας, κάτι που ολοκληρώθηκε πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς που διανύουμε.

Μερικά ακόμα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα βιώσιμης ανάπτυξης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σχετίζονται και με την αγορά πρώτων υλών κυρίως από προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το 96% των προμηθευτών της εταιρείας έχουν παρουσία στην ελληνική αγορά. Επίσης, το 88% των πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας που χρησιμοποιεί προέρχονται από ανανεώσιμες πρώτες ύλες, ενώ στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζει, το 95% των φιαλών της είναι επιστρεφόμενες.

Εξέχουσα θέση για τις αρχές της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης στο προσωπικό

Οι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των δεσμεύσεων της επιχείρησης, η οποία προέβη στο πλαίσιο παροχής ίσων ευκαιριών και της κουλτούρας συμπερίληψης, στην υπογραφή της «Χάρτας Διαφορετικότητας». Καίριο σημείο αποτέλεσε ότι το 2020, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατάφερε να μην έχει κανένα εργατικό ατύχημα στις εγκαταστάσεις της. Επιπλέον κατάφερε να μειώσει κατά 17% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με το 2019. Ταυτόχρονα περιόρισε κατά 35% την κατανάλωση ενέργειας μέσω της χρήσης πράσινων ψυγείων και ψυκτών.

Χαρτοφυλάκιο με μηδέν αλκοόλ και προώθηση της κουλτούρας υπεύθυνης κατανάλωσης

Συν τοις άλλοις, όπως και πολλές εταιρείες οινοπνευματωδών ποτών, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα ως προς το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων που παράγει. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συμβαδίζοντας με την τάση για προϊόντα με μειωμένη ή μηδενική περιεκτικότητα σε αλκοόλ έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της χωρίς αλκοόλ. Στόχος, εκτός από την ευρύτερη τάση προτίμησης των καταναλωτών για τα συγκεκριμένα προϊόντα, ήταν από την πρώτη στιγμή να εξυπηρετήσει και το πρότυπο της υπεύθυνης κατανάλωσης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.