26 Απρ 2024
READING

Πώς η Alfa Pastry από τις πίτες Κιχί και την πλατεία της Κοζάνης τζιράρει σήμερα πάνω από 40 εκατομμύρια

4 MIN READ

Πώς η Alfa Pastry από τις πίτες Κιχί και την πλατεία της Κοζάνης τζιράρει σήμερα πάνω από 40 εκατομμύρια

Πώς η Alfa Pastry από τις πίτες Κιχί και την πλατεία της Κοζάνης τζιράρει σήμερα πάνω από 40 εκατομμύρια

Πηγές με καλή γνώση των τεκταινόμενων στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης αναφέρουν ότι κάθε προϊόν που βγαίνει από το εργοστάσιο της γνωστής κοζανίτικης βιομηχανίας προϊόντων κατεψυγμένης ζύμης, Alfa, πρέπει να έχει πρωτ’ απ’ όλα την έγκριση του ιδρυτή της, Θανάση Κουκουτάρη. Διαφορετικά το πιθανότερο είναι ότι το συγκεκριμένο προϊόν δεν θα βγει στην αγορά.

Η σφραγίδα του ιδρυτή της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι σήμερα ήδη συμμετέχουν στα πεπραγμένα της επιχείρησης οι εκπρόσωποι της τρίτης γενιάς της οικογένειας Κουκουτάρη, θεωρείται απαραίτητη ως επιβεβαίωση ότι το κάθε προϊόν που παράγεται είναι ποιοτικό και συντάσσεται με τα αυστηρά κριτήρια του απαιτητικού επιχειρηματία. Ο Θ. Κουκουτάρης θυμίζουμε ότι ήταν το πρόσωπο που γνωρίσαμε καλύτερα μέσα από μία διαφήμιση της εταιρείας που βγήκε την άνοιξη του 2019 στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Ξεκίνησε να φτιάχνει πίτες Κιχί πριν από πολλά χρόνια, βασισμένος σε μία παραδοσιακή συνταγή της Κοζάνης, και να τις πουλάει στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ο ίδιος μάλιστα είχε κατασκευάσει και ένα φαναράκι με κάρβουνο για να διατηρούνται ζεστές. Το 1950 δημιούργησε την αυθεντική Κιχί, ενώ το 1965 η προσπάθειά του έλαβε συγκεκριμένη υπόσταση με την δημιουργία της επιχείρησης, η οποία αποτέλεσε τον πρότερη μορφή της εταιρείας που σήμερα γνωρίζουμε ως Αlfa. Τη χρονιά εκείνη συστάθηκε η ομόρρυθμη εταιρεία, ενώ την ίδια περίοδο η επιχείρηση απέκτησε το πρώτο της αυτοκίνητο που έκανε διανομή πέρα από τα όρια του νομού Κοζάνης.

Η επέκταση εκτός Κοζάνης

Σταδιακά η επιχείρηση άρχισε να επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς σε Μακεδονία και Θεσσαλία, ενώ κατά τη δεκαετία του 1980 η παραγωγή απέκτησε εντατικότερο ρυθμό, απευθυνόμενη πλέον σε ένα ευρύτερο κοινό καταναλωτών. Η ονομασία Αlfa ήρθε στο προσκήνιο το 1985, καθώς προέκυψε από την συγχώνευση δύο μικρότερων επιχειρήσεων, της Α. Κουκουτάρης Ο.Ε. και της Αικατερίνη Κουκουτάρη Ο.Ε. Ακολούθησε η πανελλαδική επέκταση του δικτύου διανομής, ενώ κατά τη δεκαετία του 1990 η εταιρεία είχε πλέον παρουσία σε όλες τις γωνιές της χώρας.

Διαβάστε ακόμα: Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος συστήνει τη νέα «Vivartia»

Εξέχουσα καινοτομία αποτέλεσε για την Αlfa το λανσάρισμα του χάρτινου ταψιού το 2005, το οποίο κανείς μπορούσε να χρησιμοποιήσει μαζί με την έτοιμη πίτα που περιέχει για να ψήσει το προϊόν στο φούρνο. Μεταξύ των καινοτομιών της καταγράφονται προϊόντα όπως τα έτοιμα φύλλα «Τόσο Απλά», με τα οποία άλλαξε τον τρόπο που φτιάχνει κάποιος μία πίτα, καθώς το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να προσθέσει τα υλικά ανάμεσα στα δύο φύλλα. Ταυτόχρονα, όμως, με μία ακόμα κίνηση που έκανε, κατάφερε να εισχωρήσει στην κατηγορία των έτοιμων γλυκών με προϊόντα όπως η σοκολατόπιτα και η πορτοκαλόπιτα και με άλλους κωδικούς, ανοίγοντας ουσιαστικά μία νέα κατηγορία στα σούπερ μάρκετ.

Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και οι επενδύσεις

Κομβικής σημασίας στη μέχρι τώρα εξέλιξή της αποτέλεσε η είσοδος στο Χρηματιστήριο Κύπρου το 2017.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 η επιχείρηση ξεκίνησε να επενδύει εκ νέου και στην Ελλάδα, με την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την επέκταση των γραμμών παραγωγής που διατηρεί στο εργοστάσιό της στην Κοζάνη. Προηγήθηκαν επενδύσεις 2 εκατομμυρίων ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό, που ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν το 2021.

Εξετάζοντας συνολικά την ελληνική αγορά ζύμης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η εταιρεία έχει καταφέρει να κερδίσει την πρώτη θέση σε μερίδια το 2020 και το 2021 στα προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης, έναντι της ηγέτιδας μέχρι πρότινος εταιρείας, Χρυσή Ζύμη.

Mε αύξηση τζίρου κατά 21% το 2021

Το 2021 κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών της στα 44,08 εκατομμύρια ευρώ από 36,5 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2020, τρέχοντας με ποσοστό ανάπτυξης 21%. Αποτελώντας ταυτόχρονα μία εξαγωγική επιχείρηση, η Αlfa Pastry είχε επιδιώξει και κατά το παρελθόν να εισέλθει στην αμερικανική αγορά, ιδρύοντας το 2011 την Alfa Pastry Creations στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Η Αlfa Pastry επανήλθε στο εγχείρημα της Αμερικής, το 2019, με την ίδρυση της Alfa Holdings USA, επίσης με έδρα τη Βιρτζίνια, εταιρεία που αποφάσισε να ενεργοποιήσει με την πώληση των πρώτων της προϊόντων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα τέλη του 2021.

Το στοίχημα απέναντι στον ισχυρό ανταγωνισμό της κατηγορίας

Σε μία αγορά ιδιαίτερα ανταγωνιστική όπως αυτή της κατεψυγμένης ζύμης, η Alfa καλείται αυτή τη στιγμή να πετύχει κάτι δυσκολότερο από την πρώτη θέση που κατέκτησε στα προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης τα δύο προηγούμενα χρόνια. Να διατηρήσει τα μερίδιά της και να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί απέναντι στον ισχυρό ανταγωνισμό που απορρέει από την εξαγορά του ποσοστού πλειοψηφίας της Ελληνικής Ζύμης του επιχειρηματία Μιχάλη Αραμπατζή, από τη Χρυσή Ζύμη και τον όμιλο Vivartia.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.