26 Απρ 2024
READING

Oι νέες συμπεριληπτικές Barbie δείχνουν την τάση στα παιχνίδια

3 MIN READ

Oι νέες συμπεριληπτικές Barbie δείχνουν την τάση στα παιχνίδια

Oι νέες συμπεριληπτικές Barbie δείχνουν την τάση στα παιχνίδια

Στο κλίμα της εποχής φαίνεται πως μπαίνουν και οι μεγάλες εταιρείες παιχνιδιών, όσον αφορά το πνεύμα αποδοχής και συμπερίληψης μειονοτικών ομάδων στον κοινωνικό ιστό, δημιουργώντας πλέον παιδικά παιχνίδια που παραπέμπουν σε διαφορετικές φυλές ή σε άτομα με ειδικές ανάγκες, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο όχι να εμφυσήσουν στις μικρότερες ηλικίες το πνεύμα της ανοχής στη διαφορετικότητα, αλλά και να βοηθήσουν όλα τα παιδιά να νιώσουν ότι ορατά και ότι ανήκουν.

Ήδη την προηγούμενη Τετάρτη η Mattel παρουσίασε τη νέα σειρά της δημοφιλούς κούκλας Barbie, στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων κούκλες με ακουστικά βαρηκοΐας, κάτι που λανσάρεται για πρώτη φορά, με προσθετικά άκρα, ακόμα και χρόνιες δερματικές παθήσεις όπως η λεύκη, ο αποχρωματισμός δηλαδή τμημάτων του δέρματος που προκύπτει από τη δυσλειτουργία ή τον θάνατο των μελανοκυττάρων.

Διαβάστε ακόμα: Η νέα Barbie είναι φτιαγμένη από ανακυκλωμένο πλαστικό 

Ακόμα, στη νέα της σειρά η Mattel έχει συμπεριλάβει πάνω από 175 διαφορετικές εκδόσεις κούκλας, με διαφορετικά χρώματα δέρματος, μαλλιά, τύπους σώματος και αναπηρίες. Σύμφωνα με την εταιρεία, αναγνωρίζει τη σημασία όχι μόνο τού να παίζει το κάθε παιδί με παιχνίδια στα οποία αντικατοπτρίζεται ο εαυτός του, αλλά και να αποκτά ερεθίσματα μέσω των παιχνιδιών όσον αφορά την ανοχή σε κάθε τι διαφορετικό.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως στο ίδιο πνεύμα η Mattel, βασιζόμενη στην ολυμπιονίκη Ibtihaj Muhammad κυκλοφόρησε μια κούκλα Barbie με hijab, το κάλυμμα κεφαλής που φορούν οι μουσουλμάνες γυναίκες, αλλά και τις πρώτες gender-neutral κούκλες, ενώ μέσω της θυγατρικής της Fischer Price ανακοίνωσε την επερχόμενη κυκλοφορία μιας σειράς παιχνιδιών βασισμένης στο τηλεοπτικό ριάλιτι Drag Race στο οποίο συμμετέχουν drag queens.

Διαβάστε ακόμα: Η πορεία της κούκλας Barbie και η σημασία της για την Mattel

Με βάση το ίδιο πνεύμα διαφορετικότητας πορεύονται και άλλες εταιρείες του χώρου. Η American Girl φέτος κυκλοφόρησε την πρώτη της κούκλα με ασιατικά χαρακτηριστικά, καθώς και μια κούκλα εμπνευσμένη από τη δεκαετία του ’60 και τους τότε αγώνες για τα δικαιώματα, ενώ και η Lego ήδη από το 2019 δοκιμάζει την κατασκευή παιχνιδιών που συνοδεύονται από οδηγίες σε σύστημα Braille. Ακόμα, η ίδια εταιρεία σε παλαιότερο σετ παιχνιδιών της συμπεριέλαβε μια φιγούρα με προσθετικό πόδι.

Σε παρόμοιες ενέργειες όσον αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχει προβεί και η ιρλανδική εταιρεία Lottie Dolls, η οποία κυκλοφόρησε μια κούκλα που παραπέμπει σε ένα αγόρι με αυτισμό, καθώς φορά ωτοασπίδες και γυαλιά ηλίου.

Συνοψίζοντας, θετικές εντυπώσεις αφήνουν οι σταδιακές προσπάθειες των εταιρειών που κατασκευάζουν παιχνίδια να ακολουθήσουν το κλίμα της εποχής όσον αφορά τη διαφορετικότητα, καθώς είναι σημαντικό οι άνθρωποι να εκτίθενται σε ανάλογες ιδέες από μικρή ηλικία.

Με πληροφορίες από το Axios
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.