22 Ιαν 2025
READING

Tα McDonald’s φεύγουν οριστικά από τη Ρωσία, μετά από 32 χρόνια

4 MIN READ

Tα McDonald’s φεύγουν οριστικά από τη Ρωσία, μετά από 32 χρόνια

Tα McDonald’s φεύγουν οριστικά από τη Ρωσία, μετά από 32 χρόνια

Μια «ρωγμή στο Σιδηρούν Παραπέτασμα», «το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρόθεσης του Γκορμπατσώφ να κάνει ένα άνοιγμα της Σοβιετικής Ένωσης στον έξω κόσμο», έλεγαν ακαδημαϊκοί στα ΄90s και τώρα, το 2022, «τέλος εποχής», και ο όρος που μόλις μάθαμε, το «de-Arching», η «απο-Αψιδοποίηση» – η φράση που χρησιμοποιούν τα McDonald’s όταν αφαιρούν το δικαίωμα να χρησιμοποείται το logo τους, οι διάσημες αψίδες τους, το μενού τους – αυτό που θα γίνει δηλαδή τώρα και στη Ρωσία. Τι είναι άραγε ποιο εντυπωσιακό από αυτήν την ίδια τη φρασεολογία που αναδεικνύει το διασημότερο franchise του κόσμου σε παράσημο της Δύσης στη ρωσική αγορά;

Στην πράξη, η ουσία είναι ότι τα McDonald’s  αποχωρούν οριστικά από τη Ρωσία, μετά από 32 χρόνια παρουσίας, ότι θα πουλήσουν την επιχείρηση, αλλά θα διατηρήσουν στη χώρα το copyright τους, ώστε κανείς να μην μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε διακριτικό του branding τους, ότι θα συνεχίσουν να πληρώνουν τους εκεί υπαλλήλους τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η πώληση και να βεβαιωθεί ότι έχουν προοπτική να εργαστούν για τον νέο εργοδότη τους, και ότι αυτή η αποχώρηση θα κοστίσει στην εταιρεία πολλά.

Γιατί τα 847 καταστήματα της Ρωσίας, με τους περισσότερους από 60.000 υπαλλήλους τους, ήταν υπεύθυνα για το 9% των συνολικών εσόδων των McDonald’s και περίπου το 3% του διαχειριστικού τους εισοδήματος, εξού και ο CFO της εταιρείας κάνει λόγο για «τρύπα στα σχέδια ανάπτυξης, που δύσκολα θα καλυφθεί μεσοπρόθεσμα».

Τα McDonald’s σταμάτησαν τη λειτουργία τους «προσωρινά» στις 8 Μαρτίου, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως και πολλά άλλα brands, εξάλλου, συνεχίζοντας όμως να πληρώνουν τους υπαλλήλους τους. Η παύση των δραστηριοτήτων τούς κόστισε 127 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 100 αφορούσαν τα αποθέματα της εφοδιαστικής τους αλυσίδας που πήγαν χαμένα. Αλλά συνεχίζοντας με την παρούσα συνθήκη, το κόστος για τους μισθούς και την κάλυψη όλων των οικονομικών τους υποχρεώσεων ανέρχεται μεταξύ των 50 και 55 εκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα McDonald’s παραμένουν το πιο επιτυχημένο franchise brand στο κόσμο

Στην ανακοίνωση της εταιρείας για την αποχώρησή της, ωστόσο, έμφαση δόθηκε και στην ανθρωπιστική παράμετρο της απόφασης. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι «η ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και το επιταχυνόμενα απρόβλεπτο επιχειρηματικό περιβάλλον, οδήγησαν τα McDonald’s να καταλήξουν ότι το να συνεχίσουν να κατέχουν την επιχείρηση στη Ρωσία δεν είναι ούτε εύλογο, αλλά ούτε και συνάδει με τις αρχές τους».  Συμπληρώνεται ακόμα ότι έχουν υποχρέωση απέναντι στη διεθνή κοινότητα να παραμείνουν σταθεροί στις αρχές τους, κάτι που σημαίνει ότι «δεν μπορούμε να κρατήσουμε πλέον τις Αψίδες μας να λάμπουν εκεί».

Στις αρχές Μαρτίου, όταν είχε ανακοινωθεί το προσωρινό κλείσιμο των καταστημάτων, είχαν γραφτεί χιλιάδες λέξεις σε όλο τον κόσμο για τον συμβολισμό που είχαν τα McDonald’s στη Σοβιετική Ένωση – αλλά και για τη Σοβιετική Ένωση, που θα κατέρρεε δύο χρόνια αργότερα από το άνοιγμα του πρώτου καταστήματός τους στη Μόσχα, το 1990. Είδαμε παντού τις φωτογραφίες με τις ουρές των χιλιάδων Μοσκοβιτών που περίμεναν υπομονετικά για να φάνε το πρώτο τους Big Mac. Φαίνεται όμως ότι τώρα είναι πιο ταιριαστός ο τίτλος «Τέλος Εποχής», τώρα που αφαιρέθηκε η επισήμανση «προσωρινά» του Μαρτίου, και η επιχείρηση πωλείται.

Γιατί ήδη οι αναλυτές κάνουν λόγο για αυτό που αντιπροσωπεύει αυτή η αποχώρηση, τη νέα απομόνωση της Ρωσίας, που θα την αναγκάσει να στραφεί στο εσωτερικό της για επενδύσεις και ανάπτυξη νέων καταναλωτικών brands. Ακόμα, πολλοί αναφέρονται στον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η απόφαση αυτή στη στρατηγική και άλλων μεγάλων brands που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, από τα οποία τα περισσότερα έχουν κάνει ανάλογες κινήσεις για προσωρινή παύση των επιχειρήσεών τους, αναμένοντας προφανώς τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Τώρα ίσως αναγκαστούν να ξαναδούν τη στάση τους μέσα από ένα πρίσμα όπου οι αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα, σημειώνουν πολλοί.

Αρκετά μεγάλα brands που δεν έχουν εγκαταλείψει τη χώρα εντελώς, έχουν αναφερθεί στην ανησυχία τους για τον αντίκτυπο που θα είχε η αποχώρησή τους στην ποιότητα ζωής όχι μόνο των υπαλλήλων τους αλλά και των Ρώσων πολιτών, αν και θεωρείται ότι απλώς περιμένουν να τελειώσει ο πόλεμος για να κάνουν μια επανεκκίνηση. Σίγουρα θα φανεί άμεσα αν η απόφαση των McDonald’s θα αλλάξει τη στάση τους. Οπωσδήποτε, πάντως, αυτό που ήδη έχει φανεί, είναι η δύναμη του brand McDonald’s.

Μες πληροφορίες από CNN και Restaurant Dive.
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.