26 Απρ 2024
READING

4 σημεία-κλειδί για το επιτυχημένο branding μιας επιχείρησης

3 MIN READ

4 σημεία-κλειδί για το επιτυχημένο branding μιας επιχείρησης

4 σημεία-κλειδί για το επιτυχημένο branding μιας επιχείρησης

Ο ανταγωνισμός στον επιχειρηματικό τομέα σήμερα είναι πιο σκληρός από ποτέ. Ενώ χιλιάδες νέες επιχειρήσεις ξεκινούν τις δραστηριότητές τους κάθε μέρα, οι περισσότερες δεν αντέχουν για παραπάνω από 5 χρόνια. Ωστόσο πάρα τις σκληρές συνθήκες της αγοράς, υπάρχουν εμπορικές στρατηγικές τις οποίες εάν ενσωματώσει η εκάστοτε επιχείρηση αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να επιτύχει.

1. Μείζονα ρόλο παίζει φυσικά η συνολική παρουσία του χαρακτήρα του brand στο προϊόν, τις υπηρεσίες, σε κάθε έκφανση της επιχείρησης και των δραστηριοτήτων της, καθώς αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ένας πελάτης το προϊόν ή την υπηρεσία που του παρέχεται. Το τι νιώθει όταν ακούσει το όνομα, το brand-name, μιας εταιρείας και τι συνειρμούς μπορεί να κάνει. Σε οποιαδήποτε ενέργεια της εταιρείας πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά στο branding, από το website μέχρι το φυσικό προϊόν, καθώς έτσι προσδιορίζεται η ταυτότητά της. Με αυτό τον τρόπο εκπέμπεται επαγγελματισμός, δημιουργείται μια σταθερά στο μυαλό του πελάτη, μια σχέση εμπιστοσύνης με την επιχείρηση, και είναι σαφώς πιθανότερο η εταιρεία με ξεκάθαρο branding να προτιμηθεί από τους πελάτες.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Nike διαμόρφωσε το brand της χάρη σε αθλητές και celebrities

2. Εξίσου κομβικό ρόλο για την αποτελεσματικότητα του branding παίζει ο καθορισμός και η ομαδοποίηση του κοινού στο οποίο απευθύνεται η εκάστοτε εταιρεία. Το να στοχοθετεί κανείς στο σύνολο της αγοράς μπορεί να αποβεί υπερβολικά κοστοβόρο και εν τέλει αναποτελεσματικό. Αντιθέτως με το να απευθύνεται μια επιχείρηση σε μια συγκεκριμένη μερίδα του κοινού εξοικονομεί χρήμα, απευθύνεται περισσότερο στις ξεχωριστές ανάγκες των καταναλωτών, κερδίζοντας έτσι την αφοσίωσή τους και αυξάνει σταδιακά τους πελάτες της. Άλλωστε, πάντα υπάρχει η δυνατότητα να απευθυνθεί μια εταιρεία και σε άλλες ομάδες υπό διαφορετικά brands, ωστόσο μια ολιστική προσέγγιση σχεδόν πάντα θα υστερεί έναντι της πιο προσωποποιημένης.

3. Άλλος ένας παράγοντας που κάνει μια εταιρεία να ξεχωρίζει είναι το οπτικοακουστικό υλικό της, δηλαδή το λογότυπο, το σλόγκαν ακόμη και το όνομα της εταιρείας. Καθώς είναι το πρώτο στοιχείο που θα προσελκύσει έναν πελάτη, είναι ένα εμπορικό κομμάτι που δεν χωρά εκπτώσεις. Ακόμα και σε περιπτώσεις που μια εταιρεία δυσκολεύεται στην αποτελεσματική δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού είναι προτιμότερο να προσλάβει έναν επαγγελματία του χώρου, καθώς το κόστος στο τέλος της ημέρας θα είναι μικρότερο από μια πιθανή αποτυχία.

Διαβάστε ακόμα: Μπισκότα Παπαδοπούλου και ΙΟΝ | branding σε ελληνικά προιόντα προς μίμηση

4. Επιπροσθέτως, συναρτήσει των παραπάνω, η πρωτοτυπία του branding μιας εταιρείας είναι καταλυτικής σημασίας. Υπάρχουν περιπτώσεις που αποδεικνύουν πως ένα επιτυχημένο σλόγκαν μπορεί να γίνει συνώνυμο μιας επιχείρησης και να την απογειώσει εμπορικά, όπως η περίπτωση της Nike με το γνωστό πλέον «Just do it». Φυσικά η κάθε νέα επιχείρηση μπορεί να αντλήσει ιδέες από άλλες, ήδη κορυφαίες εταιρείες αλλά το να ενσωματώσει κανείς αυτολεξεί μια γνωστή φράση θα καταλήξει επι της ουσίας σε διαφήμιση της αρχικής εταιρείας.

Κλείνοντας, είναι γεγονός πως οι συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά είναι σκληρές, ωστόσο εάν μια νεοσύστατη επιχείρηση λάβει υπόψιν της τις παραπάνω κατευθυντήριες αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες επιτυχίας.

Με πληροφορίες από το Entrepreneur
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.