19 Απρ 2024
READING

Το Pinterest απαγορεύει αναρτήσεις παραπληροφόρησης για την κλιματική αλλαγή

4 MIN READ

Το Pinterest απαγορεύει αναρτήσεις παραπληροφόρησης για την κλιματική αλλαγή

Το Pinterest απαγορεύει αναρτήσεις παραπληροφόρησης για την κλιματική αλλαγή

Στη μάχη ενάντια στη διασπορά ψευδών ειδήσεων όσον αφορά το περιβάλλον φαίνεται πως ρίχνεται το Pinterest. Η δημοφιλής διαδικτυακή πλατφόρμα γίνεται το πρώτο τέτοιο μέσο το οποίο όχι μόνο θα καταπολεμά τους ψευδείς ισχυρισμούς αλλά θα είναι και σε θέση να εντοπίζει και να διαγράφει περιεχόμενο που αρνείται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον, και εν γένει αβάσιμες απόψεις επί του θέματος που έρχονται σε σύγκρουση με τεκμηριωμένες επιστημονικές θέσεις επ’ αυτού.

Με σκοπό να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη σε απόψεις και δημοσιεύματα ειδικών όσον αφορά το παραπάνω ζήτημα, το Pinterest θα έχει τη δυνατότητα πλέον να αφαιρεί περιεχόμενο το οποίο δίνει παραπλανητικές ερμηνείες σε επιστημονικά δεδομένα ή παραπλανητικές λύσεις όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, με σκοπό να εκμηδενίσει φαινόμενα που δυνητικά θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι φυσικές καταστροφές.

Διαβάστε ακόμα: Ανοιχτή επιστολή στο YouTube από 80 fact checkers για την παραπληροφόρηση

Σύμφωνα με το Pinterest, οι παραπάνω κατευθυντήριες γραμμές δε θα αφορούν μόνο τις αναρτήσεις των χρηστών στο κοινωνικό μέσο, αλλά θα είναι το ίδιο αυστηρές και απέναντι στις διαφημίσεις, καθώς νέες οδηγίες για τους ενδιαφερόμενους προστέθηκαν με σκοπό την εξουδετέρωση διαφημίσεων με παραπλανητικό ή ψευδές περιεχόμενο, ακόμα και περιπτώσεις θεωριών συνομωσίας που περιστρέφονται γύρω από την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με επίσημα χείλη της εταιρείας, αξιοποιήθηκαν δεδομένα από εξειδικευμένους συνεργάτες της, με σκοπό να καταστεί το Pinterest ένα ασφαλές και «ειλικρινές» προς τους χρήστες του, online μέσο. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει ανάλογες προσπάθειες. Ήδη από το 2017 είχαν λάβει χώρα ανάλογες ενέργειες όσον αφορά την παραπληροφόρηση στον τομέα της δημόσιας υγείας, ενώ το καλοκαίρι του 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας Covid 19, το Pinterest ανακοίνωσε τον περιορισμό των αποτελεσμάτων αναζητήσεων με θέμα τα εμβόλια αποκλειστικά σε προερχόμενα από αρμόδιους, επίσημους φορείς, όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μπλοκάροντας περιεχόμενο προερχόμενο από αντιεμβολιαστικές πηγές, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η επέκταση του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Επιπροσθέτως, το 2016 η πλατφόρμα είχε απαγορεύει διαφημίσεις με ευαίσθητο περιεχόμενο, ενώ το 2018 σταμάτησε την ανάρτηση πολιτικών διαφημίσεων. Οι παραπάνω κινήσεις έδωσαν στην πλατφόρμα σημαντική εμπειρία, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την θέσπιση νέων κατευθυντήριων όσον αφορά τις προσπάθειες που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε ακόμα: Η διαχρονικότητα των δυνατοτήτων του Pinterest στις τάσεις της αγοράς 

Τι έδωσε όμως το έναυσμα για να αναλάβει η εταιρεία τέτοιου είδους δράση; Σύμφωνα με την ίδια, αφορμή στάθηκε το ολοένα αυξανόμενο ποσοστό αναζητήσεων που αφορούν τον τρόπο ζωής με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και των ανάλογων προϊόντων, δηλαδή μια αύξηση του ενδιαφέροντος για τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον εν γένει. Μάλιστα τα ποσοστά αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 64%.

Στην προσπάθειά του να ενθαρρύνει περισσότερο το ενδιαφέρον για τέτοιες πρακτικές, το Pinterest θα επιστρατεύσει μια ομάδα content creators από διάφορες χώρες, λανσάροντας μια νέα σειρά περιεχομένου, της οποίας η θεματολογία θα περιστρέφεται γύρω από τον βιώσιμο τρόπο ζωής. Επιπροσθέτως, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παρέχει πίστωση του κόστους των διαφημίσεων σε οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της βιωσιμότητας, δίνοντας με αυτό τον τρόπο στο ενδιαφερόμενο κοινό ακόμα μεγαλύτερη ευκολία στην αναζήτηση τρόπων ζωής πιο φιλικών προς το περιβάλλον.

Στην πράξη

Ωστόσο, η διαφοροποίηση της πολιτικής μιας εταιρείας και η τελική υλοποίησή της είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Το Pinterest ισχυρίζεται πως με έναν συνδυασμό αυτοματοποιημένων διαδικασιών και ελέγχου από τους αρμόδιους moderators, θα είναι σε θέση να εντοπίζει και να «ρίχνει» από την πλατφόρμα του διαφημίσεις που δε συμμορφώνονται με τις νέες του κατευθυντήριες, ενώ κομβικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και οι χρήστες, οι οποίοι καλούνται να υποβάλλουν αναφορά για οποιοδήποτε παρόμοιο περιστατικό πέσει στην αντίληψη τους.

Οι ενέργειες του Pinterest έχουν αποσπάσει θετικό feedback από φορείς και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της βιωσιμότητας και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τους ιδίους, οι προσπάθειες του κοινωνικού μέσου θα πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και από άλλες εταιρείες ευρείας απήχησης, ώστε να υπάρξει πρόοδος στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος μιας γενικευμένης τάσης προς μια πιο ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα κατεύθυνση. Ηδη παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί, μεταξύ των οποίων το Ebay, το Amazon και η Meta, έχουν κληθεί από αρμόδιους φορείς να δώσουν διευκρινίσεις για τις πράσινες στρατηγικές τους και το πώς διαχειρίζονται την ανάγκη για πιο βιώσιμες πολιτικές, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν κάλεσμα για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ άλλων, για την επίτευξη του στόχου του περιορισμού των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Με πληροφορίες από το TechChrunch
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.