22 Δεκ 2024
READING

Γιατί η βιωσιμότητα ανεβαίνει στις προτεραιότητες της μόδας

3 MIN READ

Γιατί η βιωσιμότητα ανεβαίνει στις προτεραιότητες της μόδας

Γιατί η βιωσιμότητα ανεβαίνει στις προτεραιότητες της μόδας

Ενώ παραδοσιακά οι στρατηγικές και οι νοοτροπίες του επιχειρηματικού κόσμου περιορίζονταν σχεδόν αποκλειστικά στην αύξηση του κέρδους και στην επέκταση των επιχειρήσεων, μια νέα μεταβλητή κάνει σταδιακά ολοένα κι εντονότερη την παρουσία της, καθώς παρατηρούμε το ενδιαφέρον των επενδυτών παγκοσμίως να στρέφεται όλο και περισσότερο προς αυτήν την κατεύθυνση. Μιλάμε φυσικά για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις που επιφέρει στις επιχειρήσεις ανά την υφήλιο.

Η παραπάνω τάση βέβαια δεν προέκυψε από μόνη της. Οι νέες παγκόσμιες περιβαλλοντικές κατευθυντήριες, η στροφή καθημερινά αυξανόμενου μέρους του καταναλωτικού κοινού προς φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, έπαιξαν ρόλο σε αυτήν τη μετάβαση. Άλλωστε η επιχειρηματική βιομηχανία τραυματίζεται τα τελευταία χρόνια σε πολλά επίπεδα από οικολογικές καταστροφές που μαστίζουν μέρη του πλανήτη, στα οποία πολλές εταιρείες δραστηριοποιούνται. Επιπλέον, ιδιαίτερα στον χώρο της μόδας, νέοι κανονισμοί επιβάλλουν στις εταιρείες να δημοσιεύουν στοιχεία όσον αφορά τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο.

Βιωσιμότητα: Βιωσιμότητα | Πού θα κινηθεί η μόδα το 2022

Στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στις ΗΠΑ, κυβερνητικοί φορείς επιβάλλουν πλέον στις εταιρείες να κάνουν γνωστές στο ευρύ κοινό τις επιπτώσεις που έχουν οι δραστηριότητές τους στην κλιματική αλλαγή, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, εντός της οποίας παρόμοιες πολιτικές προϋπήρχαν, σκοπεύει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητά τους. Στο ίδιο μοτίβο κινούνται σταδιακά και ασιατικά επιχειρηματικά κέντρα, όπως το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη.

Επί της ουσίας, η ύπαρξη των παραπάνω κανονισμών κάνει ευκολότερη και σαφέστερη την επιλογή των εταιρειών που θα χρηματοδοτηθούν από τους απανταχού επενδυτές, καθώς αν και προς το παρόν δε υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες προς τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παρατηρείται μια παγκόσμια στροφή σε πιο βιώσιμες πρακτικές, που ρίχνει όμως φως σε μέχρι τώρα λιγότερο γνωστές πτυχές της βιομηχανίας.

Στο τέλος της ημέρας, η κλιματική αλλαγή δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για τον επιχειρηματικό κόσμο, συνθήκες που πολλοί φοβούνται πως μπορεί να κλιμακωθούν σε κινδύνους για ολόκληρα οικονομικά οικοσυστήματα. Η αξιολόγηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μιας εταιρείας αλλά και του κινδύνου στον οποίο εκτίθεται από την κλιματική αλλαγή, προστίθεται λοιπόν στις παραμέτρους που λαμβάνουν υπόψιν τους οι επενδυτές πριν προσωρήσουν στη χρηματοδότησή της.

Διαβάστε ακόμα: Oι στόχοι βιωσιμότητας του Hermès έχουν την υποστήριξη της επιστήμης και του ΟΗΕ

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως μεγάλα ονόματα στον τομέα της μόδας υιοθετούν σταδιακά πολιτικές μειωμένων εκπομπών άνθρακα στους κύκλους λειτουργίας τους, καθώς οι νέες οδηγίες βρίσκουν εφαρμογή σε εταιρείες τεράστιου οικονομικού βεληνεκούς, γεγονός που οδηγεί κολοσσούς του χώρου στην πρόσληψη ειδικών σε περιβαλλοντικά ζητήματα, με σκοπό την πληροφόρηση και την ευθυγράμμισή τους με το νέο, βιωσιμότερο καθεστώς.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν ήδη αντιμετωπίσει επιπτώσεις και κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας και άλλες οικολογικές καταστροφές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την προμήθεια απαραίτητων πρώτων υλών. Επιπροσθέτως, η αυξανόμενη «πράσινη» στροφή των καταναλωτών σε βιωσιμότερα προϊόντα αλλά και οι εν δυνάμει αυστηρότερες περιβαλλοντικές πολιτικές, σε βαθμό επιβολής προστίμων σε εταιρείες που δε συμμορφώνεται, κάνουν επιχειρήσεις αλλά και επενδυτές να λαμβάνουν σοβαρά τέτοιες πιθανότητες και να διαμορφώνουν σταδιακά τους τρόπους λειτουργίας τους. Μάλιστα τελευταία παρατηρούνται περιπτώσεις εταιρειών που μετά από ελέγχους από αρμόδιους φορείς αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν και να αναθεωρήσουν πρακτικές που διαφήμιζαν ως βιώσιμες.

Η ολοένα αυξανόμενη πίεση των επενδυτών για πιο φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές εκ μέρους των επιχειρήσεων, αλλά και το ενδιαφέρον τους για εταιρείες που ενσωματώνουν τέτοιες, μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε μια ουσιαστικότερη υλοποίηση βιωσιμότητας εκ μέρους τους, καθώς όπως όλα δείχνουν, στο εγγύς μέλλον, θα είναι πολύ πιθανότερο να επενδύσει κανείς σε μια πιο «πράσινη» εταιρεία. Τέτοιες επιχειρήσεις, οι οποίες θα κατανοήσουν και θα προσαρμόσουν τις λειτουργίες τους στα νέα «πρέπει» της αγοράς θα είναι αυτές οι οποίες θα βγουν κερδισμένες μακροπρόθεσμα.

Με πληροφορίες από το Business of Fashion
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.