Η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του φαινομένου του θερμοκηπίου μέσω της μείωσης των εκπομπών ρυπογόνων αερίων έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή και στον επιχειρηματικό κόσμο. Η παραπάνω ανάγκη έδωσε σάρκα και οστά στη Supplier Leadership on Climate Transition (Supplier LoCT), μια κοινοπραξία εταιρειών που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2021 από τις Mars, PepsiCo και McCormick & Company.
Ωστόσο, τα μέλη της Supplier LoCT αυξάνονται εκθετικά, καθώς εκτός από τα ιδρυτικά μέλη ακόμα 12 εταιρείες-κολοσσοί προστέθηκαν στο καταστατικό της, και συγκεκριμένα η Atlantic Packaging, η γνωστή σε όλους Coca-Cola, ο όμιλος εταιρειών της Estée Lauder, η Nestlé, αλλά και οι General Mills, Mondelēz International, Restaurant Brands International και η Yum!, μητρική των KFC και Pizza Hut.
Τα μέλη της παραπάνω συμμαχίας αποκτούν πρόσβαση σε σεμινάρια της Guidehouse, τα οποία καθοδηγούν τις συμμετέχουσες εταιρείες στην αντιμετώπιση των αερίων του θερμοκηπίου και στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, μέσω επιστημονικών προσεγγίσεων στη στοχοθεσία. Στα εν λόγω σεμινάρια παρέχονται κατευθυντήριες για τις ενδοεταιρικές διαδικασίες αλλά και για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η αναγνώριση για τις προσπάθειες των εταιρειών στον περιβαλλοντικό τομέα, στοιχεία τα οποία αποδεικνύονται εκ του αποτελέσματος πολύτιμα, καθώς στον δεύτερο μόλις χρόνο σεμιναρίων οι συμμετοχές έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με τα αρχικά νούμερα, ενώ περισσότεροι από 1200 αντιπρόσωποι εταιρειών παρακολουθούν πλέον τα σεμινάρια.
Διαβάστε ακόμα: H Coca-Cola δημιούργησε το πρώτο 100% plant-based μπουκάλι
Μέχρι πρότινος, οι εταιρείες στην πλειονότητά τους εστίαζαν στη μέτρηση των εκπομπών αερίων από τη δική τους διαδικασία παραγωγής και από την κατανάλωση ρεύματος, χρησιμοποιώντας τους όρους «scope 1» και «scope 2» αντίστοιχα. Ωστόσο, για πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του φαγητού και του ποτού, οι εκπομπές αερίων προέρχονται στον μεγαλύτερο βαθμό από την αλυσίδα εφοδιασμού και ορίζονται ως «scope 3». Σύμφωνα με τον Britt Harter, τον υπεύθυνο της Guidehouse για τη βιωσιμότητα, το μοντέλο της Supplier LoCT αποδεικνύεται ως μια πρακτική και μετρήσιμη προσέγγιση στο πρόβλημα της μείωσης των ρύπων που προέρχονται και από την εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία πολλές φορές δεν είναι εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχο της εκάστοτε εταιρείας.
Οι εταιρείες της Supplier LoCT έχουν απευθύνει κάλεσμα για συνεργασία και σε άλλες εταιρείες που έχουν θέσει περιβαλλοντικούς στόχους αναγνωρισμένους από το Science Based Targets initiative (SBTi) – τον οργανισμό που ίδρυσαν ο ΟΗΕ, η WWF και ο ΜΚΟ CDP – καθώς γίνεται αντιληπτό ότι η επίτευξη των μηδενικών εκπομπών απαιτεί βαθιές, ριζικές αλλαγές στις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς και την πλήρη ενσωμάτωση ανάλογων στρατηγικών στον πυρήνα του συνόλου των εταιρειών, αλλά και τη στήριξή τους στους προμηθευτές τους κατά τη μετάβαση σε πρακτικές μηδενικού αποτυπώματος.
Διαβάστε ακόμα: Nestlé και Unilever απαντούν στις κατηγορίες για greenwashing
Σύμφωνα με τη Supplier LoCT, αρκετοί συμμετέχοντες έχουν ήδη καταγράψει και παρουσιάσει στοιχεία αναφορικά με την πρόοδο των εταιρειών τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο της Atlantic, το 100% των βασικών προμηθευτών τους έχουν αφοσιωθεί στις κατευθυντήριες της Supplier LoCT, ενώ λύση δόθηκε σε περιπτώσεις προμηθευτών που είχαν τη διάθεση να καταγράψουν τις εκπομπές διοξειδίου των εταιρειών τους αλλά δε γνώριζαν τον τρόπο.
Οι συμμετοχές στα σεμινάρια είναι ανοιχτές για τους προμηθευτές, αρχής γενομένης το Σεπτέμβριο του 2022, ενώ θα εμπεριέχεται και μια νέα ενότητα για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από την διαδικασία των προμηθειών.
Mε πληροφορίες από Environment+Energy Leader
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.