19 Απρ 2024
READING

Η Apivita έφερε στο προσκήνιο τον ρόλο του σημαντικότερου επικονιαστή του πλανήτη, της μέλισσας

6 MIN READ

Η Apivita έφερε στο προσκήνιο τον ρόλο του σημαντικότερου επικονιαστή του πλανήτη, της μέλισσας

Η Apivita έφερε στο προσκήνιο τον ρόλο του σημαντικότερου επικονιαστή του πλανήτη, της μέλισσας

Αναλογιζόμενος κάποιος το ρόλο της επικονίασης που πραγματοποιούν οι μέλισσες, για τον άνθρωπο και τη διαβίωσή του, αλλά και για τη διαιώνιση του φυσικού πλούτου, ίσως μπορεί να καταλάβει αρκετά από τη φιλοσοφία μιας εταιρείας όπως η Apivita.

Η μέλισσα θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη μας. Εάν οι μέλισσες χάνονταν λόγω του ότι πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους επικονιαστές που παραμένουν σε ζωή στον πλανήτη – καθότι οι μικρότεροι χάνονται κυρίως λόγω της ρύπανσης – ένα μεγάλο μέρος της πρωτογενούς παραγωγής και επομένως των διαθέσιμων τροφίμων θα χανόταν.

H Apivita, έχοντας θέσει τα θεμέλια για την εδραίωσή της στον τομέα της βιωσιμότητας ήδη από τον ιδρυτή της, Νίκο Κουτσιανά, και πριν την εξαγορά της από τον όμιλο Puig, ήταν η εταιρεία που πρωτοπόρησε στη βιωσιμότητα, που σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ ως βασική προϋπόθεση ανάπτυξης κάθε επιχειρηματικής οντότητας. To 1972, o Nίκος και η Νίκη Κουτσιανά, δύο νέοι τότε φαρμακοποιοί, δημιουργούσαν τα πρώτα φυσικά καλλυντικά με προϊόντα της μέλισσας και εκχυλίσματα βοτάνων που αφειδώς προσφέρει η ελληνική φύση.

Διαβάστε ακόμα: Apivita: Το πέταγμα της μέλισσας και τα φτερά της Puig την ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο

Κύρια πηγή έμπνευσης σε όλη την διαδρομή τους αποτέλεσε η τέλεια δομημένη κοινωνία της μέλισσας και η ολιστική προσέγγιση του Ιπποκράτη που σχετίστηκε με την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το γεγονός ότι η Apivita, η οποία δημιουργήθηκε το 1973, αντλεί την προέλευση του ονόματός της από τις λέξεις Apis που σημαίνει μέλισσα και Vita που σημαίνει ζωή, με το σύνολο της λέξης Apivita να κρύβει εν συντομία τη φράση «η ζωή της μέλισσας».

Η φιλοσοφία που βασίστηκε πάνω στην τέλεια κοινωνία της μέλισσας

Η Apivita δόμησε την πορεία της πάνω στην κοινωνία της μέλισσας και την πλούσια σε βιοποικιλότητα ελληνική χλωρίδα. Η παραγωγή της συνδυάζει μελισσοκομικά προϊόντα, όπως πρόπολη, μέλι και βασιλικό πολτό, πιστοποιημένα φυτικά εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια βιολογικής καλλιέργειας, για να παράγει φυσικά προϊόντα – με έως και 100% φυσικές συνθέσεις. Παράλληλα, στα προϊόντα της δε χρησιμοποιεί συνθετικά συστατικά, όπως προπυλενογλυκόλη, parabens, σιλικόνες που δε βιοαποδομούνται στο περιβάλλον, ενώ χρησιμοποιεί ανακυκλωμένες και ανακυκλώσιμες συσκευασίες.

Συντασσόμενη με την παγκόσμια τάση της αγοράς των τελευταίων ετών, η Apivita ακολουθεί τη φιλοσοφία τού «clean beauty», με προϊόντα που είναι βασισμένα στις αρχές της βιωσιμότητας και περιέχουν φυσικά και ασφαλή υλικά, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Εκτός των άλλων όμως, για τη συσκευασία των προϊόντων της η Apivita για περισσότερα από 15 χρόνια χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα υλικά.

Eπιλογή συσκευασίας από διατμηματική ομάδα της Apivita

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος επιλογής της συσκευασίας για τα προϊόντα της. Πραγματοποιείται από μία διατμηματική ομάδα της Apivita, η οποία αποτελείται από εργαζομένους τμημάτων όπως Marketing, R&D, New Product Development, Scientific Affairs κ.ά. Η έναρξη της επιλογής, ανάπτυξης και βελτίωσης μιας (νέας) συσκευασίας λαμβάνει χώρα με τη συμπλήρωση του εντύπου PDS (Product Design Specification) και την οριστικοποίηση του τελικού χρονοδιαγράμματος από το τμήμα του Global Marketing. Η επιλογή γίνεται με βάση τη φιλοσοφία της εταιρείας, την αισθητική του προϊόντος, το κόστος των υλικών συσκευασίας και το επιθυμητό κόστος του τελικού προϊόντος, το φιλικό στο χρήστη και στο περιβάλλον προφίλ του υλικού συσκευασίας, τη συμβατότητα με το προϊόν (compatibility).

Η διαρκής επαναπιστοποίηση ως B Corp

Βασικό σημείο στην πορεία της Apivita αποτελεί εκτός των άλλων η διαρκής επαναπιστοποίησή της ως εταιρείας B Corp. Αποτέλεσε μάλιστα την πρώτη ελληνική εταιρεία που πιστοποιήθηκε ως B Corp, ενώ έχει ενταχθεί και στη λίστα των καλύτερων στον κόσμο B Corp εταιρειών στον τομέα του περιβάλλοντος. Πρόκειται για τη διεθνή πιστοποίηση οντοτήτων με κερδοσκοπικό χαρακτήρα στους τομείς κοινωνικής και περιβαλλοντικής επίδοσης.

Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ήδη η Apivita τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει τις προδιαγραφές για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε μία εποχή που η συζήτηση για τον συγκεκριμένο τομέα βρισκόταν μακριά από το κάδρο πολλών επιχειρήσεων. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση βρέθηκε πριν από την εποχή μας, σε μία συζήτηση που σήμερα είναι εξαιρετικά επίκαιρη.

Ο λόγος, για την περίοδο που διανύουμε, όπου η ενεργειακή εξοικονόμηση και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθίστανται επιτακτική ανάγκη για τις περισσότερες βιομηχανικές επιχειρήσεις, λόγω του υψηλότατου κόστους ενέργειας που απορρέει από την κρίση στην Ουκρανία και τον ρόλο της Ρωσίας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Οι εγκαταστάσεις της Apivita στο Μαρκόπουλο είναι βιοκλιματικές. Δημιουργήθηκαν το 2013 και σε αυτές στεγάζονται η παραγωγή, η έρευνα και ανάπτυξη πρώτων υλών, εκχυλισμάτων, νέων προϊόντων, ο ποιοτικός έλεγχος, τα βιοχημικά εργαστήρια και η διοίκηση της επιχείρησης. Η επένδυση για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ανήλθε στα 15 εκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας μέρος της δέσμευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Apivita. Με βάση τον στόχο που έχει θέσει η εταιρεία, πρόκειται να πιστοποιηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια για την περιβαλλοντική τους απόδοση με βάση τη βρετανική μέθοδο αξιολόγησης BREEAM.

Επιμέρους κινήσεις που έχει υλοποιήσει κατά καιρούς η Apivita στον τομέα της βιωσιμότητας σχετίζονται με τη μείωση της κατανάλωσης νερού μέσα από εγκατάσταση συστήματος CIP για το πλύσιμο των καζανιών. Η εταιρεία προέβη επίσης στην ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων της και την προμήθεια υβριδικών οχημάτων, με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων αλλά και στην παροχή εταιρικής κάρτας καυσίμων για τον έλεγχο της κατανάλωσης. Ως προς τα προϊόντα της επένδυσε στη μείωση της χρήσης διαλυτών που χρησιμοποιούνται στα εκχυλίσματά της.

Κεντρικό σημείο η εκπαίδευση

Καίριο σημείο της στρατηγικής βιωσιμότητας που εφαρμόζει αποτελεί η εκπαίδευση που πραγματοποιείται στο εργοστάσιό της με την υποδοχή μαθητών και φοιτητών για τις αρχές της βιώσιμης και της πράσινης ανάπτυξης. Ένα ακόμα βήμα αποτέλεσε και η διαπαιδαγώγηση μαθητών στα σχολεία μέσω των Bee Schools και η ενημέρωση μέσω ολοήμερων εργαστηρίων για τον ρόλο της επικονίασης των μελισσών και τον ρόλο που αυτή έχει τόσο για την κοινωνία της μέλισσας αλλά και για τη ζωή του ανθρώπου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.