21 Δεκ 2024
READING

Οι υπάλληλοι «μπούμερανγκ» | Πότε επιστρέφουν στις εταιρείες απ’ όπου παραιτήθηκαν

4 MIN READ

Οι υπάλληλοι «μπούμερανγκ» | Πότε επιστρέφουν στις εταιρείες απ’ όπου παραιτήθηκαν

Οι υπάλληλοι «μπούμερανγκ» | Πότε επιστρέφουν στις εταιρείες απ’ όπου παραιτήθηκαν

Είναι δεδομένο πως παγκοσμίως οι εταιρείες αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού, αλλά και δυσκολίες στην ανεύρεση νέων υπαλλήλων. Το φαινόμενο αυτό φαίνεται να έλαβε μεγάλες διαστάσεις με την έλευση της πανδημίας καθώς εκατομμύρια εργαζόμενων εγκατέλειψαν τις εργασίες τους στις αρχές του 2020, στη «Μεγάλη Παραίτηση», που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στις ΗΠΑ – όπου, μάλιστα, ακόμα καταγράφονται κάθε μήνα ρεκόρ παραιτήσεων. Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος αυτών των υπαλλήλων σταδιακά επιστρέφει στις προηγούμενες εργασίες τους. Οι εργαζόμενοι αυτοί χαρακτηρίζονται ως «υπάλληλοι μπούμερανγκ».

Σχεδόν 1 στους 5 υπαλλήλους που παραιτήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας έχουν επιστρέψει στον προηγούμενο εργοδότη τους, και από όσους δεν έχουν ακόμα επιστρέψει, ένα μη αμελητέο ποσοστό δηλώνει πως εφόσον υπήρχε η επιλογή θα τη λάμβαναν σοβαρά υπ’ όψιν, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της UKG που δραστηριοποιείται στο χώρο του ανθρώπινου δυναμικού.

Οι λόγοι της επιστροφής μπορεί να ποικίλλουν. Οι εργαζόμενοι μπορεί να αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες, να διαπίστωσαν πως με την απομάκρυνσή τους δε βελτιώθηκε η κατάστασή τους αλλά ακόμα και να ένιωσαν νοσταλγία για το προηγούμενο εργασιακό τους περιβάλλον. Άλλωστε, σε πολλούς τομείς, μεταξύ αυτών και ο τομέας της μόδας, είναι σύνηθες φαινόμενο να αποχωρεί κάποιος υπάλληλος, επιστρέφοντας μερικά χρόνια μετά, με μεγαλύτερες αποδοχές, καλύτερη θέση καθώς και μεγαλύτερη και πιο πολυδιάστατη εμπειρία.

Φαίνεται ωστόσο πως η επιστροφή των «υπαλλήλων μπούμερανγκ» μπορεί να ωφελήσει εκτός από τους εργαζόμενους και τις ίδιες τις εταιρείες. Οι υπάλληλοι που επιστρέφουν στους προηγούμενους εργοδότες τους γνωρίζουν ήδη τον τρόπο λειτουργίας και τους στόχους της εταιρείας, κι έτσι εξοικονομούνται πολλές φορές τεράστια ποσά καθώς χρειάζονται λιγότερη εκπαίδευση από έναν νέο υπάλληλο. Επίσης βελτιώνουν την εικόνα της εταιρείας, καθώς λόγω της επιστροφής των υπαλλήλων φαίνεται σαν ένα ευχάριστο κι επιθυμητό περιβάλλον για να εργαστεί κανείς.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Οι υπάλληλοι που νιώθουν ότι δεν τους ακούν, παραιτούνται

Παρ ’όλα αυτά, οι εργαζόμενοι δε θα επιστρέψουν εάν δεν υπάρξουν οι επιθυμητές γι’ αυτούς προϋποθέσεις. Οι εργοδότες τους οφείλουν να κρατούν επαφή μαζί τους και να τους δελεάσουν αποδεικνύοντας εμπράκτως πως διέπονται από μια κουλτούρα που επιβραβεύει και δε μνησικακεί απέναντι στην πιθανή επιστροφή τους.

Οι εταιρείες που κρατούν αρχεία για τις επιδόσεις των εργαζομένων που αποχώρησαν, καθώς και στοιχεία από τις συνεντεύξεις αποχώρησης, αλλά και στοιχεία επικοινωνίας, έχουν ένα σαφές προβάδισμα στην προσέλκυση των «υπαλλήλων μπούμερανγκ». Ο Stephen Kramer,  γενικός διευθυντής της Workjam, εταιρείας διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, δηλώνει πως είναι πολύ δύσκολο να προσελκύσει ο εργοδότης κάποιον υπάλληλο με τον οποίο δε διατηρούσε τέτοιες σχέσεις. Το ζητούμενο είναι δηλαδή να έχει ο εργοδότης ένα ικανοποιητικό «δίκτυο» πληροφοριών, ώστε ο υπάλληλος που επιστρέφει να νιώθει σαν να επιβραβεύεται παρά σαν παρίας.

Κομβικό ρόλο στην επιστροφή των εργαζόμενων παίζουν οι εκάστοτε μάνατζερ, οι οποίοι διατηρώντας καλές σχέσεις με τους υπαλλήλους ακόμα και μετά την αποχώρησή τους, δείχνουν εμπράκτως πως ενδιαφέρονται γι’ αυτούς ως ανθρώπους. Αυτού του είδους οι σχέσεις μπορούν να αποτελέσουν το δέλεαρ για την επιστροφή του εργαζόμενου στον προηγούμενο εργοδότη του, κάτι που αποδεικνύει με τη σειρά του πως οι δεσμοί που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν είναι ισχυροί.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Πώς νιώθουν οι υπάλληλοι που επιστρέφουν στο γραφείο μετά την τηλεργασία

Παρά τα παραπάνω, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί από τις εταιρείες στο ποιοι υπάλληλοι τελικά θα επιστρέψουν. Εργαζόμενοι οι οποίοι απομακρύνθηκαν για αρνητικούς λόγους όπως η χαμηλή απόδοση θα πρέπει να αποφεύγονται, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι απαραίτητο να επιστρέψουν όλοι οι top performers.

Επιπροσθέτως, οι συνεντεύξεις αποχώρησης δε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια τυπική διαδικασία, καθώς το feedback που λαμβάνουν οι εταιρείες εξηγεί τους λόγους που αποχωρεί κανείς, οι οποίοι αν μείνουν ανεπίλυτοι, η προσέλκυση του υπαλλήλου δε θα είναι εύκολη υπόθεση.

Στον τομέα του λιανεμπορίου, μεγάλο μέρος της αποχώρησης εργατικού δυναμικού τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε αιτίες που γίνεται προσπάθεια να βελτιωθούν, όπως η ανησυχία για τον Covid, οι χαμηλοί μισθοί και οι μη ευέλικτες συνθήκες εργασίας.

Κλείνοντας, έχει αποδειχθεί εμπράκτως πως πολλοί εργοδότες θα υποδέχονταν με ανοιχτές αγκάλες παλαιότερους εργαζόμενους, καθώς έχοντας περάσει ένα σεβαστό χρονικό διάστημα στην εκάστοτε εταιρεία, τη γνωρίζουν εκ των έσω σε όλες τις εκφάνσεις, γεγονός που καθιστά την επιστροφή τους ένα δυνατό παράδειγμα για τους υπόλοιπους υπαλλήλους, κάτι που μόνο ωφέλιμο μπορεί να αποβεί.

Με πληροφορίες από το Business of Fashion
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.