24 Απρ 2024
READING

Είναι οι ταινίες που βασίζονται σε videogames το νέο όπλο του Χόλιγουντ;

5 MIN READ

Είναι οι ταινίες που βασίζονται σε videogames το νέο όπλο του Χόλιγουντ;

Είναι οι ταινίες που βασίζονται σε videogames το νέο όπλο του Χόλιγουντ;

Τα τελευταία δύο χρόνια, τα lockdowns και η αύξηση του χρόνου που περνούσαν οι άνθρωποι στο σπίτι έδωσαν εξαιρετική ώθηση στα βιντεοπαιχνίδια. Οι διάφορες σειρές των παιχνιδιών, είτε αγορασμένες είτε δωρεάν online, σημειώνουν σχεδόν κάθε μήνα νέα ρεκόρ, τόσο στις πωλήσεις όσο και στην αναγνώριση των κριτικών.

Η περσινή χρονιά ήταν μια χρονιά όπου η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών άφησε πολύ πίσω της τον κινηματογράφο, τη μουσική και τις πωλήσεις DVD και έγινε η πολυτιμότερη αγορά ψυχαγωγίας. Οι πωλήσεις λογισμικού και κονσολών ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 4 δισεκ. δολάρια, που είναι περισσότερες από τις πωλήσεις DVD και μουσικής μαζί και περισσότερες από 4 φορές τις εισπράξεις από τα κινηματογραφικά ταμεία.

Πολλές φορές το Χόλιγουντ και η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών έχουν συγκριθεί μεταξύ τους σε σχέση με την καλλιτεχνική και οικονομική τους αξία. Ωστόσο, οι δύο βιομηχανίες δεν είναι ανταγωνιστές. Στην πραγματικότητα, το Χόλιγουντ φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει την αξία των brands των βιντεοπαιχνιδιών στη δημιουργία δυνατών ιστοριών και, έτσι, έχει ξεκινήσει μια έκρηξη στις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μεταφορές βιντεοπαιχνιδιών. Η τάση αυτή του Χόλιγουντ θυμίσει αυτό που έκανε στο παρελθόν με τα κομικς, δίνοντας τους ζωή στην μεγάλη οθόνη. Τώρα, οι κριτικοί ταινιών προβλέπουν ότι τα σύμπαντα των παιχνιδιών θα αντικαταστήσουν σύντομα τους ήρωες των κόμικς ως το βασικό υλικό για το νέο κύμα blockbusters αυτής της δεκαετίας.

Διαβάστε επίσης: Η βιομηχανία κινηματογράφου, το Netflix και οι Χρυσές Σφαίρες

Μέχρι πρότινος, συνήθως, οι προσαρμογές βιντεοπαιχνιδιών από το Χόλιγουντ δεν θεωρούνταν τόσο πετυχημένες, είτε επειδή το κοινό για ένα συγκεκριμένο παιχνίδι είναι πολύ εξειδικευμένο και είχε υψηλές απαιτήσεις, είτε επειδή το τελικό προϊόν όντως δεν ήταν εξίσου ποιοτικό με το βιντεοπαιχνίδι. Αυτό πλέον έχει αλλάξει, με ορόσημο την κυκλοφορία του “Detective Pikachu” του 2019, που έσπασε τα ρεκόρ εισπράξεων και κέρδισε ένα σκορ 68% στον ιστότοπο κριτικών για ταινίες, Rotten Tomatoes, το οποίο ναι μεν δεν είναι άριστη βαθμολογία αλλά είναι αρκετά καλή συγκριτικά.

Έπειτα, η συνέχεια του “Sonic the Hedgehog” του 2020 αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα εξαιρετικά πετυχημένης ταινίας που βασίζεται σε βιντεοπαιχνίδι. Η ταινία είχε τεράστιες εισπράξεις στο σαββατοκύριακο της πρεμιέρας της, περισσότερες από οποιαδήποτε προσαρμογή βιντεοπαιχνιδιού στην ιστορία, με 71 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις εισιτηρίων στις ΗΠΑ. Είναι επίσης η δεύτερη ταινία gaming με τις καλύτερες κριτικές. Η σειρά “The Witcher” του Netflix, επίσης βασισμένη σε βιντεοπαιχνίδι, αγαπήθηκε από πολλούς και αναδείχθηκε σε επιτυχία. Πλέον, λοιπόν, ακόμη και αν μια προσαρμογή παιχνιδιού αποδοκιμάζεται από τους κριτικούς και από τους gamers, φαίνεται να έχει ικανοποιητική απήχηση στο μέσο κοινό.

Γενικότερα, τα κινηματογραφικά στούντιο φαίνονται πως τα τελευταία χρόνια έχουν βρει τον τρόπο να προβάλλουν πιο ικανοποιητικά ταινίες βασισμένες σε games. Για παράδειγμα, εδώ και 20 χρόνια, το Halo έχει αναπτύξει μια αρκετά μεγάλη και πολύπλοκη ιστορία, αρκετή ώστε να αξίζει τη μακρόχρονη τηλεοπτική προβολή που θα έχει το 2022 στην Paramount+.

Το μέλλον

Οι εταιρείες παραγωγής ταινιών και σειρών έχουν πολλά σχέδια για το μέλλον σχετικά με τη βιομηχανία του gaming. Η Sony χρησιμοποιεί την PlayStation Studios για να παράγει διάφορες σειρές και ταινίες. Αυτές περιλαμβάνουν το The Last of Us με το HBO, το God of War με την Amazon και άλλα. Ακόμα, το Netflix έχει υπογράψει για την προσαρμογή πολλών παιχνιδιών όπως το Resident Evil της Capcom, το Tomb Raider της Square Enix, το Assassin’s Creed της Ubisoft και άλλα. Η Amazon εργάζεται επίσης σε αντίστοιχα project.

Φυσικά, αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε πολύ γνωστά και επιτυχημένα παιχνίδια. Η εταιρεία παραγωγής dj2 Entertainment, η οποία βοήθησε στη συμπαραγωγή και των δύο ταινιών Sonic, εργάζεται τώρα για τη διασκευή λιγότερο γνωστών παιχνιδιών, όπως τα Disco Elysium, Life is Strange και It Takes Two, με το αξίωμα ότι τα παιχνίδια με μικρότερο προϋπολογισμό αποδίδονται με μεγαλύτερη ευκολία και ποιότητα. Μάλιστα, τους τελευταίους έξι μήνες, η dj2 έχει υπογράψει συμφωνίες πρώτης προβολής με την Amazon για την παραγωγή ακόμη περισσότερων έργων.

Στο μεταξύ, οι ταινίες βασισμένες σε κόμικς δεν πρόκειται να αντικατασταθούν. Και μπορεί ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων να αγαπούν την Marvel, ωστόσο, η τελευταία ταινία “Spider-Man” που ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, καθώς και η επίδοση του “The Batman” καταδεικνύει τη διατηρούμενη αγάπη και για τις ταινίες υπερηρώων.

Οι υπάρχουσες προσαρμογές κόμικς μπορούν να λειτουργήσουν ως μοντέλα για πιο ποιοτικές ταινίες που να βασίζονται σε βιντεοπαιχνίδια, όπως είναι ήδη ταινίες όπως τα “Joker”, “The Dark Knight” και “Black Panther”. Το μυστικό είναι να διατηρείται μια παραγωγή ταινιών και σειρών σε πολλά είδη και από μεγάλη ποικιλία σκηνοθετών, ώστε να καλύπτονται τα γούστα και οι προσδοκίες ενός μεγαλύτερου μέρους του κοινού.

Η επέκταση των videogames στο Χόλιγουντ είναι μια σχετικά καινούργια τάση. Σύντομα, οι υπηρεσίες streaming και οι κινηματογράφοι θα γεμίσουν με ιστορίες και χαρακτήρες που είναι πιο οικείοι στους gamers. Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τα κόμικς, τα οποία δεν ξεφεύγουν ποτέ πολύ από το σενάριο με τους υπερήρωες και το είδος της δράσης, τα βιντεοπαιχνίδια έχουν τη δυνατότητα να αφηγηθούν ποικίλες ιστορίες για ένα πολύ ευρύτερο κοινό.

Με πληροφορίες από το Protocol
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.