26 Απρ 2024
READING

Έρευνα του Amazon | Οι καταναλωτές δεν ενοχλούνται από τις διαφημίσεις

3 MIN READ

Έρευνα του Amazon | Οι καταναλωτές δεν ενοχλούνται από τις διαφημίσεις

Έρευνα του Amazon | Οι καταναλωτές δεν ενοχλούνται από τις διαφημίσεις

Με τη βιομηχανία του θεάματος και συγκεκριμένα της τηλεόρασης να αλλάζει, είναι αναπόφευκτο να μη διαφοροποιηθεί και η διαφήμιση, καθώς οι δυο τομείς είναι αλληλένδετοι εδώ και δεκαετίες. Άλλωστε με την καθιέρωση των streaming πλατφορμών άλλαξαν και οι απαιτήσεις των θεατών, αφού πλέον μπορούν να επιλέξουν πότε και τι θα παρακολουθήσουν, απαιτήσεις που απευθύνονται όχι μόνο στο περιεχόμενο που παρακολουθούν αλλά και στις διαφημίσεις που το συνοδεύουν.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της Amazon Ads, το 95% των θεατών δήλωσε πως θέλει να έχει την επιλογή τού πότε και πού θα αλληλεπιδράσει με μια διαφημιζόμενη εταιρεία, κάτι που πρέπει να αποτελέσει προειδοποίηση για τον τρόπο που θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα οι εκάστοτε εταιρείες.

Άλλωστε έχει αποδειχθεί πως η σωστά τοποθετημένη διαφήμιση δημιουργεί ένα «δεσμό» μεταξύ εταιρείας και καταναλωτή. Δεν είναι τυχαίο πως το 71% των θεατών δηλώνει πως οι διαφημίσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρακολούθησης ενός προγράμματος, καθώς και πως δεν ενοχλούνται από την ύπαρξή τους εάν αυτή συνεπάγεται τη δωρεάν παρακολούθηση κάποιας ταινίας η σειράς.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Samsung έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για αυτήν τη διαφήμιση

Ωστόσο, η διαφήμιση μπορεί να αναβαθμίσει την ίδια την εμπειρία του θεατή, εάν συνδυαστεί αρμονικά με το πρόγραμμα που εκείνος παρακολουθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, η διαφήμιση μπορεί να κάνει αισθητή την παρουσία της αλλά με αρνητικό τρόπο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως σχεδόν το 70% των χρηστών των streaming πλατφορμών δήλωσε πως απολαμβάνουν το διαφημιστικό υλικό όταν νιώσουν πως σχετίζεται με τους ιδίους και με την εκπομπή που παρακολουθούν. Θα ήταν σχεδόν άστοχο να διαφημίσει κανείς παιδικά παιχνίδια σε κάποιον που παρακολουθεί έναν αγώνα μοτοσυκλετών. Αντιθέτως, θα ήταν πολύ πιο λογικό να δει μια διαφήμιση για κράνη ή εξοπλισμό.

Επιπροσθέτως, πάνω από το 50% δήλωσε πως απολαμβάνει περισσότερο τις διαδραστικές διαφημίσεις, όπου με τη χρήση, παραδείγματος χάρη, του τηλεκοντρόλ, μπορεί να αλληλεπιδράσει με το περιεχόμενο της διαφήμισης, κάτι που κάνει σαφές πως η διαφήμιση μπορεί εάν λειτουργήσει σωστά να αποτελέσει ακόμα και πηγή διασκέδασης, κερδίζοντας έτσι το κοινό.

Διαβάστε ακόμα: H νέα διαφήμιση | To Amazon ξεκινά virtual τοποθέτηση προϊόντων σε προγράμματα του Prime Video

Στα παραπάνω οφείλει κανείς να συνυπολογίσει πως οι θεατές πλέον απαιτούν από τις διαφημίσεις να τους παρουσιάσουν νέες ευκαιρίες και προϊόντα σχετικά με τις προτιμήσεις τους. Για παράδειγμα, όσον αφορά τη μόδα, οι καταναλωτές δήλωσαν σε ποσοστό 31% πως θα προτιμούσαν διαφημιστικό υλικό για νέες προσφορές, ενώ όσον αφορά τις διαφημίσεις καλλυντικών και προϊόντων υγείας, 28% δήλωσε πως θα ήθελε μέσω των διαφημίσεων να του δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύψει νέα προϊόντα.

Όλες οι προηγούμενες θέσεις έχουν αποδειχτεί και στην πράξη. Όταν η Intuit διαφήμισε το λογισμικό υπολογισμού φόρων TurboTax στο Amazon’s Fire TV κατά τη διάρκεια της φορολογικής περιόδου στις ΗΠΑ, κέρδισε μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό κατά 14% και 7% προτίμηση στο προϊόν της. Αντίστοιχα η Cheetos διαμόρφωσε τη διαφημιστική της καμπάνια γύρω από την ταινία τρόμου «I Know What You Did Last Summer». Σε συνεργασία με τα Prime Video και Amazon Ads οι διαφημίσεις της περιλάμβαναν σκηνές που παρέπεμπαν σε αυτές της εν λόγω ταινίας, ενώ διοργανώθηκαν ακόμα πάρτι και άλλα events, μέσω των οποίων το κοινό μπορούσε να εξοικειωθεί και με το δικό της προϊόν αλλά και με την ταινία.

Η Pringles από την άλλη επένδυσε σε προώθηση μέσω της δημοφιλούς streaming πλατφόρμας Twitch, όπου η μασκότ της εμφανίστηκε στο stream της γνωστής twitcher Leahviathan, στοχοθετώντας με αυτόν τον τρόπο την κοινότητα gaming.

Συνοψίζοντας, εάν η διαφήμιση καταφέρει να ενσωματωθεί στις προτιμήσεις και τις ανάγκες των θεατών, αποτελώντας μέρος της διασκέδασής τους, το αποτέλεσμα θα είναι προς όφελος των εταιρειών αλλά και των καταναλωτών.

Με πληροφορίες από AdWeek
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.