16 Ιαν 2025
READING

Γιατί τα brands επενδύουν στα podcasts

4 MIN READ

Γιατί τα brands επενδύουν στα podcasts

Γιατί τα brands επενδύουν στα podcasts

Η υιοθέτηση των podcasts συνεχίζει να αυξάνεται με όλο και περισσότερους ακροατές, δημιουργούς, αλλά και brands που διαθέτουν μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους σε στρατηγικές που περιλαμβάνουν τη δημιουργία podcast. H δραστηριοποίηση στον κλάδο είναι σημαντική, γεγονός που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Με το 60% της ακρόασης podcast να γίνεται στο σπίτι, η υιοθέτηση ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Infinite Dial του 2020, το 37% των Αμερικανών άνω των 12 άκουγε τουλάχιστον ένα podcast κάθε μήνα, από 32% το 2019. Το 2020, εκτιμάται ότι 100 εκατομμύρια άνθρωποι άκουγαν podcast τουλάχιστον κάθε μήνα και αναμένεται αυτό το νούμερο να φτάσει τα 125 εκατομμύρια το 2022.

Καθώς η ακρόαση podcast αυξάνεται, οι επενδύσεις των brands ακολουθούν αντίστοιχη πορεία. Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι η διαφημιστική δαπάνη για podcast ήταν 800 εκατομμύρια δολάρια το 2020, ποσό που θα υπερδιπλασιαστεί σε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024, δηλαδή ετήσια αύξηση σχεδόν 20%. Μια έρευνα της Westwood One διαπίστωσε επίσης ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα podcasts ως μέρος της στρατηγικής τους στα social media. Το 2015, το 10% των εμπόρων δήλωσε ότι πιθανότατα θα διαφημιζόταν σε ένα podcast τους επόμενους έξι μήνες, ενώ στην ίδια ερώτηση το 2020, ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στο 37%.

Διαβάστε επίσης: Tα podcasts και η μουσική ξεπερνούν σε ανάπτυξη διαφημιστικών εσόδων το video streaming και τα social media

Οι λόγοι της ανόδου των podcast

Υπάρχουν ποικίλοι λόγοι για την αυξανόμενη δημοτικότητα των podcasts στους marketers. Ένας από τους βασικότερους είναι η αύξηση του ακροατηρίου, το οποίο μάλιστα αφορά νεαρούς καταναλωτές ως επί το πλείστον. Οι ακροατές podcast έχουν μέση ηλικία 34 ετών και αποτελούν μια δημογραφική ομάδα με μεγάλη αγοραστική δύναμη και αρκετό μέλλον στην αγορά. Το 2020, η ετήσια έρευνα “Super Listeners” έδειξε ότι το 49% των φανατικών ακροατών podcast θεωρεί τη διαφήμιση με podcast τον καλύτερο τρόπο για να τους προσεγγίσει μια μάρκα, σε σύγκριση με το 37% το 2019. Ακόμα, το 54% απάντησε ότι μια διαφήμιση σε podcast τους δελεάζει πιο πολύ να αγοράσουν ένα προϊόν, από 46% πέρυσι.

Αυτή η ταχεία επέκταση και επιρροή παρουσιάζει φυσικά μια αυξανόμενη ευκαιρία για τις μάρκες να προσεγγίσουν νέα, διαφορετικά ακροατήρια και να επωφεληθούν από την υψηλή δέσμευση. Η διαφήμιση σε podcast εξετάζεται από πολλά brands ως μέσο προσέγγισης του “άπιαστου” ακροατηρίου των Μillennials, το οποίο αποτελεί πάνω από το 1/3 όλων των αφοσιωμένων ακροατών podcast.

Υπάρχει επίσης μεγαλύτερη θετική αντίληψη απέναντι στη διαφήμιση στο podcast σε σχέση με άλλες μορφές, επειδή οι ακροατές του podcast κατανοούν και εκτιμούν τη σχέση μεταξύ της διαφήμισης και του podcast που ακούνε και θεωρούν τη διαφήμιση λιγότερο παρεμβατική. Το 78% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν τους ενοχλεί η διαφήμιση, καθώς γνωρίζουν ότι χρηματοδοτεί το podcast. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η ενασχόληση με ένα podcast βασίζεται εξ ολοκλήρου στη συναίνεση. Οι ακροατές τα έχουν αναζητήσει, μπορεί να έχουν αρχίσει να εμπιστεύονται και να εκτιμούν τους οικοδεσπότες και το περιεχόμενο κατά τη διάρκεια ακρόασης και αυτό το επίπεδο συναίνεσης και εμπιστοσύνης μπορεί κάλλιστα να επεκταθεί σε διαφημιστικές ή εμπορικές συνεργασίες.

Πέρα από αυτά, ένα podcast μπορεί να ενισχύσει την παρακολούθηση των social media ενός brand. Οι ακροατές podcast είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν εταιρείες και εμπορικά σήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν ενδιαφέρονται για τα podcasts που λανσάρουν. Ακόμα, οι εταιρείες έχουν αναγνωρίσει πλέον ότι τα podcasts προσφέρουν μια πολύ καλή και διακριτική ευκαιρία να κοινοποιήσουν πληροφορίες για τη μάρκα τους σε έναν πιο προσωπικό τόνο.

Διάφορα μεγάλα brands έχουν ήδη εμπλακεί στην αγορά των podcasts και αποτελούν παράδειγμα και για άλλα μικρότερα. Για παράδειγμα, τα McDonald’s είχαν κυκλοφορήσει την αυτοσαρκαστική σειρά podcast “The Sauce”. Ακόμα, πέρυσι, η Southwest Airlines έκανε το ντεμπούτο της με το “Is This Seat Open?”, ένα podcast 20 επεισοδίων το οποίο δημιουργούσαν δύο υπάλληλοι της αεροπορικής εταιρείας. Το συγκεκριμένο podcast επικεντρώθηκε σε πραγματικές ιστορίες από την ιστορία της εταιρείας. Επιπλέον, τα τελευταία δύο χρόνια, τα Ben & Jerry’s έχουν κυκλοφορήσει δύο podcasts. Αυτά αποτελούν μόνο ορισμένα παραδείγματα εταιρειών που αξιοποιούν το μέσο.

Διαβάστε επίσης: Πώς η Volvo αξιοποιεί τα podcasts για διαφήμιση

Ένα ζήτημα σχετικά με τα podcasts αφορά το γεγονός ότι πολλά brands εξακολουθούν να ψάχνουν πώς να προσδιορίσουν καλύτερα την επιτυχία ενός επώνυμου podcast. Μερικοί παράγοντες που λειτουργούν ως δείκτες είναι η δέσμευση, που φαίνεται με τον αριθμό των ακροατών, και τα downloads. Ακόμα, μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα για την επιτυχία ενός podcast από τις συζητήσεις σχετικά με την εκπομπή στην ομάδα της στο Facebook.

Για τα δημιουργικά brands υπάρχει ένα τεράστιο σύνολο ευκαιριών προς εξερεύνηση στον χώρο. Η αξιοποίηση των ελκυστικών και δημιουργικών εκπομπών podcast προσφέρει την ευκαιρία σε ένα brand να έρθει σε επαφή με ποικίλα και ιδιαίτερα αφοσιωμένα κοινά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συχνά είναι δύσκολο να προσεγγιστούν με τις συνήθεις διαφημιστικές προσεγγίσεις.

Με πληροφορίες από το Marketing Brew
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.