25 Απρ 2024
READING

Βιοχάλκο | Η επιχείρηση που ιδρύθηκε πριν από 85 χρόνια και εξελίχθηκε σε όμιλο των 5 δισ.

5 MIN READ

Βιοχάλκο | Η επιχείρηση που ιδρύθηκε πριν από 85 χρόνια και εξελίχθηκε σε όμιλο των 5 δισ.

Βιοχάλκο | Η επιχείρηση που ιδρύθηκε πριν από 85 χρόνια και εξελίχθηκε σε όμιλο των 5 δισ.

Τα πρώτα βήματα της Βιοχάλκο έγιναν πριν από 85 χρόνια. Η εταιρεία που δημιουργήθηκε τότε εξελίχθηκε στην πορεία των ετών σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους επεξεργασίας μετάλλων, με σημαντικό αριθμό θυγατρικών εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το νήμα ξεκίνησε να ξετυλίγεται το 1937, όταν ιδρύθηκε η εταιρεία με την επωνυμία Ελληνική Εταιρεία Χαλκού Α.Ε., ενώ το 1947 εισήχθη η μετοχή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου βρίσκεται έως και σήμερα σε διαφορετική μορφή, αποτελώντας έναν από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα. Ιδρυτές της Ελληνικής Εταιρείας Χαλκού ήταν τα αδέρφια Μιχάλης, Ηλίας και Γιάννης Στασινόπουλος.

Ο Μιχάλης Στασινόπουλος, ένας διορατικός επιχειρηματίας για την εποχή του, γεννήθηκε το 1899 στο Στάδιο του δήμου Τεγέας. Με σπουδές στο Χημικό του Πανεπιστημίου Αθηνών ασχολήθηκε σε πρώτη φάση με τον εμπορικό τομέα, όπως και ο πατέρας του, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε την δραστηριότητά του στον χώρο της βιομηχανίας.

Τα πρώτα βήματα στην Πειραιώς

Το πρώτο εργοστάσιο της Ελληνικής Εταιρείας Χαλκού δημιουργήθηκε στην οδό Πειραιώς, με αντικείμενο τότε την παραγωγή σωλήνων, οικιακών και υδραυλικών ειδών.

Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος κατάφερε να διατηρήσει σε διαρκή πορεία ανάπτυξης την επιχείρηση, εμμένοντας στις βασικές αρχές της επιχειρηματικής οργάνωσης αλλά και στον επιμελή έλεγχο του κόστους. Οι συγκεκριμένοι παράγοντες συνέτειναν στην μεγέθυνση της επιχείρησής του. Με την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου το εργοστάσιο της Πειραιώς μετατράπηκε σε βιομηχανία παραγωγής φυσιγγίων.

Η εξαγορά των μετοχών σε μία κρίσιμη καμπή της επιχείρησης

Καθοριστική στιγμή στην ιστορία και την εξέλιξη της επιχείρησης αποτέλεσε η κίνηση του Μιχάλη Στασινόπουλου να ρισκάρει και μεταπολεμικά, στην περίοδο της κυβέρνησης Μαρκεζίνη, εν μέσω οικονομικής κρίσης που είχε ξεσπάσει λόγω υποτίμησης της δραχμής το 1953. Η εταιρεία διατηρούσε ένα αρκετά μεγάλο δανεισμό σε δολάρια και πιεζόταν οικονομικά. Ο Στασινόπουλος ωστόσο αποφάσισε να αγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών από τους υπόλοιπους μετόχους και να διατηρήσει υπό τον πλήρη έλεγχό του την επιχείρηση, μετονομάζοντάς τη σε Βιοχάλκο. Το 1953 μπήκε στην επιχείρηση και ο Νίκος Στασινόπουλος, ενώ το 1955 γίνεται το καθοριστικό βήμα εξέλιξης της επιχείρησης με την επένδυση σε νέα μηχανήματα. Το 1958 τοποθετείται ένα προηγμένο έλαστρο για την παραγωγή προϊόντων αλουμινίου, με τη συγκεκριμένη κίνηση να αποτελεί τον πυλώνα για την ανάπτυξη μίας μετέπειτα νέας και μεγάλης βιομηχανίας, της ΕΛΒΑΛ.

Κατά τα έτη 1960-1961 εισήλθε ως μέτοχος στη Βιοχάλκο η βελγική κοινοπραξία χάλυβα Socobelge, ένας μεγάλος επιχειρηματικός βραχίονας της εποχής με επίκεντρο τη χαλυβουργία, εξαγοράζοντας το 33% των μετοχών της επιχείρησης. Η είσοδος των Βέλγων σηματοδότησε την αγορά ενός οικοπέδου στον Κηφισό, στο οποίο στεγάστηκε η εταιρεία, Βιοχάλκο Αλουμίνιον, αργότερα γνωστή ως ΕΛΒΑΛ. Έτσι δημιουργήθηκε ένα αυτόνομο εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων αλουμινίου, ενώ ο τομέας χαλκού παρέμεινε στο εργοστάσιο της Πειραιώς.

Το 1963 δημιουργήθηκε η νέα εταιρεία Βιοχάλκο Sanitas – μετονομάστηκε αργότερα σε Σιδενόρ -, όπου συμμετείχαν με 49% οι Βέλγοι και με 51% η Βιοχάλκο. Το 1965, με τη συμμετοχή του αμερικανικού κολοσσού Phelps Dodge, ιδρύθηκε η Βιοχάλκο – Καλώδια, η οποία μετονομάστηκε αργότερα σε Ελληνικά Καλώδια. Την ίδια περίοδο και ενώ κατασκευαζόταν το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του ομίλου Βιοχάλκο, Μιχάλης Στασινόπουλος. Το 1966 δημιουργήθηκε στα Οινόφυτα το εργοστάσιο της Βιοχάλκο – Καλώδια, με πρώτη ύλη για την παραγωγή καλωδίων.

Κατά τη δεκαετία του 1970 δημιουργήθηκε μία νέα σειρά εταιρειών, μεταξύ των οποίων ήταν η εταιρεία κατασκευής προφίλ αλουμινίου Ετέμ αλλά και η Ελβάλ Α.Ε., μετά την απόσχισή της από τη Βιοχάλκο Αλουμίνιον.

Η συνένωση των κλάδων αλουμινίου και χαλκού

Το 2018, ένα σημαντικό βήμα προς την επόμενη μέρα ήταν η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της νέας εταιρείας Ελβαλχαλκόρ στο ελληνικό χρηματιστήριο, σηματοδοτώντας πλέον την έναρξη ενός νέου μεγάλου ομίλου, με την ένωση των κλάδων χαλκού και αλουμινίου σε έναν κοινό όμιλο, προερχόμενο από τις εταιρείες ΕΛΒΑΛ και Χαλκόρ. Οι δύο εταιρείες είχαν συνενωθεί στον νέο όμιλο της Ελβαλχαλκόρ, ήδη από το 2017. Χαρακτηριστικό της δυναμικής και των συνεργειών που κατάφερε να αναπτύξει, ήταν ότι το 2021 είχε κύκλο εργασιών στα 2,88 δισεκατομμύρια ευρώ με αύξηση του τζίρου κατά 42,1% σε σύγκριση με το 2020, αποτελώντας νέο ιστορικό υψηλό οικονομικών επιδόσεων. Ταυτόχρονα, τα κέρδη μετά από φόρους ήταν στα επίπεδα των 111,7 εκατομμυρίων ευρώ. Ο συγκεκριμένος όμιλος υπάγεται και αυτός στον διευρυμένο όμιλο συμμετοχών της Βιοχάλκο.

Πού βρίσκεται σήμερα ο όμιλος Βιοχάλκο και το κατώφλι των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ

Το 2021 ο όμιλος Βιοχάλκο κατάφερε να ξεπεράσει για πρώτη φορά το κατώφλι των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε κύκλο εργασιών. Μάλιστα η διοίκηση της επιχείρησης, αναφερόμενη στο γεγονός καθώς και στις επιδόσεις της ευρύτερα έκανε λόγο για «ιστορικά» αποτελέσματα.

Επί του παρόντος αποτελεί μία πλήρως διεθνοποιημένη οντότητα με παρουσία στις περισσότερες αλλά και στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου. Μάλιστα το 2013 έγινε και η μεταφορά της έδρας στο Βέλγιο, επισφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο την περαιτέρω διεθνοποίησή της. Ο όμιλος λειτουργεί αυτήν τη στιγμή ως εταιρεία συμμετοχών με μονάδες παραγωγής εκτός από την Ελλάδα, σε χώρες όπως είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Βόρεια Μακεδονία.

Η επιχείρηση έχει στους τομείς δραστηριότητάς της την επεξεργασία μετάλλων όπως χαλκού, αλουμινίου, χάλυβα, αλλά και σωλήνων χάλυβα, καλωδίων, καθώς και την ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας της.

Διαβάστε ακόμα: H Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο αλλάζει την όψη της Αθήνας

Ιστορικής σημασίας είναι το εγχείρημα που αφορά την ανάπλαση του παλιού εργοστασίου της Βιοχάλκο στην οδό Πειραιώς 252. Το εν λόγω ακίνητο διαχειρίζεται η θυγατρική εταιρεία του ομίλου στον τομέα της ακίνητης περιουσίας Noval Property, η οποία έχει στο πλάνο της ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων με γραφεία, ξενοδοχείο, κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους πολιτισμού. Η υλοποίησή της τοποθετείται χρονικά στο διάστημα των ετών 2022-2025, αποτελώντας μία από τις βασικές «πράσινες» επενδύσεις της Noval Property για τα επόμενα χρόνια.

Θα πρόκειται μάλιστα για ένα έργο εκτεταμένης αστικής ανάπλασης στην περιοχή και εντός αστικού ιστού, που θα αλλάξει σημαντικά το τοπίο στην πρωτεύουσα, δεδομένου ότι η συνολική επιφάνεια του ακινήτου είναι 72.658 τετραγωνικά μέτρα, με κτίρια συνολικής επιφάνειας 44.585 τ.μ. Επί της ουσίας όμως εκτός από μία σημαντική επένδυση και ένα έργο αστικής ανάπλασης, θα είναι και μία κίνηση σύνδεσης της ιστορίας και του χθες της μεγαλύτερης μεταλλευτικής βιομηχανίας της χώρας με το παρόν και το μέλλον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.