19 Απρ 2024
READING

Έμφαση στην εμπειρία του πελάτη | Ένα κατάστημα McDonald’s ενσαρκώνει την τάση

3 MIN READ

Έμφαση στην εμπειρία του πελάτη | Ένα κατάστημα McDonald’s ενσαρκώνει την τάση

Έμφαση στην εμπειρία του πελάτη | Ένα κατάστημα McDonald’s ενσαρκώνει την τάση

Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός καταστημάτων McDonald’s στον κόσμο και σίγουρα η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών έχει επισκεφτεί κάποιο. Τα McDonald’s προσφέρουν ανά τον κόσμο μια σχετικά σταθερή εμπειρία στους πελάτες, με παρόμοια διακόσμηση και τρόπο εξυπηρέτησης. Ωστόσο, υπάρχει ένα εστιατόριο McDonald’s που πηγαίνει την εμπειρία του πελάτη σε άλλο επίπεδο και μένει αξέχαστο. Το κατάστημα βρίσκεται στον Αεροσταθμό 1 του αεροδρομίου του Σίδνεϊ. 

Διαβάστε επίσης: Το δοκιμαστικό εστιατόριο των McDonald’s στην Ολλανδία

Στο συγκεκριμένο κατάστημα McDonald’s, εξαιτίας έλλειψης χώρου, οι σχεδιαστές χρειάστηκε να σκεφτούν πολύ δημιουργικά και καινοτόμα. Τελικά, δημιούργησαν μια κουζίνα που περικλείεται σε έναν κίτρινο γυάλινο κύβο που μοιάζει να αιωρείται πάνω από τον πάγκο. Στην κουζίνα, οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν τις παραγγελίες και τις αποστέλλουν κάτω με τη βοήθεια ενός εντυπωσιακού αναβατόριου, που τις μεταφέρει στον πάγκο. Σύμφωνα με την εταιρεία, άλλος ένας λόγος για τον συγκεκριμένο σχεδιασμό ήταν να προσφέρουν διαφάνεια ως προς τον τρόπο παρασκευής των παραγγελιών. Τα McDonald’s στο Σίνδεϊ άνοιξαν το 2018 και έκαναν θραύση στο Instagram, με ορισμένους επιβάτες να φτάνουν νωρίς στο αεροδρόμιο επίτηδες για να τα δουν.

Η τροχαλία που μεταφέρει τις συσκευασίες από το ανώτερο στο κατώτερο επίπεδο είναι κοινό εργαλείο στην Ασία, όπου ο χώρος στον δρόμο είναι τόσο περιορισμένος που οι κουζίνες συχνά βρίσκονται σε ανώτερους ορόφους. Ωστόσο, εκεί συνήθως κρύβεται από αγωγούς και ο σκοπός τους είναι αποκλειστικά λειτουργικός, ενώ δεν δημιουργείται ως ένα στοιχείο εντυπωσιασμού.

Διαβάστε επίσης: Ρίξτε μια ματιά στο νέο flagship κατάστημα των McDonald’s της Times Square

Η σημασία της εμπειρίας του καταναλωτή

Γενικότερα, πολλές εταιρείες έχουν στρέψει την προσοχή τους στην εμπειρία που προσφέρουν στους καταναλωτές, καθώς έχουν αντιληφθεί ότι πλέον ενδιαφέρονται περισσότερο στο να ξοδεύουν χρήματα για εμπειρίες παρά για αντικείμενα. Το 74% των Αμερικανών που συμμετείχαν σε έρευνα της Expedia, το 2018, δήλωσαν ότι δίνουν προτεραιότητα στις εμπειρίες έναντι των προϊόντων. Ένα εύστοχο συμπέρασμα για τους retailers, λοιπόν, είναι να εμπλουτίσουν το ταξίδι της αγοράς προϊόντων με πιο πλούσια εμπειρία για τον πελάτη.

Μερικά μόνο παραδείγματα εταιρειών που έχουν αντιληφθεί αυτή την τάση είναι η Lululemon που, το 2019, άνοιξε ένα κατάστημα με περισσότερα από 1900 τετραγωνικά μέτρα στη γειτονιά Lincoln Park του Σικάγο, το οποίο περιλαμβάνει στούντιο προπόνησης, χώρο διαλογισμού και εστιατόριο· ή η Lego, που διαθέτει ένα βιωματικό κατάστημα μεγέθους 2200 τ.μ. στη Νέα Υόρκη, το οποίο έχει σχεδιαστεί με σκοπό να δημιουργήσει έναν εντυπωσιακό κόσμο από Lego συνδυάζοντας μοναδικές digital και φυσικές εμπειρίες.

Διαβάστε επίσης: Το νέο βιωματικό κατάστημα της Lego προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες

Άλλο παράδειγμα είναι η L’Occitane, η γαλλική εταιρεία πολυτελών προϊόντων σώματος, προσώπου, μαλλιών, αρωμάτων και οικιακών προϊόντων. Έκανε το ντεμπούτο της με μια ναυαρχίδα στο Μανχάταν το 2018, η οποία περιλαμβάνει στατικά ποδήλατα με φόντο την Προβηγκία, όπου οι επισκέπτες μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες για το Instagram. Υπάρχει επίσης μια εμπειρία VR που προσομοιώνει μια βόλτα με αερόστατο στο νότιο τμήμα της Γαλλίας και ταυτόχρονο προσφέρεται δωρεάν μασάζ χεριών με τα προϊόντα της μάρκας.

Τα καταστήματα λιανικής πώλησης που επικεντρώνονται στην εμπειρία και προσφέρουν βιωματικά στοιχεία μετατοπίζουν, ουσιαστικά, την επικέντρωση τους από το προϊόν, παρόλο που αυτό είναι που φέρνει τα έσοδα. Ειδικά τώρα με την εκθετική άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου που επιταχύνθηκε τρομερά από την πανδημία του Covid-19, οι άνθρωποι εύκολα θα προτιμήσουν να κάνουν τις αγορές τους εξ αποστάσεως.

Έτσι, για να προσελκύσουν τους καταναλωτές στο φυσικό κατάστημα και να ενισχύσουν το branding τους, οι εταιρείες πρέπει να βρουν πολύ ιδιαίτερους τρόπους να εκτοξεύσουν την εμπειρία που προσφέρουν in store. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο προωθούν τα προϊόντα τους, αλλά ξεχωρίζουν και από την θάλασσα των ανταγωνιστών με έναν μοναδικό τρόπο.

Mε πληροφορίες από το RetailBrew
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.