Το Airbnb έρχεται να ανακοινώσει στον μέσο ταξιδιώτη ότι, πλέον, μπορεί να σκεφτεί διαφορετικά, όταν οργανώνει τις διακοπές του. Πριν λίγες μέρες, η πλατφόρμα που έκανε κατ’αρχάς τους ανθρώπους να βλέπουν το σπίτι τους με άλλο μάτι, ως προοπτική μιας μικρής επιχείρησης, που μεταμόρφωσε τους αστικούς προορισμούς, που επηρέασε τη βιομηχανία της φιλοξενίας και ξεσήκωσε κατοίκους που είδαν τη γειτονιά τους να αλλάζει και τα ενοίκια να γίνονται απλησίαστα, που βοήθησε τον ταξιδιώτη να γνωρίσει πώς είναι πραγματικά η πόλη που επισκέπτεται και έδωσε τη λύση στους σύγχρονους ψηφιακούς νομάδες, παρουσιάζει ένα νέο concept, το οποίο φιλοδοξεί να καταργήσει τη χρησιμότητα της μπάρας αναζήτησης προορισμού.
Στη μεγαλύτερη αναδιαμόρφωση της πλατφόρμας που έχει κάνει εδώ και μια δεκαετία, το Airbnb αλλάζει τον τρόπο που κατηγοριοποιεί τις ιδιοκτησίες του, ακριβώς με το καλοκαίρι προ των πυλών και με την ταξιδιωτική βιομηχανία να προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος μετά από δύο δύσκολα, πανδημικά χρόνια.
Στόχος είναι, η αναζήτηση καταλύματος μέσα στην πλατφόρμα να μη γίνεται με βάση τον γεωγραφικό προορισμό και τις ημερομηνίες, αλλά με εντελώς διαφορετικά κριτήρια, που ανοίγουν τον δρόμο στην αναζήτηση νέων εμπειριών και την ανακάλυψη προορισμών των οποίων την ύπαρξη ο επίδοξος ταξιδιώτης μπορεί και να αγνοούσε.
Λανσάρονται λοιπόν 56 νέες κατηγορίες ιδιοκτησιών/καταλυμάτων, μεταξύ των οποίων οι «Κάστρα», «Τέλειες Πισίνες», «Η κουζίνα του σεφ», «Σπηλιές», «Δεντρόσπιτα», «Αμπελώνες», «Παραλία», «Design» – υπάρχει ακόμα και κατηγορία «OMG», για εξωφρενικά – για διάφορους λόγους – σπίτια. Εκτός από τους τύπους των ιδιοκτησιών, μπορεί κανείς να επιλέξει και ανάλογα με τη δραστηριότητα, για παράδειγμα το σκι ή το γκολφ. Σε κάθε κατηγορία εμφανίζεται το σύνολο των διαθέσιμων ιδιοκτησιών, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική περιοχή, ώστε να ανοίγεται μπροστά στον χρήστη ένας ολόκληρος κόσμος προς εξερεύνηση, να μπει στη διαδικασία να σκεφτεί ταξίδια και προορισμούς που δεν του είχαν περάσει από το μυαλό και να κινηθεί πιο δημιουργικά.
Έτσι, εξήγησε ο CEO της εταιρείας Brian Chesky, αποφεύγεται και ο «υπερτουρισμός», αφού, λίγο-πολύ, όλοι καταλήγουν στο τέλος στους ίδιους προορισμούς. Ίσως ήρθε η ώρα να σταματήσουν να πηγαίνουν όλοι στο Παρίσι και το Λονδίνο. «Θέλουμε να αναδιανείμουμε τα ταξίδια», είπε χαρακτηριστικά στη σχετική συνέντευξη τύπου ο Chesky.
Η έμφαση δίνεται λοιπόν στην εμπειρία, όχι στη γεωγραφία. Για παράδειγμα, εξηγεί, όταν κάποιος θέλει να πάει για δοκιμές κρασιού, κάνει συνήθως μια αναζήτηση σε περιοχές γνωστές για τους αμπελώνες και τα οινοποιεία τους. Χάρη στην αντίστοιχη κατηγορία «Αμπελώνες» του Airbnb, όμως, μπορεί να ανακαλύψει πολλά άλλα μέρη, όπου υπάρχουν αξιόλογα οινοποιεία για να επισκεφτεί.
Διαβάστε ακόμα: Στο Airbnb όλοι θα μπορούν να δουλεύουν πάντα εξ αποστάσεως
Βέβαια, η έμφαση στην εμπειρία δεν αποτελεί καινοτόμα ιδεά του Airbnb αλλά, αν μη τι άλλο, αναδεικνύει την αντίληψη και την ταχύτητα της εταιρείας να προσαρμόζεται στις διαθέσεις και τις τάσεις του κοινού. Η ταξιδιωτική βιομηχανία, ήδη, από τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, είχε αναγνωρίσει ότι οι άνθρωποι πλέον επιθυμούν να επενδύουν τα χρήματά τους στη δημιουργία αναμνήσεων, ότι έχουν στραφεί στο concept του «slow travel», ότι προτιμούν να ταξιδεύουν, όταν μπορούν, με επίγεια μέσα, για να γνωρίζουν περισσότερους τόπους στη διαδρομή, εκτός από το ότι έτσι ελαφραίνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ταξιδιού τους.
Επιπλέον, και η εξ αποστάσεως εργασία βοήθησε το Airbnb, καθώς εκεί βρίσκουν οι εργαζόμενοι με το υβριδικό μοντέλο τα καταλύματά τους για να δουλεύουν, ενώ γνωρίζουν καινούρια μέρη. Μάλιστα, η εταιρεία είδε τα έσοδά της να αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο κατά 70% και φαίνεται ότι, μεταξύ των άλλων, ο Chesky θεωρεί πως μπορεί τώρα να κεφαλαιοποιήσει αυτές τις μεταβολές στην ταξιδιωτική συμπεριφορά του κοινού.
Για να δημιουργηθούν αυτές οι κατηγορίες, το Airbnb δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Χρησιμοποίησε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να καταφέρει να αναλύσει τα δεδομένα, κείμενα και εικόνες, ακόμα και σχόλια, από τις τέσσερα εκατομμύρια ιδιοκτησίες της πλατφόρμας, και να κατανοήσει ακριβώς σε ποια κατηγορία θα μπορούσε να ανήκει ένα σπίτι. Έτσι, κατάφερε να εντάξει κατάλληλα και σπίτια με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως αυτά με το «τεράστιο πιάνο» ή την «κουζίνα του σεφ».
Ο Chesky εξηγεί, βέβαια, ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί ή έστω να εκτιμηθεί η επιτυχία που μπορεί να έχει η πλατφόρμα με αυτές τις νέες λειτουργίες, καθώς δεν πρόκειται για κάτι που μπορεί να μοντελοποιηθεί αυτήν τη στιγμή. Πιστεύει όμως ότι, συν τω χρόνω, τα δελεαστικά προς εξερεύνηση καταλύματα θα οδηγήσουν σε περισσότερες κρατήσεις, ενώ θα αλλάξουν και τα κριτήρια αναζήτησης, όσο και αν θα παραμένει η ανάγκη για ένα κατάλυμα σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία.
Διαβάστε ακόμα: Airbnb: Οι άνθρωποι ταξιδεύουν ξανά στις πόλεις
Από την άλλη, δημιουργούνται και κάποιες απορίες: Πώς θα επηρεάσει η νέα στρατηγική τους ιδιοκτήτες που εντάσσουν τα σπίτια τους στην πλατφόρμα, όταν ξαφνικά θα βρεθούν να ανταγωνίζονται ένα κατάλυμα σε μια μακρινή περιοχή και όχι το γειτονικό τους; Ίσως επιβαρυνθούν, δηλαδή, οι μικροϊδιοκτήτες, που παρέχουν απλώς ένα τυπικό, συνηθισμένο κατάλυμα – έστω και αν ο Chesky λέει ότι θα ενθαρρυνθούν να ανταγωνίζονται πλέον όχι μόνο με όρους τιμής.
Ακόμα, τι αντίκτυπο θα έχει αυτό σε κοινότητες που μέχρι τώρα δεν είχαν τα προβλήματα που προέκυψαν σε δημοφιλείς πόλεις και γειτονιές; Σε αυτό ο Chesky απαντά ότι το ζητούμενο είναι η αναδιανομή, το μοίρασμα των ταξιδιωτών, το να μην καταλήγουν όλοι στον πρώτο δημοφιλή προορισμό που τους έρχεται να πληκτρολογήσουν στο πεδίο αναζήτησης – και όχι το να στείλουν ξαφνικά τους ταξιδιώτες, μαζικά, σε ένα μέχρι πρότινος άγνωστο μέρος.
Λογικά, όλα αυτά θα φανούν με τον καιρό, από την αντίδραση των οικοδεσποτών αλλά κυρίως, των χρηστών. Πάντως, το Airbnb είναι αποφασισμένο να αλλάξει τη βιομηχανία.
Με πληροφορίες από Axios και Fast Company
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.