22 Ιαν 2025
READING

Eίναι τα wearables το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης;

5 MIN READ

Eίναι τα wearables το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης;

Eίναι τα wearables το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης;

Η φορητή τεχνολογία στην υγειονομική περίθαλψη περιλαμβάνει ηλεκτρονικές συσκευές που μπορούν να φορούν οι καταναλωτές, όπως τα activity trackers και τα smartwatches, και έχουν σχεδιαστεί για να συλλέγουν τα δεδομένα της προσωπικής υγείας και άσκησης των χρηστών. Η χρήση wearables από τους καταναλωτές στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 9% σε 33% μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια και ο αριθμός αυτός θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς η wearable τεχνολογία γίνεται πιο συμβατική. Επιπλέον, η συνδεσιμότητα των συσκευών θα επεκταθεί καθώς θα αναπτύσσονται πιο ακριβείς αισθητήρες φορητών συσκευών.

Διαβάστε επίσης: Η αγορά των wearables θα αυξηθεί κατά 15% ετησίως έως το 2023

Η αυξανόμενη ζήτηση για wearables έχει δημιουργήσει μια αναπτυσσόμενη αγορά, επομένως τώρα οι εταιρείες βλέπουν πως η ανάπτυξη φορητής τεχνολογίας για την υγεία των καταναλωτών είναι πολλά υποσχόμενη. Το πρώτο wearable που εμφανίστηκε στην αγορά και συνδέθηκε με την υγεία ήταν το Fitbit, το 2008, το οποίο αποτέλεσε μια καινοτομία για την καταμέτρηση των βημάτων. Οι καταναλωτές επιθυμούν να παρακολουθούν την υγεία τους και τα ζωτικά τους σημεία όλο και περισσότερο και γι’ αυτό η χρήση της φορέσιμης τεχνολογίας έχει υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα του Insider Intelligence, πάνω από το 80% των καταναλωτών είναι πρόθυμοι να φορέσουν wearables.

Διαβάστε επίσης: Τεράστια ανάπτυξη στην αγορά των έξυπνων φορητών συσκευών για το χέρι

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, τα σύγχρονα wearables καταγράφουν πιο λεπτομερείς μετρήσεις, που μπορεί να είναι ακόμα πιο χρήσιμες για την υγεία. Σύμφωνα με τον Economist, οι πιο λεπτομερείς αυτές λειτουργίες τους θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη στο μέλλον.

Ο ρόλος των wearables στην υγεία

Συγκεκριμένα, ο Economist παραθέτει 3 λόγους για τους οποίους τα wearables θα μπορούσαν να αλλάξουν τη σημερινή υγειονομική περίθαλψη και να την αναβαθμίσουν. Ο πρώτος είναι ότι θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στις έγκαιρη διάγνωση διαφόρων παθήσεων. Η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας φορητών συσκευών Whoop από τη Βοστώνη προσφέρει ένα wearable που μετρά κυρίως την καταπόνηση από την άσκηση, την αποκατάσταση και τον ύπνο. Η συσκευή είναι γι’ αυτόν τον λόγο περισσότερο γνωστή για τη χρήση της από αθλητές. Επίσης, το wearable Whoop μπορεί να συνδράμει στην έγκαιρη ανίχνευση της λοίμωξης covid χρησιμοποιώντας δεδομένα αναπνευστικού ρυθμού. Στο μέλλον, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα πολύ πιο ευρύ φάσμα ψυχολογικής και σωματικής διάγνωσης.

Ακόμα, η εταιρεία Omron Healthcare κυκλοφόρησε το 2019 το HeartGuide, το πρώτο φορητό μόνιτορ αρτηριακής πίεσης. Παρόλο που μπορεί να μοιάζει με ένα τυπικό smartwatch, το HeartGuide είναι ένα όργανο που μπορεί να μετρά την αρτηριακή πίεση και την καθημερινή δραστηριότητα και να ανισχνεύσει παθολογικά ευρήματα. Γενικά, Οι πλούσιες πληροφορίες που συλλέγουν τα wearables μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση του στρες, της υγιούς στάσης του σώματος, της κακής ποιότητας ύπνου, του γνωστικού εκφυλισμού, ακόμη και των πρώιμων προειδοποιητικών σημάτων μόλυνσης και φλεγμονής. Τα ψηφιακά wearables ευεξίας μπορούν να βοηθήσουν στην έξυπνη ταξινόμηση των ασθενών για την έγκαιρη παραπομπή τους σε εξωτερικά ή ενδονοσοκομειακά ιατρεία, για προληπτική φροντίδα ή έγκαιρη παρέμβαση πριν η ασθένεια γίνει δύσκολα διαχειρίσιμη.

Δεύτερον, τα wearables θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην εξατομικευμένη θεραπεία και στον τόπο που ο ασθενής αισθάνεται πιο άνετα. Ένα παράδειγμα είναι το Levels, το οποίο συνδυάζει μια συσκευή παρακολούθησης γλυκόζης με μια εφαρμογή smartphone για την παρακολούθηση του τρόπου που η διατροφή του χρήστη επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα του, προτρέποντας σε διατροφικές αλλαγές. Στο μέλλον, αυτή η υπηρεσία θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από τα τρόφιμα για να βοηθήσει τους ανθρώπους μέχρι και να καθορίσουν ποια φάρμακα θα είναι πιο αποτελεσματικά για τη θεραπεία των παθήσεών τους.

Τέλος, τα wearables μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα στη διαχείριση χρόνιων ασθενειών. Η καταμέτρηση βημάτων έχει αποδειχθεί χρήσιμη για ασθενείς με χρόνιες καρδιακές παθήσεις και οι συνεχείς μετρήσεις γλυκόζης βοηθούν στην παρακολούθηση του διαβήτη. Στο μέλλον, τα wearables πιθανότατα θα μπορούν να βοηθήσουν σε πολύ περισσότερα, όπως στη διαχείριση της άνοιας και του Αλτσχάιμερ. Ακόμα, μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να γίνουν πιο δραστήριοι με την αυτοφροντίδα τους και να συμμετέχουν στο οικοσύστημα υγείας.

Τα εμπόδια

Φυσικά, προτού τα wearables γίνουν μέρος της καθημερινής ανίχνευσης, διάγνωσης και θεραπείας, υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να λυθούν. Αρχικά, το απόρρητο των δεδομένων είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στην υγειονομική περίθαλψη και ο καθορισμός τού ποιος θα πρέπει να έχει πρόσβαση στα δεδομένα και πώς αυτά θα προωθούνται εγείρει ορισμένα σοβαρά ηθικά ζητήματα. Τα περισσότερα wearables συλλέγουν ένα πλήθος δεδομένων, κάτι που προκαλεί ανησυχίες ότι αυτά θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο κατάχρησης.

Βέβαια, οι αλλαγές στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι πάντοτε βραδείες, οπότε αναμένεται ότι θα πάρει αρκετό χρόνο για τις ρυθμιστικές αρχές να ορίσουν τους κανονισμούς και να τους θέσουν σε εφαρμογή.

Όπως και να έχει, οι δυνατότητες που μπορεί να προσφέρουν τα wearables είναι τεράστιες. Ειδικά η δυνατότητα σύνδεσης των δεδομένων από αυτές τις φορέσιμες συσκευές με τα ατομικά αρχεία υγείας, θα επέτρεπε στους γιατρούς να παρακολουθούν βασικούς δείκτες με την πάροδο του χρόνου και να λαμβάνουν ταχύτερη ανατροφοδότηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα ή μη των θεραπειών.

Με ππληροφορίες από το The Hustle
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.