Τα προηγούμενα χρόνια η ψυχική υγεία ήταν ένα θέμα ταμπού για την κοινωνία. Απασχολούσε τους περισσότερους, όμως οι συζητήσεις γύρω από αυτήν, καθώς και η ανάλογη μέριμνα, ήταν εξαιρετικά περιορισμένες.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όμως, αυτό άλλαξε. Ο εγκλεισμός των ανθρώπων στο σπίτι και η έλλειψη περισπασμών έκανε πολλούς να αντιμετωπίσουν τους δαίμονές τους και η ψυχική υγεία έγινε ένα πολύ επίκαιρο ζήτημα. Αντίστοιχα, έγινε πολύ βασικό θέμα και για τις εταιρείες και τους εργοδότες, οι οποίοι προσπαθούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ικανούς υπαλλήλους.
Σε έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 37% των συμμετεχόντων θα διαγνωστούν με προβλήματα ψυχικής υγείας ή θα αναζητήσουν θεραπεία για την ψυχική τους υγεία μέσα στο 2022. Όσον αφορά τις εταιρείες, πολλές ζητούν από το εργατικό δυναμικό τους να επιστρέψει στο γραφείο και, ορισμένες, δεν προσφέρουν ευέλικτες ρυθμίσεις. Οι εργοδότες πρέπει να εξισορροπήσουν αυτήν τη στροφή προς τη διά ζώσης εργασία με τη συνολική ευημερία των εργαζομένων.
Διαβάστε επίσης: Η ψυχική υγεία των εργαζομένων απασχολεί τους εργοδότες
Κατά τη διάρκεια του 2021, 4 στους 5 εργαζόμενους που συμμετείχαν στην έρευνα για την έκθεση Mind the Workplace 2022 της Mental Health America δήλωσαν ότι το άγχος στον χώρο εργασίας επηρέαζε τις σχέσεις τους με τους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους. Το 56% των εργαζομένων που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι είναι πιθανό να αναζητήσει νέα θέση εργασίας, σε σύγκριση με το 40% το 2018. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες κινδυνεύουν να χάσουν πολύτιμο εργατικό δυναμικό. Γι’ αυτό οφείλουν να υιοθετούν προσεγγίσεις για την ευημερία στον χώρο εργασίας, καθώς πολλοί εργαζόμενοι επιστρέφουν στο γραφείο για πρώτη φορά μετά από χρόνια και αυτό δεν είναι κάτι απαραίτητα εύκολο ή ευχάριστο.
Τι κάνουν οι εταιρείες για την ψυχική υγεία των εργαζομένων
Ήδη από την έναρξη της πανδημίας, διάφορα προγράμματα για την ψυχική υγεία έχουν γίνει πιο συνηθισμένα στις εταιρείες. Σχεδόν το 23% των εργαζομένων δήλωσαν ότι ο εργοδότης τους είχε εγκαινιάσει νέες υπηρεσίες ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα σε περισσότερους από 2.000 ενήλικες στις ΗΠΑ που διεξήγαγε η Harris Poll.
Στο μεταξύ, ο Μάιος είναι μήνας αφιερωμένος στην προώθηση και την ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία και, σε αυτό το πλαίσιο, πολλές εταιρείες δραστηριοποιούνται. Πέρα από τα υπάρχοντα προγράμματα, εταιρείες όπως οι Saks, Nordstrom, Kohl’s, Neiman Marcus Group και άλλες ανακοίνωσαν μια σειρά ειδικών εκδηλώσεων για τους εργαζόμενους.
Μερικές από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται είναι η Nike, η Lululemon και η Adidas. Η Nike ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει κλειστά τα γραφεία της σε όλο τον κόσμο για μια εβδομάδα τον Αύγουστο, ώστε να δώσει στους υπαλλήλους της επιπλέον χρόνο για να ξεκουραστούν και να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. Η ανακοίνωση συμπίπτει με το σχέδιο επιστροφής της Nike στα γραφεία, το οποίο μπήκε σε εφαρμογή πρόσφατα. Η Nike εργάζεται επί του παρόντος με ένα ευέλικτο μοντέλο εργασίας, το οποίο επιτρέπει στους υπαλλήλους να εργάζονται εξ αποστάσεως έως και δύο ημέρες την εβδομάδα.
Η Lululemon, η οποία σχεδιάζει να ανοίξει ξανά τα γραφεία της τον Ιούνιο με ένα υβριδικό εργασιακό σχήμα, θα δώσει στους υπαλλήλους της τέσσερις επιπλέον πληρωμένες ημέρες άδειας αυτό το καλοκαίρι. Η εταιρεία σχεδιάζει να μεταβεί σταδιακά στο νέο υβριδικό μοντέλο, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν χρόνο να προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες τους χωρίς να περάσουν από τη μια κατάσταση στην άλλη με απότομο τρόπο. Επιπλέον, η Lululemon προσφέρει μια σειρά από παροχές ψυχικής υγείας για τους εργαζόμενους όλο το χρόνο, όπως συμβουλευτική, πρόγραμμα υποστήριξης εργαζομένων και οικονομικές παροχές για μαθήματα γυμναστικής και διαλογισμού. Ακόμα, τον Οκτώβριο, η Lululemon εγκαινίασε ένα νέο κέντρο για την υποστήριξη αυτών των προγραμμάτων σωματικής και ψυχικής ευεξίας.
Στην Adidas, οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ είναι υποχρεωμένοι να έρχονται στο γραφείο για τρεις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, αλλά μπορούν επίσης να παίρνουν επιπλέον δύο εβδομάδες το χρόνο για να εργάζονται εξ αποστάσεως από οπουδήποτε. Για να βοηθήσει τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στο γραφείο, η Adidas, η οποία ακολουθεί υβριδικό μοντέλο εργασίας, τους προσφέρει δωρεάν γεύματα, κληρώσεις και δραστηριότητες στα κεντρικά γραφεία της στις ΗΠΑ, καθώς και υπηρεσίες ψυχικής υγείας και δωρεάν συνεδρίες εικονικής θεραπείας.
Η σημασία της δραστηριοποίησης από τις εταιρείες
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονα μια μείωση του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας. Πολλές από τις παραιτήσεις που σημειώνονται μπορούν να αποδοθούν στο εργασιακό άγχος, το οποίο επιδεινώθηκε από τις προκλήσεις που επέφερε η πανδημία Covid-19, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση (APA).
Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Πόσο πρέπει να προσέξουν οι εργοδότες την ψυχική υγεία των εργαζομένων
Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη να εναρμονιστούν και να καλύψουν οι εταιρείες τις ανάγκες και τις επιθυμίες του εργατικού δυναμικού τους, πόσω μάλλον στο κομμάτι της ψυχικής υγείας, που μπορεί να έχει ευρείες αρνητικές συνέπειες τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους, επηρεάζοντας την παραγωγικότητα και φυσικά την ποιότητα ζωής των υπαλλήλων. Έτσι, ένας χώρος εργασίας που δίνει την απαραίτητη προσοχή και μέριμνα για την ευημερία των εργαζομένων είναι πιο πιθανό να διατηρήσει δεσμευμένο και παραγωγικό το προσωπικό του.
Με πληροφορίες από το Footwear News
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.