26 Απρ 2024
READING

4 τρόποι με τους οποίους άλλαξε το marketing η πανδημία

4 MIN READ

4 τρόποι με τους οποίους άλλαξε το marketing η πανδημία

4 τρόποι με τους οποίους άλλαξε το marketing η πανδημία

Η πανδημία επηρέασε την καθημερινότητα των ανθρώπων σε όλες τις εκφάνσεις της και απλές δραστηριότητες όπως είναι οι αγορές και η πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες άλλαξαν άρδην. Τα νέα δεδομένα έφεραν αναγκαστικά και ταχέως την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, τις εξελιγμένες υπηρεσίες παράδοσης και την εξ αποστάσεως εργασία, μεταξύ άλλων.

Το marketing δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο, φυσικά. Δεδομένου ότι μεταβλήθηκε ο ίδιος ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές αλληλεπιδρούν με τις μάρκες, ήταν επόμενο να τροποποιηθούν τόσο οι στρατηγικές όσο και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι marketers. Και φαίνεται ότι ορισμένες από τις τάσεις του νέου αυτού κόσμου που δημιούργησαν οι πρωτοφανείς συνθήκες, θα διατηρηθούν ακόμα και μακροπρόθεσμα στην αγορά, καθώς πολλές καταναλωτικές συμπεριφορές και αντιλήψεις για τις ίδιες τις μάρκες έχουν αλλάξει οριστικά. Μερικές από τις απαραίτητες πρακτικές που έχει υιοθετήσει η αγορά του σήμερα είναι οι εξής:

Περισσότερο ψηφιακό μάρκετινγκ

Από το 2020, η απήχηση του digital marketing στην αγορά ήταν εντυπωσιακή. Σήμερα έχει κριθεί ως το πιο απαραίτητο μέσο προώθησης για όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις, μέσω του οποίου καταφέρνουν να συνδεθούν με το κοινό τους, κερδίζοντας δυνητικούς πελάτες, αλλά και καλλιεργώντας σχέσεις με τους ήδη υπάρχοντες. Οι επαγγελματίες του χώρου του digital marketing είναι εκείνοι που βοηθούν τα brands να αναδείξουν την omnichannel εμπειρία που προσφέρουν, που θα επικοινωνήσουν τις αξίες της κάθε μάρκας από όλα τα νέα ψηφιακά κανάλια, που θα επιτύχουν τη σύνδεση με το κοινό και το απαραίτητο enganement που θα το μετατρέψει σε πελάτες.

Καινοτομία

Η τεχνολογία αναπτύσσεται γρήγορα. Πρακτικές που υπήρχαν πριν από πέντε χρόνια πλέον δεν λειτουργούν αποδοτικά. Μέσα στη πάροδο των χρόνων αρκετά εμπορικά σήματα έχασαν τη θέση τους στην αγορά, καθώς δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σε ψηφιακό μετασχηματισμό άμεσα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κοινού. Όλο αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι έδωσε ένα μάθημα στη βιομηχανία, να συμβαδίζει με τις ανάγκες της αγοράς του σήμερα, υιοθετώντας προηγμένες τεχνολογίες και δυνατότητες. Εάν brands και marketers δε δράσουν άμεσα, τότε είναι πολύ πιθανό από τη μία μέρα στην άλλη να βρεθούν εκτός της αρένας του ανταγωνισμού. H διαρκής ενημέρωση, η γρήγορη προσαρμογή, η δοκιμή των νέων τεχνολογικών εργαλείων, ώστε να εντοπιστεί και να υιοθετηθεί αυτό που ταιριάζει στην ταυτότητα του κάθε brand, είναι πλέον απαραίτητα, είτε μιλάμε για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας, είτε για τις νέες δυνατότητες ηλεκτρονικών πληρωμών.

Διαβάστε επίσης: Πως μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικά η ανοιχτή καινοτομία

Η λογική του μοντέλου directtoconsumer

Βασικός σκοπός των επιχειρήσεων είναι να διατηρούν τους καταναλωτές τους ικανοποιημένους. Στόχος είναι να κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους λανσάροντας ξεχωριστά προϊόντα και δημιουργώντας μοναδικές αγοραστικές εμπειρίες που θα τους μείνουν αξέχαστες.

Οποιαδήποτε ενέργειά τους, συνεπώς, πρέπει να ξεκινά από μια πελατοκεντρική φιλοσοφία. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, που μεγάλα brands δημιουργούν αστείες ή πνευματώδεις διαφημίσεις, που κινητοποιούν το συναίσθημα του καταναλωτή και εντυπώνονται στη μνήμη. Ακόμα, οι πλατφόρμες των social media με το creative περιεχόμενο που ευνοούν, αποτελούν ένα εξαιρετικό όχημα για να αλληλεπιδράσουν απευθείας με τους καταναλωτές τους χωρίς να βασίζονται στους εμπόρους λιανικής. Εξού και ολοένα και περισσότερα brands, που έχουν τη δυνατότητα, βασίζονται στα δικά τους ηλεκτρονικά καταστήματα, χωρίς να εξαρτώνται πλέον αποκλειστικά από τα δίκτυα των λιανοπωλητών για την προώθηση της μάρκας τους. Το DTC μοντέλο, εν ολίγοις, από πρακτική διάθεσης των προϊόντων, αναδεικνύεται και σε κεντρική φιλοσοφία του νέου digital marketing, όπου η αμεσότητα της σύνδεσης με τον πελάτη αποτελεί βασικό ζητούμενο.

Διαβάστε επίσης: Direct to Consumer: Τι χάνουν και τι κερδίζουν τα brands

Άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες και στις προσδοκίες των πελατών

Αρκετά brands, λόγω των νέων απαιτήσεων στην αγορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους καλύπτοντας νέες ανάγκες, όπως συνέβη για παράδειγμα με εταιρείες ειδών προσωπικής υγιεινής που έδωσαν έμφαση στις ανάγκες για αντισηπτικά. Επιπλέον, μετά την πανδημία, ένα ακόμη μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού άρχισε να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για τις αγορές του, με αποτέλεσμα πολλά brands να μετατραπούν εξ ολοκλήρου σε ηλεκτρονικά καταστήματα.

Τα καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία έχουν αναμφίβολα τη δυνατότητα να βελτιώνουν την εμπειρία των καταναλωτών, κάτι που με τη σειρά του ενισχύει τις προσδοκίες τους όσον αφορά την εμπειρία των αγορών τους στο διαδίκτυο. Οι επιχειρήσεις πρέπει να αφουγκραστούν το κοινό τους και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του, να επιδείξουν ετοιμότητα και αμεσότητα στην ανταπόκρισή τους, για να μην υποβιβαστούν οι υπηρεσίες τους από τους ανταγωνιστές τους.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες δραστηριοποιούνται. Ένας από τους βασικότερους στόχους της αγοράς του σήμερα είναι να απλοποιήσει τις διαδικασίες, προσφέροντας μία μοναδική καταναλωτική εμπειρία, ειδικά εάν έχουμε να κάνουμε με ηλεκτρονικές αγορές. Καινοτομία και αμεσότητα είναι οι δύο βασικοί πυλώνες, στους οποίους πρέπει να στηριχθεί μια εταιρεία, ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί στις συνεχόμενα μεταβαλλόμενες προσδοκίες των καταναλωτών.

Mε πληροφορίες από το Entrepreneur
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.