26 Απρ 2024
READING

Η βιομηχανία της διαφήμισης αναζητά ένα διεθνές σύστημα για την προστασία προσωπικών δεδομένων

3 MIN READ

Η βιομηχανία της διαφήμισης αναζητά ένα διεθνές σύστημα για την προστασία προσωπικών δεδομένων

Η βιομηχανία της διαφήμισης αναζητά ένα διεθνές σύστημα για την προστασία προσωπικών δεδομένων

Οι παγκόσμιες πολιτικές και κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα μεταβάλλονται καθημερινά, γεγονός που προκαλεί πονοκεφάλους στις απανταχού εταιρείες, επηρεάζοντας με τη σειρά τους και όσες δραστηριοποιούνται στις online διαφημίσεις.

Όσον αφορά την Ευρώπη, οι θεματικές που έβαλαν στο τραπέζι οι Γενικοί Κανονισμοί Προστασίας Δεδομένων προκαλούν ακόμα αναμπουμπούλα, η οποία αναμένεται να ενταθεί με την επερχόμενη Digital Markets Act (DMA), που φιλοδοξεί να θέσει σε σαφή πλαίσια υγιούς ανταγωνισμού που σέβεται τα προσωπικά δεδομένα, τη δραστηριότητα των μεγάλων παικτών στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ στις ΗΠΑ άκαρπες έχουν αποδειχθεί προς το παρόν οι προσπάθειες να εκπονηθεί μια ενιαία πολιτική προσωπικών δεδομένων, εν μέσω των αλλεπάλληλων κρίσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η αμερικανική κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμα: Κυρώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για τα προσωπικά δεδομένα

Εν μέσω αυτής της ζύμωσης, το IAB Tech Lab, μια μη κυβερνητική κοινοπραξία με μέλη διαφημιστικά πρακτορεία, marketers, εκδότες, τεχνολογικές διαφημιστικές εταιρείες και άλλες εταιρείες του χώρου από ολόκληρο τον κόσμο, προσπαθεί να στοιχειοθετήσει ένα πλαίσιο λειτουργίας με τη μορφή μιας παγκόσμιας πλατφόρμας που θα βοηθήσει τα μέλη της να συμμορφωθούν και να ακολουθούν τους εκάστοτε κανονισμούς προσωπικών δεδομένων, και να συντονίσουν καλυτέρα τη δράση τους στο πνεύμα των CCPA και GDPR.

Μέρος αυτού του εγχειρήματος αποτελούν και συζητήσεις για τις μεθόδους με τις οποίες θα καταστεί δυνατόν να εντοπίζουν οι συμμετέχοντες το κατά πόσον οι πάροχοι των διαφημίσεών τους ακολουθούν τις απαιτήσεις ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων.

Επαγγελματίες του κλάδου δηλώνουν πως αυτές οι συζητήσεις αποσκοπούν στο να κατανοήσει το κοινό ότι έχει τον έλεγχο όσον αφορά το πώς τα προσωπικά του δεδομένα τίθενται υπό επεξεργασία από τις εταιρείες, επιτυγχάνοντας έτσι ένα νέο επίπεδο διαφάνειας.

Οι παραπάνω προσπάθειες παρουσιάστηκαν στο event της IAB Tech Lab πριν λίγες μέρες, όπου εκπρόσωποι μεγάλων ονομάτων του τεχνολογικού χώρου συζήτησαν μεταξύ άλλων προτάσεις για το πώς θα διατηρήσει η online διαφήμιση προσωπικό και στοχευμένο χαρακτήρα.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως η αφύπνιση της Ευρώπης για τα προσωπικά δεδομένα προμηνύει το τέλος του Google Analytics;

Όπως παρατήρησαν άνθρωποι του χώρου, οι εξελίξεις όσον αφορά το εν λόγω ζήτημα θα χρειαστούν αρκετό καιρό, καθώς η ποικιλομορφία των απόψεων που ακούγονται επί του θέματος εξελίσσεται σε μακροσκελείς και περίπλοκες συζητήσεις, καθιστώντας χρονοβόρα την εύρεση κάποιας λύσης.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, ξεχώρισε το IPA (Interactive Privacy Attribution), μια από κοινού πρόταση της Meta και της Mozilla. Σύμφωνα με την Casey Beal, υπεύθυνη διαχείρισης προσωπικών δεδομένων στα συστήματα διαφημίσεων της Meta, το IPA μπορεί να αποτελέσει τη λύση του ζητήματος, καθώς με τη χρήση «ψευδωνύμων» αντί για λέξεις κλειδιά, οι διαφημιστές μπορούν να παρακολουθήσουν το πώς αποδίδουν οι διαφημίσεις τους σε παραπάνω από μία συσκευές, στοιχείο το οποίο έλειπε από προηγούμενες προτάσεις της Apple και της Google.

Αίσθηση έκανε επίσης και η πρόταση του Google με το Privacy Sandbox, το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενα του Michael Kleber διαφοροποιείται από τη μεθοδολογία της IPA, καθώς στοχεύει στο να δώσει λύση στην περίπτωση που μία και μόνο παράμετρος θα διαφοροποιήσει τα αποτελέσματα σε όλο το συστημικό περιβάλλον.

Οι συζητήσεις όσον αφορά την προσπάθεια της IAB Tech Lab για την εξασφάλιση της διαφάνειας συνεχίζονται, και αντικατοπτρίζουν τον προβληματισμό των εταιρειών σχετικά με τα νέα δεδομένα που θέτουν οι ρυθμιστικές αρχές, τη συνειδητοποίηση του κοινού για το πόσο πολύτιμες είναι οι προσωπικές τους πληροφορίες για τα brands, αλλά και την επιθυμία των διαφημιστών και των brands να είναι νομικά καλυμμένοι και συνεπείς με του κατά τόπους κανόνες.

Με πληροφορίες από το Digiday
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.