22 Ιαν 2025
READING

Το κόστος των ψηφιακών meetings

3 MIN READ

Το κόστος των ψηφιακών meetings

Το κόστος των ψηφιακών meetings

Η εισβολή της πανδημίας άλλαξε άρδην τις ζωές των ανθρώπων και φυσικά δεν άφησε ανεπηρέαστο και τον επαγγελματικό τομέα. Σε μεγάλο μέρος, σε πολλές περιπτώσεις κι εξ ολοκλήρου, η φυσική παρουσία στα εταιρικά meetings αντικαταστάθηκε με online λύσεις όπως το Zoom και άλλες παρόμοιες πλατφόρμες. Είναι όμως τα ψηφιακά meetings ικανά να φέρουν τα ίδια αποτελέσματα με τις διά ζώσης συναντήσεις;

Απαντήσεις στους εργοδότες που αναζητούν λύσεις στα παραπάνω ζητήματα έρχεται να δώσει μία νέα έρευνα, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα διά ζώσης meetings παράγουν περισσότερες και δημιουργικότερες ιδέες έναντι των ψηφιακών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Melanie Brucks του Columbia Business School και τον Jonathan Levav του Stanford Graduate School of Business, η επιλογή της τελικής ιδέας, σημείο κλειδί στο brainstorming, δεν εμποδίστηκε από την ψηφιακή φύση των meetings, αντιθέτως είναι πιθανό η επιλογή ιδεών να είναι ευκολότερη στις online συναντήσεις.

Ωστόσο, πριν την πανδημία, είχε λάβει χώρα μια εργαστηριακή μελέτη, κατά την οποία ζευγάρια 600 ανθρώπων συνεργάστηκαν είτε διά ζώσης είτε ψηφιακά για να βρουν ιδέες όσον αφορά τη χρήση καθημερινών αντικειμένων. Έπειτα από το απαραίτητο brainstorming, τους δόθηκε ένα λεπτό για να επιλέξουν την καλύτερη ιδέα την οποία θα αξιολογούσαν κριτές με βάση τη δημιουργικότητα, τη χρηστική αξία και την καινοτομία. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα ζευγάρια που συνεργάστηκαν μέσω Zoom είχαν λιγότερες ιδέες.

Διαβάστε ακόμα: Η σημασία τού να δουλεύει κανείς επιδεικτικά

Ο James Evans, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, δήλωσε πως οι ψηφιακές διεπαφές κατακερματίζουν και μειώνουν όλες τις δραστηριότητες και αυτή τους η ιδιότητα πρέπει να μελετηθεί, αναφερόμενος σε μία παρόμοια μελέτη με τη συμμετοχή 1.490 μηχανικών, οι οποίοι κλήθηκαν να εκπονήσουν ιδέες κατά τη διάρκεια ενός κύκλου σεμιναρίων σε μια πολυεθνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Για ποιους λόγους όμως συμβαίνουν τα παραπάνω; Η απάντηση βρίσκεται σε μια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια των συναντήσεων διά ζώσης, που είναι οι οπτικές προσλαμβάνουσες. Σύμφωνα με τους Brucks και Levav, σε ένα ψηφιακό meeting οι συμμετέχοντες τείνουν να στρέφουν την προσοχή τους στις οθόνες, αγνοώντας τα ερεθίσματα από το περιβάλλον, γεγονός που περιορίζει τον βασικό μηχανισμό παραγωγής ιδεών. Αντιθέτως, στα meetings με φυσική παρουσία, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν οπτικά στοιχεία από το περιβάλλον αλλά και από τους υπόλοιπους ανθρώπους, ερεθίσματα τα οποία είναι δυνάμει ικανά να παράγουν ιδέες.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Πώς νιώθουν οι υπάλληλοι που επιστρέφουν στο γραφείο μετά την τηλεργασία

Στην προαναφερθείσα μελέτη παρατηρήθηκε πως τα ζευγάρια που συνεργάστηκαν μέσω Zoom αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στο να κοιτάνε τους συνεργάτες τους και όχι το περιβάλλον τους, ενώ διαπιστώθηκε πως στο τέλος της έρευνας είχαν παρατηρήσει λιγότερες λεπτομέρειες του περιβάλλοντα χώρου από τα ζευγάρια που συνεργάστηκαν διά ζώσης.

Σύμφωνα με τον Jeremy Bailenson, καθηγητή στο Stanford, σε ψηφιακά meetings οι άνθρωποι κινούνται λιγότερο και η ακινησία επιφέρει έλλειψη δημιουργικότητας. Στα διά ζώσης meetings οι άνθρωποι κινούνται, περπατούν, κάνουν κινήσεις με τα χέρια και όλα αυτά είναι στοιχεία δημιουργικότητας.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι εσωστρεφείς άνθρωποι διακρίθηκαν στην εργασία εξ αποστάσεως

Ωστόσο, σύμφωνα με τους διεξάγοντες την έρευνα, υπάρχουν στοιχεία που καθιστούν πολύτιμες τις ψηφιακές συναντήσεις, με τη μείωση του χρόνου και του κόστους μετακίνησης να ξεχωρίζουν.

Φαίνεται λοιπόν πως οι εργοδότες πρέπει να αξιολογούν ποιος τύπος meeting αρμόζει σε κάθε ανάγκη της εταιρείας, καθώς μια ομαδική ενημέρωση θα μπορούσε να διεξαχθεί σε ψηφιακό περιβάλλον επιτρέποντας στον εκάστοτε manager να βλέπει τα πρόσωπα όλων των συμμετεχόντων, ενώ μια συνάντηση brainstorming ίσως να ήταν ιδανικότερο να διεξαχθεί διά ζώσης ή ακόμα και online μόνο με ήχο.

Με πληροφορίες από το Axios
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.