Οι πλατφόρμες streaming ποντάρουν σε δοκιμασμένες λύσεις για να προσελκύσουν τα brands

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια γενικευμένη τάση της βιομηχανίας του θεάματος να ανακυκλώνει ιδέες, καθώς βλέπουμε όλο και συχνότερα στις οθόνες μας rebοots και sequels από παλαιότερες, επιτυχημένες παραγωγές, καθώς η επέκταση ή η επανεκκίνηση των ήδη δημοφιλών σειρών ή ταινιών φαίνεται σαν βέβαιη συνταγή για την επιτυχία, στοχεύοντας σε μεγάλο βαθμό στο συναίσθημα του κοινού.

Η αιτία όμως αυτής της τάσης δεν είναι μόνο η ικανοποίηση των τηλεθεατών. Σε αντίστοιχες παραγωγές, όπως το «Bel-Air» του Peacock, σειρά η οποία βασίζεται στην επιτυχημένη σειρά των ‘90s «The Fresh Prince of Bel-Air» (Ο Πρίγκιπας του Μπελ-Αιρ, με τον Will Smith), εκτός από τις διαφημιστικές ενέργειες της εταιρείας NBCUniversal στην οποία ανήκει το Peacock, παρατηρεί κάνεις και την υποστήριξη/ χορηγία από άλλες, κραταιές εταιρείες όπως  η Unilever και η Lexus, προϊόντα των οποίων ενσωματώνονται στην ίδια τη σειρά ή διαφημίζονται μέσω της πλατφόρμας προβολής, για παράδειγμα, όταν ο θεατής πατά το πλήκτρο Pause.

Με αυτόν λοιπόν τον τρόπο, οι εταιρείες παραγωγής ελπίζουν πως θα κάνουν ελκυστική τη δουλειά τους όχι μόνο στο κοινό αλλά και στους διαφημιστές, θεωρώντας πιθανότερο να επενδύσουν οι τελευταίοι σε δοκιμασμένες συνταγές, καθώς έτσι ανοίγει μια πόρτα σε νέους καταναλωτές, που τώρα γνωρίζουν ένα επιτυχημένο πολιτισμικό προϊόν, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται και το ενδιαφέρον των παλαιότερων.

Αλλώστε, παρατηρούμε reboots, remakes, sequels ή prequels σε κάθε μήκος και πλάτος της streaming τηλεόρασης. Εταιρείες όπως η Disney+, η Hulu, η Paramount και η HBO Max έχουν ενσωματώσει στο πρόγραμμά τους τη στρατηγική της επανεκκίνησης παλαιότερων προγραμμάτων και franchises, καθώς προσπαθούν να προσελκύσουν ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό.

Την ίδια ανάγκη έχουν και οι διαφημιστικές εταιρείες, καθώς λόγω των σύγχρονων μέσων, η διαφήμιση σε ένα ευρύ κοινό γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, και είναι διατεθειμένες να επενδύσουν μεγάλα ποσά, εφόσον οι streaming πλατφόρμες καταφέρουν να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους θεατές.

Ωστόσο, η διαφήμιση σε εκπομπές streaming δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς δεν ακολουθείται ο γραμμικός τρόπος προώθησης της παραδοσιακής τηλεόρασης, όπου η εκάστοτε εταιρεία πλήρωνε για να διαφημιστεί σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, κάτι που εξασφάλιζε πως το προϊόν της θα προβαλλόταν σχεδόν παράλληλα με την εκπομπή που θα επέλεγε για λόγους θεαματικότητας.

Αντιθέτως, οι streaming πλατφόρμες πωλούν στις εταιρείες μέρος του κοινού, πράγμα που συνεπάγεται πως οι διαφημίσεις προβάλλονται ανάλογα με το ποιος παρακολουθεί την εκπομπή, ανεξαρτήτως ώρας, κάτι που καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την προβολή της εκάστοτε εταιρείας παράλληλα με την εκπομπή που πιθανώς επιθυμεί.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορεί να είναι το Netflix με διαφημίσεις

Ωστόσο, εάν ένα reboot αποδειχθεί επιτυχημένο, ίσως να αποτελέσει και το όχημα να επικεντρωθεί η προσοχή του θεατή σε κάποιο διαφημιζόμενο προϊόν, παρακινώντας έτσι τις εταιρείες να επενδύσουν σε διαφήμιση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως υπάρχει λύση για όσες εταιρείες επιθυμούν να διαφημίζονται παράλληλα με κάποια συγκεκριμένη εκπομπή, καθώς δίνεται η επιλογή της χορηγίας για ένα ή και παραπάνω επεισόδια με περιορισμένο αριθμό διαφημίσεων, ή ακόμα και η ενσωμάτωση προϊόντων της εκάστοτε εταιρείας μέσα στο ίδιο το επεισόδιο, στη λογική της Τοποθέτησης Προϊόντος.

Παρόμοιες πρακτικές, εάν εφαρμοστούν σωστά, μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα και για τις εκπομπές αλλά και για τις εταιρείες που διαφημίζονται, κάτι που είναι και ο πρωταρχικός σκοπός της διαφήμισης, και μπορούν έτσι να επιτευχθούν και πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η CTV εξελίσσεται σε ένα από τα πιο δημοφιλή κανάλια ψηφιακής διαφήμισης

Ωστόσο, μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στο κατά πόσο το προϊόν που διαφημίζεται ενσωματώνεται ομαλά στο υλικό της κάθε εκπομπής, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να φαίνεται ξένο σώμα, επιτυγχάνοντας έτσι το ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μένει να αποδειχτεί εάν το εγχείρημα των εταιρειών παραγωγής με την αναβίωση παλαιότερου υλικού θα αποδειχθεί επιτυχημένο στα μάτια του κοινού, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για παρόμοιες συνεργασίες προς όφελος τόσο των brands όσο και των πλατφρμών streaming.

Με πληροφορίες από το MarketingBrew