Τον Ιανουάριο που μας πέρασε, η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία που άγγιξε την αποτίμηση των τριών τρισεκατομμυρίων στην αγορά, επιβεβαιώνοντας την ισχύ της αλλά και το πόσο ωφελήθηκε από την πανδημία, παρόλες τις ελλείψεις και τις δυσκολίες που προκάλεσε η κρίση στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς οι άνθρωποι, κλεισμένοι στα σπίτια τους στα lockdowns, επένδυσαν σε τεχνολογικό εξοπλισμό και gadgets. Smartphones, λάπτοπ και τάμπλετ έγιναν απαραίτητα στην καθημερινότητα του «μένουμε σπίτι», και η Apple οδηγήθηκε, μέσα σε μόλις 16 μήνες, από την αποτίμηση των δύο τρισεκατομμυρίων, στα τρία τρις.
Αλλά η πρωτοκαθεδρία της φαίνεται να λήγει, για να καταλάβει την πρώτη θέση η Saudi Aramco, σαουδαραβική πετρελαιοπαραγωγός εταιρεία, που έφτασε την Τετάρτη τα 2,43 τρισεκατομμύρια, τη στιγμή που η Apple, έπειτα από πτώση 5% μέσα στην ημέρα, βρέθηκε στα 2,37 τρισεκατομμύρια. Το ενδιαφέρον στην είδηση, βέβαια, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο κολοσσός Apple εκτοπίστηκε, αλλά και το ότι η εταιρεία που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην κορυφή είναι μια πετρελαϊκή, κάτι που αντικατοπτρίζει γλαφυρά τις συνθήκες που επικρατούν αυτήν τη στιγμή στην αγορά και στον κόσμο, που αντιμετωπίζει μια σοβαρή ενεργειακή κρίση.
Η κρατικών σαουδαραβικών συμφερόντων Saudi Aramco βλέπει τις μετοχές της να ακολουθούν ανοδική πορεία από τις αρχές της χρονιάς, όσο αυξάνονται παράλληλα οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Μάλιστα, η πορεία του κλάδου στο αντίστοιχο τρίμηνο ήταν η καλύτερη από το 1970, με τις δημόσιες εταιρείες του ενεργειακού τομέα να σημειώνουν άνοδο κατά 49% από τις αρχές του 2022.
Και ενώ οι τιμές της ενέργειας αποτελούν ίσως τη βασικότερη απειλή για την ανάκαμψη της οικονομίας που έπληξε η πανδημία και συνεχίζει να επιβαρύνει σοβαρά ο πόλεμος στην Ουκρανία, η βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων πετυχαίνει έσοδα-ρεκόρ, όσο οι τιμές ανεβαίνουν.
Από την άλλη, οι επενδυτές, καθώς αναζητούν πιο ασφαλείς επενδύσεις για τα χρήματά τους, εγκαταλείπουν τις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών και στρέφονται σε λιγότερο ριψοκίνδυνες επιχειρήσεις και κλάδους. Έτσι, παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες το σύνολο του τεχνολογικού κλάδου να πλήττεται, με τον δείκτη Nasdaq να έχει υποχωρήσει από τις αρχές του 2022 σχεδόν 28%. Η πτώση αυτή συνοδεύεται παράλληλα από κόψιμο προϋπολογισμών, πάγωμα προσλήψεων αλλά και απολύσεις, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα στον κλάδο και πολλοί πιστεύουν πως μπαίνουμε σε μια βαθιά κρίση.
Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές και τα μέσα, η είδηση του εκτοπισμού της Apple από τη θέση του ηγέτη φωτίζεται από ένα διαφορετικό, αλληγορικό φως, που αναδεικνύει τις τύχες των δύο σημαντικών βιομηχανιών εν μέσω των δύσκολων συνθηκών της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.
Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος αυτής της νέας δυναμικής, που αφορά το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Ήδη, οι ειδικοί εξηγούν ότι από τη μία μπορεί η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του αερίου να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να κινητοποιηθούν ταχύτερα για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και για την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μεγαλύτερη κλίμακα, από την άλλη, οι νέες συνθήκες που αναγκάζουν τη σε σημαντικό βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο Ευρώπη να βρει εναλλακτικές λύσεις, μετατοπίζει ξαφνικά μεγάλη δύναμη στις μεγάλες πετρελαϊκές.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Apple επενδύει στην ηλιακή ενέργεια
Η Saudi Aramco και άλλες εταιρείες, που έχουν επωφεληθεί σημαντικά, πετυχαίνοντας κέρδη-ρεκόρ, οδηγώντας ακόμα και τον επικεφαλής της BP να χαρακτηρίσει την εταιρεία του «μηχανή μετρητών», σχεδιάζουν τα επόμενα χρόνια τεράστιες επενδύσεις για την αναζήτηση ορυκτών καυσίμων, παρόλες τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και του ΟΗΕ για το επείγον της κλιματικής κρίσης.
Τα πλάνα των δώδεκα μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών βασίζονται στην επένδυση 103 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα, για την επόμενη δεκαετία, ώστε να ανακαλύψουν νέα πεδία για την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου, των οποίων η καύση οποωσδήποτε δε συνάδει με τους στόχους για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Με πληροφορίες από Guardian και Protocol
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.